sunnuntai 5. lokakuuta 2014

HS: Suomessa lietsotaan ääri-islamia: Turussa asuva mies julkaisi värväysvideon

Helsingin Sanomat: Suomessa lietsotaan ääri-islamia: Turussa asuva mies julkaisi värväysvideon 5.10.2014

Syyriaan lähteneitä suomalaisia ei ole ainakaan toistaiseksi järjestelmällisesti värvätty jihadiin eli pyhään sotaan. Tällaisen kuvan saa, kun keskustelee lähteneiden lähipiirin kanssa. Tätä mieltä on myös suojelupoliisi.

Suojelupoliisin mukaan Suomessa asuu kuitenkin ihmisiä, joilla on yhteyksiä terroristijärjestöihin tai niiden johtohenkilöihin. "Riskihenkilöitä" on parisataa. Jotkut heistä kannattavat terrorismia niin, että se näkyy heidän käytöksessään, mutta joukossa on myös perheenjäseniä, jotka ainoastaan pitävät yhteyttä sukulaisiinsa.

Turussa asuva Awat Hamasalih (kuvassa) jakaa verkossa päivittäin aineistoa, joka tukee väkivaltaisten ääri-islamistien, kuten Isisin, toimintaa. Se on enimmäkseen kurdinkielistä ja suunnattu eri maissa asuville kurdeille. Hamasalih on itse kurdi.

Vähän yli 30-vuotias Hamasalih käyttää myös nimeä Awat Karkuky eli "Kirkukin toivo". Hänellä on useita Facebook-profiileja. Välillä joku niistä suljetaan, kun kirjoituksista valitetaan, mutta Hamasalih avaa uuden. Hänellä on myös Twitter- ja Youtube-tili sekä useita muita kanavia sosiaalisessa mediassa. Päivityksiä, linkkejä ja videoita tipahtelee verkkoon tasaiseen tahtiin:

Tunnetteko tämän miehen? Hän on se toimittaja, viaton toimittaja James Foley, jonka pään IS leikkasi, Hamasalih kirjoitti elokuussa sen jälkeen, kun Isis tappoi amerikkalaistoimittaja James Foleyn ja levitti murhasta kuvatun videon verkkoon.

Hamasalih jatkoi ivalliseen sävyyn: Tämä kuva on otettu Afganistanissa, kun hän oli viemässä afgaanilapsille "lahjoja". Miten tällainen toimittajaparka voi joutua kohdelluksi tällä tavalla? Miten on mahdollista, että hänen päänsä irrotetaan?
Valokuvassa oli amerikkalainen sotilas aseineen, ei Foley.

Ennen kuin Awat Hamasalih muutti Britanniasta Suomeen, hänen kotipaikkansa oli Birmingham. Hän johti radikaalia islamistijärjestöä nimeltä Ansar al-Islam. Se on 2000-luvun alussa perustettu salafi-kapinallisten väkivaltainen ryhmittymä, joka toimii Irakissa ja Syyriassa ja jota Yhdysvallat pitää terroristijärjestönä.

Ansar al-Islamin perusti mullah Krekar, oikealta nimeltään Najmuddin Faraj Ahmad. Hän istuu Norjassa viiden vuoden vankeustuomiota tappouhkauksista. Turussa asuva Hamasalih kuuluu 49-vuotiaan mullah Krekarin lähipiiriin. Vime vuosina hän on solminut yhteyksiä muihinkin radikaaleihin. Krekarin oikeudenkäynnin aikana Oslossa hän tapasi radikaalin brittisaarnaajan Anjem Choudaryn. Choudaryn puhetilaisuus Helsingissä keväällä 2013 nousi uutisiin, koska ääri-islamistit ovat esiintyneet Suomessa harvoin. Hamasalih oli yksi puhujista.

Kun Lontoossa tänä kesänä jaettiin Isisiä tukevia lehtisiä, 46-vuotias Choudary sanoi, että jakajat olivat hänen oppilaitaan. Choudaryn johtamaa verkostoa pidetään Britannian suurimpana ja tärkeimpänä ääri-islamistien ryhmänä, ja sillä on satoja seuraajia. Choudarya ei ole liitetty yhteenkään terrori-iskuun, mutta hänen katsotaan rohkaisevan kannattajiaan jihadiin ja väkivaltaan.

Hamasalih on puhunut Choudaryn järjestämissä mielenosoituksissa Lontoossa.

Suojelupoliisi ei kommentoi Turussa asuvan Awat Hamasalihin toimintaa, kuten ei muidenkaan yksittäisten ihmisten toimia.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan Maahanmuuttovirasto on tehnyt Hamasalihista karkotuspäätöksen, josta hän on valittanut. Valituksen käsittely on kesken.

Toisin kuin useimmat kurdit Hamasalih ei kannata itsenäistä kurdivaltiota. Hänen päämääränsä on jihad, islamilainen kalifaatti ja sharia.

Erään kurdilehden haastattelussa kaksi vuotta sitten hän kertoi, miten Britannian sisäinen turvallisuuspalvelu MI5 seurasi häntä. Häntä kuulusteltiin joka kerta, kun hän palasi Britanniaan, ja hänen luonaan tehtiin kotietsintöjä.

Hamasalih ja Choudary ovat esimerkkejä ääri-islamisteista, joiden verkostoilla on tärkeä rooli nuorten muslimien radikalisoimisessa. He levittävät väkivaltaista salafi-jihadisteja tukevaa ajatusmaailmaa, mutta jättävät päätöksen mukaan liittymisestä kuulijoilleen.

Elokuussa Hamasalih kirjoitti FB-sivuillaan: Vaikka joka suunnasta hyökätään meitä vastaan ja sekä muslimit että vääräuskoiset taistelevat kukistaakseen Islamilaisen valtion, se vain kasvaa. Hänen mukaansa muslimien pitää jatkaa "sotaa vääräuskoisia vastaan kaikin keinoin". Islam velvoittaa meitä vihaamaan kaikkia niitä, jotka vihaavat Jumalaa ja profeettaa, hän kirjoittaa.

Elokuussa Awat Hamasalih julkaisi ensimmäisten joukossa linkin Isisin uuteen värväysvideoon, jolla esiintyi myös espoolainen Hussein.