tiistai 7. lokakuuta 2014

MTV3: KRP iski – kolme kiinni epäiltynä terrorismirikoksista

MTV3: KRP iski – kolme kiinni epäiltynä terrorismirikoksista 7.10.2014
Yle: Terrorismin tutkija pidätyksistä: Eivät yllättäviä mutta harvinaisia

MTV Uutisten tietojen mukaan keskusrikospoliisi on tänään ottanut kiinni useita henkilöitä epäiltynä terrorismirikoksista. Lisäksi poliisi on tehnyt lukuisia kotietsintöjä. Operaatio aloitettiin tänä aamuna.

Tutkinnanjohtaja Mika Ihaksinen vahvistaa, että poliisi on ottanut kiinni kolme miestä pääkaupunkiseudulla ja seudun lähialueilla.

- Kiinniotetut ovat Suomen kansalaisia. En halua heitä tarkemmin kuvailla.

Miesten epäillään osallistuneen ulkomailla aseellisen ryhmän toimintaan.

MTV:n tietojen mukaan tapaus kytkeytyy Syyriaan ja ISIS-järjestöön. Ihaksinen ei kommentoi jutun yksityiskohtia tältä osin.

– Tässä on kyseessä rikoslain pykälä 34 a. Sen alla on monenlaisia terroristisessa tarkoituksessa tehtyjä rikoksia.

Ihaksisen mukaan esitutkinta tapauksessa jatkuu, mutta tämän päivän osalta keskusrikospoliisin operaatio on ohi.

__________________________________

Yle: Terrorismin tutkija pidätyksistä: Eivät yllättäviä mutta harvinaisia

Keskusrikospoliisi kertoi tiistaina pidättäneensä kolme miestä epäiltynä terrorismirikoksista. Helsingin yliopiston tutkija Leena Malkki katsoo, että kyse voi olla niin sanotusta valmistelurikoksesta, ei varsinaisesta iskun suunnittelusta.

Terrorismin tutkija Leena Malkki ei pidä yllättävänä tietoa siitä, että keskusrikospoliisi on pidättänyt kolme miestä epäiltyinä terrorismirikoksista. Hänen mukaansa riskihenkilöiden määrän on katsottu olevan koko ajan kasvussa ja yhteyksien terroritoimintaan muuttuneen yhä läheisemmiksi.

– Sitten tietysti on tämä Syyrian tapahtuma tai tapahtumakulut, joiden seurauksena oikeastaan kaikissa Euroopan maissa odotetaan vähän varpaillaan sitä, millä tavalla tämä heijastuu takaisin päin.

– Sinänsä ei ole yllättävää, että näin tapahtuu, mutta toisaalta tämä on kyllä harvinaista Suomessa. Mielestäni pidätyksiä ei ole tehty kuin tapauksessa, jonka oikeudenkäynti alkoi tänään, Malkki sanoo.

Keskusrikospoliisi kertoi kiinniotettujen olevan Suomen kansalaisia. Heidän epäillään osallistuneen aseellisen ryhmän toimintaan ulkomailla.

Tiistaina otsikoissa on ollut myös Suomen ensimmäinen terrorismioikeudenkäynti, jossa neljää ihmistä syytetään terrorismin rahoittamisesta.

Helsingin yliopiston tutkijan mukaan tämänpäiväisille pidätyksille voi olla monta syytä.

– Tässä ei välttämättä ole kyse iskun valmistelusta vaan kyse voi olla terrorismin rahoittamisesta tai rahoittamisessa auttamisesta tai terrorismiin kouluttautumisen rahoittamisesta.

– Terrorismirikosten suhteen on paljon laajempi joukko valmistelutekoja kriminalisoitu kuin suurimmassa osassa tai oikeastaan missä tahansa muussa rikollisuuden muodossa.

Malkki toteaa, ettei hän yllättyisi, jos vastaavia kiinniottoja tulisi lisää. Hän sanoo, että Suomessa "tämäntyyppistä toimintaa on ollut vähemmän kuin monissa muissa maissa", mutta itse toiminta ei ole riippuvainen maiden välisistä rajoista.