keskiviikko 8. lokakuuta 2014

MTV3: Poliisi katujengistä: Osa kertonut lyöneensä vain huvin vuoksi

MTV3: Poliisi katujengistä: Osa kertonut lyöneensä vain huvin vuoksi 8.10.2014
MTV3: Katujengin viimeisin tempaus: Ryöstettyä miestä iskettiin puukolla reiteen
MTV3: Aseman Lapset: Ensimmäiset merkit katujengistä jo keväällä
MTV3: Nuorisotoimen johtaja: Katujengiläisille uhri ei ole ihminen vaan peliväline
MTV3: Nuorisotoimi: Katujengiläisiä rangaistava, mutta myös autettava
MTV3: Nuorten jengiväkivalta ei yllättänyt asiantuntijaa – "kauhistelu pois"
Hbl: Gäng ger poäng för rått våld mot unga
Iltalehti: Musta Barbaari: Katujengi kulkee skinien jalanjäljissä
Yle: Nuorisojengien väkivalta ei yllätä nuorisotyöntekijää – "Kaduilla hirveä määrä aikuisennälkäisiä nuoria"
Länsiväylä: Miksi poliisi ei varoittanut väkivaltaisesta jengistä? Nuorin uhri 10-vuotias
Vantaan Sanomat: ”Jengiväkivallan taustalla voi olla kokemus nöyryytyksestä”

Helsingin rikoskomisario Tuomo Lotan mukaan osa kadulla riehuneesta nuorisojengistä on kertonut kuulusteluissa tehneensä väkivaltaa ja ryöstöjä puhtaasti huvin vuoksi.

Poliisilla on tällä hetkellä vangittuna kolme nuorta. Kiinniotettuna oli parikymmentä 13-18-vuotiasta, joista vangitut ovat 15-18-vuotiaita. Kymmenkunta kiinniotetuista alle 15-vuotiasta on siirretty sosiaalihuollon asiakkaiksi.

Poliisin mukaan heillä on myös hallussaan turvakameroiden kuvamateriaalia rikoksista.

_____________________________

MTV3: Katujengin viimeisin tempaus: Ryöstettyä miestä iskettiin puukolla reiteen

Helsingin käräjäoikeus on vanginnut eilen kolme nuorta miestä, joita epäillään parikymppisen miehen ryöstöstä Helsingin keskustassa.

Tapaus on viimeisin, jota epäillään pääkaupunkiseudulla toimivan katujengin tekemäksi.

Tapauksessa 5-10 nuorta hyökkäsi miehen kimppuun Helsingin Kansalaistorilla perjantain ja lauantain välisenä yönä.

Uhri kaadettiin maahan ja häntä potkittiin muun muassa päähän. Tässä vaiheessa mies menetti tajuntansa ja huomasi vasta myöhemmin, että hänellä on veitsenpisto jalassa. Lisäksi hänen kännykkänsä oli viety.

Uhria on hoidettu Töölön sairaalassa.

Rikoskomisario Tuomo Lotta Helsingin poliisilaitokselta kertoo, että vangitut ovat iältään 15-18-vuotiaita. Heitä epäillään törkeästä ryöstöstä.

MTV Uutiset kertoi eilen katujengistä, joka on käyttänyt paikoin silmitöntä väkivaltaa sivullisia nuoria kohtaan pääkaupunkiseudulla. Hyökkäyksiä on sattunut eri puolilla Helsingin seutua, mutta erityisesti Vuosaaren ja Herttoniemen välisellä alueella.

Poliisin mukaan hyökkäyksiä tehdään kahden 15- ja 16-vuotiaan johtajan käskystä. Johtajat ovat olleet vangittuina, mutta nyt he ovat vapaalla.

_____________________________

MTV3: Aseman Lapset: Ensimmäiset merkit katujengistä jo keväällä

Ensimmäiset merkit väkivaltaisesta jengistä olivat näkyvissä jo keväällä, kerrotaan Aseman Lapset -yhdistyksestä.

Yhdistyksen mukaan porukka oli pieni vielä kesän alussa, mutta sen kasvu paljastui pari kuukautta sitten Vantaalla tapahtuneiden ryöstöjen takia.

Kaksi vantaalaista lukiota kertoi netissä kokoontuvansa Heurekan puistoon. Silloin jengi iski paikalle ja tuloksena oli tukku rikosilmoituksia.

