tiistai 31. heinäkuuta 2012

Turkulainen: Eloranta huolissaan turvapaikkaa hakevista lapsista

Turkulainen: Eloranta huolissaan turvapaikkaa hakevista lapsista 31.7.2012
Aamuset: Eloranta haluaisi parantaa turvapaikkaa hakevien lasten asemaa
Kirjallinen kysymys: Suomeen yksin tulleiden turvapaikanhakijalasten oikeuksien toteutuminen

Kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd) on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen Suomeen yksin tulleiden turvapaikanhakijalasten asemasta.

Eloranta on huolissaan lasten puutteellisesta edustajajärjestelmästä. Nyt lapset voivat joutua ennen itsenäisen elämän aloittamista muuttamaan useita kertoja ja jopa toiselle puolelle Suomea.

– Tilanteessa, jossa lapsi hakee yksin turvapaikkaa, on lapsi ikään kuin yksin koko maailmassa. Tilannetta tulisikin ennen kaikkea miettiä lapsen edun ja lastensuojelun näkökulmasta. Mielestäni turvapaikanhakijalasten oikeus lastensuojelupalveluihin pitäisi turvata samalla tavoin kuin muidenkin lasten, Eloranta näkee.

_________________________________________

Aamuset: Eloranta haluaisi parantaa turvapaikkaa hakevien lasten asemaa

Kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) haluaisi parantaa Suomen yksin tulevien ja turvapaikkaa hakevien lasten asemaa. Elorannan mielestä edustajajärjestelmää pitäisi arvioida uudelleen lapsen edun näkökulmasta.

Hän katsoo, että edustajien koulutuksessa ja koko järjestelmässä on lukuisia puutteita. Eloranta pitää huonona myös sitä, että lapset joutuvat muuttamaan useita kertoja ja jopa toiselle puolelle Suomea ennen itsenäisen elämän aloittamista.

– Lapsi on ikään kuin yksin koko maailmassa tilanteessa, jossa hän hakee yksin turvapaikkaa. Turvapaikanhakijalasten oikeus lastensuojelupalveluihin pitäisi turvata samalla tavoin kuin muidenkin lasten, sanoo Eloranta.

Elorannan mukaan Norjassa alle 16-vuotiaiden vastaanotosta säädetään lastensuojelulailla.

– Mielestäni tämä olisi oikea linja myös Suomessa.

Eloranta jätti kesäkuussa hallitukselle kirjallisen kysymyksen koskien yksin Suomeen tulleiden turvapaikanhakijalasten asemaa. Hän on tyytyväinen sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) vastaukseen, jossa esitetään konkreettisia korjaussuunnitelmia ja myönnetään ongelmien olemassaolo.

– Ministeri myöntää, että kun alaikäisten turvapaikanhakijoiden määrä nousi äkillisesti vuonna 2010, mukaan tuli paljon uusia edustajia, joiden perehdytys jäi monista syistä vähäiseksi. Yhteistyössä edustajan ja vastaanottokeskuksen välillä on saattanut olla ongelmia.

– Lasten siirtelyyn paikasta ja paikkakunnasta toiseen on tulossa muutos. Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikössä selvitetään mahdollisuutta luopua alaikäisten sijoittamisesta kauttakulkukeskukseen, jolloin tulijoille pyritään löytämään alusta alkaen pysyvä sijoitus vastaanottokeskukseen.