tiistai 7. lokakuuta 2014

MTV3: Katujengi hakkaa lapsia ja nuoria Itä-Helsingissä

MTV3: Katujengi hakkaa lapsia ja nuoria Itä-Helsingissä 7.10.2014
Vantaan Sanomat: Poliisi: ”Väkivallantekijöillä ei ole järjellistä syytä”
Helsingin Uutiset: ”Yhdellä iskulla maahan” – Nuoria hakkaava jengi toi rajun villityksen pk-seudulle
Ilta-Sanomat: Jo 70 tapausta - katujengi pahoinpitelee lapsia ja nuoria Helsingissä
Helsingin Sanomat: Nuorisojengi pahoinpitelee nuoria Alppipuistossa, Heurekan luona ja Espoossa
Yle: Nuorisoporukka hakkaa ikätovereitaan Helsingissä
Facebook

Poliisi selvittää muun muassa Itä-Helsingissä riehuvan nuorisojengin toimintaa. Jengi on käyttänyt joissain tapauksissa silmitöntä väkivaltaa sivullisiin ihmisiin, lähinnä lapsiin ja nuoriin.

Poliisin mukaan jengi koostuu kymmenistä noin 13-18-vuotiaista nuorista, joista suurin osa on eri etnisistä ryhmittymistä. Väkivallantekoja ja ryöstöjä on sattunut Itä-Helsingin lisäksi erityisesti Alppipuistossa lähellä Kallion kaupunginosaa.

– Poliisilla on ollut noin parikymmentä epäiltyä kiinniotettuna ja Helsingin käräjäoikeus on vanginnut neljä, kertoo ylikomisario Tuomo Lotta Helsingin poliisilaitokselta MTV Uutisten haastattelussa.

Kaikkiaan tapauksia on sattunut jo noin 70. Poliisi on selvittänyt osan tapauksista, mutta osa on myös selvittämättä. Lotta myöntää, että tapauksia saattaa sattua vielä lisää.

– Tilanne on kohtuullisen raju nyt, mutta olemme päässeet kiinni jutun ytimeen.

Viranomaiset ovat olleet asiassa yhteistyössä. Helsingin kaupungin sosiaalitoimen poliisille lähettämän viestin mukaan nuorten käyttämä väkivalta on joissakin tapauksissa ollut erittäin rajua ja siihen on liittynyt jonkinlaista peliä.

– Pisteitä saa siitä, jos saa ensimmäisellä lyönnillä maahan. Päähän potkimista, pään päällä hyppimistä, käytetään muun muassa pesäpallomailoja, jotka on hankittu tai ostettu tähän tarkoitukseen, nettiin vuotaneessa viestissä kuvataan.

Poliisin mukaan tällainen pisteenlasku ei ole paljastunut kuulusteluissa, mutta nuoret ovat puhuneet pisteistä sosiaalisessa mediassa.

Sosiaalitoimen viestin mukaan pisteitä saa myös siitä, jos uhri on erityisen heikko tai arka.

__________________________________________


Vantaan Sanomat: Poliisi: ”Väkivallantekijöillä ei ole järjellistä syytä”

Pääkaupunkiseudulla rajusta katuväkivallasta epäiltyjen nuorisojengien jäsenet eivät osaa selittää tekojaan järjellisesti, kertoo ylikomisario Tuomo Lotta Helsingin poliisista.

Hän ei kuitenkaan usko, että kyse olisi etnisestä vihanpidosta.

– Tekijät ovat suurelta osin maahanmuuttajataustaisia. Uhreiksi on valikoitunut sekä kantaväestöön kuuluvia että ulkomaalaistaustaisia nuoria, Lotta kertoo.

Hän arvioi, että taustalla on niin sosiaalista pahoinvointia kuin katukulttuuriin kuuluvaa uhittelua.

Rajun väkivallan malli on puolestaan kopioitu sosiaalisessa mediassa leviävästä villityksestä, jossa uhri yritetään lyödä maahan kertaiskulla. Apuna voidaan käyttää erilaisia astaloita, kuten pesäpallomailaa.

Sivullisiin nuoriin kohdistuneet hyökkäykset alkoivat Lotan mukaan loppukesästä Helsingin Hietaniemen uimarannalta. Ne ovat jatkuneet eri puolilla Helsinkiä ja levinneet myös Vantaalle ja Espooseen.

Samoja tekijöitä epäillään Vantaalla Heurekan puistossa ja Espoon Kauklahdessa tehdyistä hyökkäyksistä.

– Osa tekijöistä ja toiminnan malli ovat samat niin Helsingissä, Espoossa kuin Vantaallakin, Lotta kertoo.

Poikkeukselliseksi väkivallan aallon tekee se, että epäiltyjä on jopa 50 ja ainakin osin etukäteen suunnitellut teot ovat levinneet varsin laajalle alueelle.

Lotan mukaan tekijät ovat sopineet toiminnasta sosiaalisen median avulla.

Vastaavaa ei ole todistettu pk-seudulla pitkään aikaan.

– Nuorten jengejä on ollut kyllä aiemminkin. Nämä näyttävät toistuvan ajoittain, Lotta sanoo ja viittaa muutama vuosi sitten uutisoituihin nuorisojengin tekemiin rikoksiin.

Osa epäillyistä tekijöistä on alle 15-vuotiaita. Heidän tekojensa selvittämiseksi poliisi tekee yhteistyötä sosiaalitoimen kanssa.

__________________________________________


Helsingin Uutiset: ”Yhdellä iskulla maahan” – Nuoria hakkaava jengi toi rajun villityksen pk-seudulle

Eri puolilla pääkaupunkiseutua liikkunut nuorisojengi on hyökännyt silmittömästi lasten ja nuorten kimppuun loppukesän ja syksyn aikana. Jengin toimintatapoihin kuuluu ulkomailla levinnyt villitys, jossa väkivallan tekijä saa pisteitä sen mukaan, kuinka nopeasti hän kykenee lyömään uhrin maahan.

Poliisi on selvittänyt jengin toimintaa Itä-Helsingissä, mutta väkivallantekoja on sattunut myös muun muassa Kallion Alppipuistossa ja Hietaniemen uimarannalla, kertoo ylikomisario Tuomo Lotta Helsingin poliisilaitokselta.

Samat tekijät ovat liikkuneet myös Espoossa ja Vantaalla.

Uhrit ovat olleet sivullisia, lähinnä lapsia ja nuoria. Yhteensä rikoksia vyyhdessä on kirjattu noin 70.

Lotan mukaan epäiltyjä tekijöitä on viitisenkymmentä. Ryhmä koostuu pääasiassa ulkomaalaistaustaisista nuorista, ja joukossa nuoria erilaisista etnisistä taustoista.

Suurin osa rikoksista on Lotan mukaan jo selvitetty ja tapauksia on viety oikeuteen asti. Lotta myöntää, että tapauksia saattaa kuitenkin sattua vielä lisää.

– Tässä puhutaan hyvin moniongelmaisista nuorista, jotka valitettavasti ovat keksineet purkaa pahaa oloaa näin. Poliisi on valjastanut paljon voimavaroja tekojen selvittämiseen ja ennaltaehkäisyyn. Teemme myös tiivistä yhteistyötä sosiaalitoimen kanssa, Lotta sanoo.

Jengistä ensimmäisenä kertoneen MTV:n uutisten mukaan Helsingin sosiaalitoimi on lähettänyt poliisille viestin, jossa kerrotaan jengin toimintatavoista.

– Pisteitä saa siitä, jos saa ensimmäisellä lyönnillä maahan. Päähän potkimista, pään päällä hyppimistä, käytetään muun muassa pesäpallomailoja, jotka on hankittu tai ostettu tähän tarkoitukseen, nettiin vuotaneessa viestissä kuvataan.

Sosiaalitoimen viestin mukaan pisteitä saa myös siitä, jos uhri on mahdollisimman heikko tai arka.

Nuorten kimppuun on käyty syksyn aikana myös Vantaalla ja Espoossa. Vantaalla Heurekan puistossa useita nuoria hakattiin pesäpallomailojen avulla syyskuun puolivälissä. Espoossa taas usean kymmenen nuoren joukkion epäillään hyökänneen viiden nuoren päälle pari viikkoa sitten.

Tuomo Lotan mukaan sekä Espoon että Vantaan teot ovat yhteydessä Helsingin väkivaltaisuuksiin. Epäillyt eivät osaa Lotan mukaan selittää tekojaan järjellisesti.

Knock out -peli
- Nuorisojengien uudesta väkivaltavillityksestä on uutisoitu aiemmin ulkomailla.
- Yhdysvaltalainen verkkolehti The Huffington Post kertoi vuosi sitten nuorten keskuudessa leviävästä "knock out" -pelistä, jossa tarkoituksena on lyödä uhri yhdellä iskulla maahan.
- Lehti kertoi New Yorkissa sattuneesta tapauksesta, jossa liki 80-vuotias nainen lyötiin katuun. Lehti nimitti ilmiötä "kaikkein raukkamaisimmaksi väkivallan muodoksi".
- Ilmiö on levinnyt sittemmin sosiaalisen median välitysellä.


__________________________________________


Ilta-Sanomat: Jo 70 tapausta - katujengi pahoinpitelee lapsia ja nuoria Helsingissä

Helsinkiläinen nuorisojengi ryöstää ja pahoinpitelee lapsia ja nuoria pääkaupunkiseudulla.
13-18-vuotiaista nuorista koostuva katujengi on hakannut lapsia ja nuoria muun muassa Itä-Helsingissä ja Alppipuistossa. Vantaan Heurekassa on ollut nuorten suurempia yhteenottoja.

Poliisin mukaan kyse on vakavasta ja vaarallisesta ilmiöstä.

- Osa tapauksista on saatu selvitettyä, osassa tutkinta on vielä kesken. Tekijät ovat poliisin tiedossa. Nyt olemme päässeet ongelman ytimeen, ylikomisario Tuomo Lotta kertoo Helsingin poliisista.

Poliisilla on ollut parikymmentä nuorta kiinniotettuna, ja Helsingin käräjäoikeus on vanginnut tekijöistä neljä. Poliisi epäilee nuorisojengiä jo seitsemästäkymmenestä syksyn aikana tapahtuneesta pahoinpitelystä ja ryöstöstä.

- Pahoinpitelyjen uhrit ovat olleet alle 20-vuotiaita ja heiltä on välikohtauksessa usein viety omaisuutta, kuten puhelin.

Jengi koostuu kymmenistä nuorista. Lotan mukaan monen nuoren taustalla on sosiaalisia ongelmia.

Helsingin kaupungin sosiaalitoimen poliisille lähettämän viestin perusteella nuorten käyttämä väkivalta on ollut rajua ja pahoinpitelyjä varten on ostettu muun muassa pesäpallomailoja. Viestissä todetaan, että jengin itsetarkoituksena ei ole ryöstäminen, vaan väkivalta.

Internetissä leviävän viestin mukaan nuoret ovat suunnitelleet pahoinpitelyjä sosiaalisessa mediassa ja jakaneet pisteitä väkivallan rajuuden perusteella. Jos uhrin on saanut maahan ensimmäisellä lyönnillä tai häntä on potkittu päähän, saa pisteitä. Ekstrapisteitä on saanut silloin, jos uhri on heikko tai arka.

Poliisin mukaan kuulusteluissa ei ole paljastunut mitään pistelaskusta.

__________________________________________

Helsingin Sanomat: Nuorisojengi pahoinpitelee nuoria Alppipuistossa, Heurekan luona ja Espoossa

Nuorisosta koostuva katujengi pahoinpitelee ja ryöstää lapsia ja nuoria pääkaupunkiseudulla. Tapauksia on ollut yhteensä jo noin 70.

Ylikomisario Tuomo Lotan mukaan kiinniotettuja on ollut noin parikymmentä, vangittuna on ollut neljä nuorta.

"Ja tänään tiistaina poliisi on vaatinut vangittavaksi vielä kolmea 15–17-vuotiasta nuorta viime viikonlopun tapahtumien vuoksi."

Jengi koostuu 13–18-vuotiaista, erilaisiin pienempiin ryhmiin kuuluvista nuorista.

Väkivallantekoja ja omaisuusrikoksia on sattunut loppukesästä alkaen siellä, missä nuoria on kokoontunut, lähinnä Alppipuistossa, Heurekan alueella ja Espoossa.

Väkivallan uhrit ovat olleet sivullisia, kaikki nuoria.

Lotan mukaan jengillä on ollut myös aseita, esimerkiksi puukkoja ja kuula-ase. Uhrit ovat saaneet pahojakin vammoja.

Lotan mukaan ei ole olemassa mitään selvää syytä siihen, miksi jengi tekojaan tekee.

"Jonkun päässä tällainen ajatus vain on syntynyt. Nämä teot kumpuavat huono-osaisuudesta. Todennäköisesti he elävät rankkaa arkea."

Osa jengin teoista on saatu jo selvitettyä, mutta osa tapauksista on vielä tutkinnassa. Asian parissa työskentelee myös joukko sosiaalitoimen ja terveydenhuollon ammattilaisia.

Tuomo Lotan mukaan saattaa silti kestää ennen kuin väkivallanteot saadaan kokonaan loppumaan.

"Olemme nyt päässeet kiinni ongelman ytimeen. Tiedämme, mistä kenkä puristaa. Silti osa jengistä ei tahdo millään lopettaa pahantekoaan."

Helsingin nuorisotoimenjohtajan Tommi Laition mukaan väkivalta-aallon taustalla on eriarvoistuminen, jossa vaikeimmassa tilanteessa ovat varsinkin muunkieliset nuoret.

"Itse ilmiötä ei maahanmuuttajuus selitä, vaan syyt ovat taloudellisia, sosiaalisia ja terveydellisiä", Laitio korostaa.

Nuorisotoimi yrittää osaltaan helpottaa tilannetta tarjoamalla nuorille järkevää tekemistä maksutta tai ainakin erittän halvalla. Samoin yritetään parantaa kaupungin palveluita niin, että nuoret pääsisivät töihin ja saisivat koulutusta.

Lisäksi ennalta ehkäisevää työtä tehdään esimerkiksi jalkautumalla nuorten pariin.

"Sitä työtä tekee Aseman lapset, kaupungin tuella. Nyt meillä on alkanut Aseman lasten kanssa myös yhteinen katuväkivaltaprojekti Mellunmäessä", Laitio kertoo.

Väkivaltaisesta nuorisojengistä uutisoi ensin MTV.


__________________________________________


Yle: Nuorisoporukka hakkaa ikätovereitaan Helsingissä

Laajan nuorisoryhmän väkivaltainen rötöstely on työllistänyt Helsingin poliisia ja kiihdyttänyt nettikeskustelua alkusyksystä. Poliisin tutkimuksista kertoi ensimmäisenä MTV:n uutiset.

Helsingissä toimii yli 50 nuoren porukka, joka pahoinpitelee ja ryöstää toisia nuoria. Poliisi ottanut joukosta noin 20 kiinni ja tuntee valtaosan rikosten tekijöistä. Neljä 15-18-vuotiasta nuorta on jo vangittu epäiltyinä ryöstöstä ja törkeästä pahoinpitelystä. Helsingin poliisin tutkimuksista kertoi ensimmäisenä MTV:n uutiset.

Porukan toiminta on organisoitu loppukesän ja alkusyksyn aikana kuuden Whatsapp-pikaviestifoorumin kautta.

- 13-18-vuotiaat jäsenet kävivät siellä keskustelua ja sopivat tapaamisia sinne sun tänne. Yleensä kaupungilla on liikkunut kerralla noin kolmen hengen ryhmiä, ylikomisario Tuomo Lotta kertoo Yle Uutisille.

Eräs vangituista jäsenistä on kertonut toimineensa jonkinlaisena johtajana, jonka käskystä ryöstöjä ja pahoinpitelyjä on tehty. Lotan mukaan poliisiin tietoon tulleet noin 70 tapausta ovat muutamia lukuunottamatta nimenomaan väkivallan tekoja.

- Siellä on uhreilla pistohaavojakin ja päätä on hakattu. Kiinniotetut eivät ole osanneet kertoa mitään järjellistä syytä sille, miksi haluavat hakata muita. Tähän heidän alakulttuuriinsa vain nyt liittyy väkivalta syyttömiä kohtaan. Porukassa tyhmyys tiivistyy, Lotta sanoo.

Ylikomisario sanoo myös ryhmän nuorimpien jäsenten syyllistyneen raaimpiin pahoinpitelyihin.

Poliisi yrittää torjua väkivallan jatkumisen

Poliisi kertoo kaikkien tekijöiden olevan poikia. Ryhmässä on etupäässä toisen polven maahanmuuttajia mutta myös kantasuomalaisia. Viranomaisten mukaan uhrit ovat todennäköisesti kuitenkin valikoituneet sattumanvaraisesti. Nettikeskusteluissa esitetty väite väkivallan kohdistumisesta nimenomaan kantasuomalaisiin ei pidä ylikomisario Tuomo Lotan mukaan paikkaansa.

Uusimmat tapaukset ovat viime viikonlopulta. Niihin liittyen poliisi on ottanut kiinni kolme ihmistä, ja heidän käräjäoikeus käsittelee paraikaa heidän mahdollista vangitsemistaan tekojen vakavuuden vuoksi.

Helsingin poliisilaitos on määrännyt useita työntekijöitään keskittymään nuorisoporukan jutun rikostutkintaan. Ylikomisario Tuomo Lotan mielestä tekijöiden selvittämisen lisäksi tärkeää on ehkäistä ennalta uusia rikoksia.

- Hankalaa se on. Mutta poliisi on homman ytimessä, tunnemme tekijöitä. [Rikosvyyhdin] taustalla on nuorten sosiaalisia ongelmia. Ellemme pysty niihin paneutumaan, torjuntakaan ei voi tuottaa tulosta.
__________________________________________

Facebook

Alla oleva, vähemmän nasta juttu, kopsattu Laajasalon turvallisuus ryhmästä:
Helsingin poliisin tutkintaan on tullut 2 kuluneen viikon sisällä uusi ilmiö – nuorten massarikokset.
Yleistä:
- järjestäytynyttä väkivaltaa (jengiytyminen)
- kohdentuu suomalaista syntyperää oleviin lapsiin/ nuoriin / nuoriin aikuisiin
- ryöstö ei itsetarkoitus, vaan väkivalta
- väkivalta rajua, tarkoitus vahingoittaa. Pisteitä saa siitä, jos saa ensimmäisellä lyönnillä maahan – päähän potkimista, pään päällä hyppimistä, käytetään mm. pesäpallomailoja, jotka hankittu = ostettu tähän tarkoitukseen
- kyseessä useiden kymmenien nuorten joukko (tekijät)
- uhrit 10-v -18-v, myös nuoria aikuisia
- uhreja pyritään ohjaamaan palveluiden piiriin poliisisosiaalityön kautta + teemme koosteen muutaman viikon sisällä riippuen aikatauluista
- osa tekijöistä sijoitettuja (Mikkeli et al), jotka tulevat Helsinkiin ja pääkaupunkiseudulle riehumaan
- Poliisilla menee aikaa jutun selvittämisessä (iso vyyhti)
- tekijät 13-v-17-v – nuoria aikuisia
- tekijöiden joukossa lienee pääosin etnisiä ryhmittymiä ja romaneja
- pisteitä saa siitä, että uhri mahdollisimman heikko / arka
- kokoontumiset sosiaalisen median kautta, keskijohtoa Herttoniemessä, mm.
- Kytkeytynee myös Itä-Helsingin katuryöstöihin
- lastensuojeluilmoitukset tehdään, mutta kyseessä siis suurempi ilmiö, ei vain yksittäisiä toimijoita
Yt. Marko T.
Poliisisosiaalityön yksikkö
p. 310 29 210 tai 040-334 09 31