– Siinä on kyseessä tietty porukka ja siihen liittyy suunnitelmallisuutta. Aika pian viranomaiset alkoivat yhdessä työskentelemään asian parissa, kertoo hankepäällikkö Heikki Turkka Aseman lapsista MTV Uutislive-lähetyksessä.

orukan jäseniä on kuitenkin hankala tavoittaa, sillä he välttelevät paikkoja, joissa heidät on helppo nähdä.

– Kun tällainen massa on liikkeellä, niin joukossa on muitakin kuin ihan tyhmiä kavereita. Eivät he ole sellaisissa paikoissa, joissa on aikuisia ja valvontakameroita. Jos he viettäisivät aikaa asemilla tai kauppakeskuksissa, he jäisivät kiinni, Turkka sanoo.

Turkan mielestä tehokkain tapa pysäyttää jengin toiminta on pysäyttää jengiä johtavat nuoret.

– Tällaiset porukat pysähtyvät yhden, kahden kaverin pysäyttämiseen. Jokaisessa yhteisössä on liiderit, ja kun ne saadaan pois, kaikki hajoaa kuin korttipakka. Sen jälkeen kaikille porukassa olleelle pitää antaa tukea, Turkka päättää.

Poliisi on pitänyt kahta jengin johtajiksi epäiltyä nuorta vangittuna, mutta nyt 15-16-vuotiaat pojat ovat vapaana.

_____________________________


MTV3: Nuorisotoimen johtaja: Katujengiläisille uhri ei ole ihminen vaan peliväline

Helsingin nuorisotoimen johtajan Tommi Laition mukaan silmittömään väkivaltaan syyllistyneet nuoret eivät todennäköisesti ymmärrä täysin tekojaan.

– Jos syyllistyy tällaiseen, niin on varmasti kadonnut se käsitys. Ei tajua, mitä on tullut tehneeksi. Toista ihmistä ei nähdä edes ihmisenä vaan pelivälineenä, MTV Uutislivessä vieraillut Laitio sanoi.

– Jotenkin taustalla näkyy myös se, että itsearvostus on kadonnut ja muiden arvostusta yritetään hankkia sitä kautta, että nostetaan omaa roolia ryhmässä ja sitten voidaan syyllistyä tällaisiin tekoihin. Ratkaisu piilee siinä, että käsitys nuoresta itsestään ja omista kyvyistä ja tulevaisuudesta vahvistuu. Laitio jatkaa.

Jos aikuinen todistaa nuorten väkivallan tekoa, siihen on Laition mukaan puututtava tiukasti. Useimmin se ei ei tarkoita fyysistä väliinmenoa.

– Koulukiusaamistapauksissa nähdään, että edes se, että joku sanoo ”lopettakaa”, pakottaa sen ryhmän arvioimaan toimintaa, laittaa ikään kuin aivot päälle. Se ei tarkoita, että pitää mennä sinne pesäpallomailan ja toisen pään väliin. Sanoo ääneen, että tuo ei ole hyväksyttävää.

Laition mukaan nuorisokulttuureissa on kautta historian nähty tilanteita, jolloin kytkös muun yhteiskunnan hyväksyttävään toimintaan katkeaa. Yhteiskunnan ulkopuolelle on jäänyt etenkin maahanmuuttajataustaisia nuoria. Esimerkiksi Helsingissä muunkielisistä 16–29-vuotiaista 23 prosenttia on koulutuksen ja työn ulkopuolella. Suomen- ja ruotsinkielisten kohdalla osuus on 7 prosenttia, heistäkin suurin osa pääsee aikuisena osaksi yhteiskuntaa. Vieraskielisillä ulkopuolisuus ei ole vähene iän suhteen.

– Kuulimme pari viikkoa sitten maahanmuuttajanuoria. Moni kysyi, pitääkö vaihtaa nimeä jotta saa töitä. Moni sanoi, että huutelu, töniminen ja oman uskonnon pilkka on viikoittaista. Moni sanoi, että nyt puuttuvat esimerkit siitä, mihin voi tässä yhteiskunnassa päästä. Yhdistävä tekijä oli kuitenkin halu eteenpäin omassa elämässä. Kun on tarpeeksi monta kertaa tullut torjutuksi, sitä väsyy ja ryhtyy elämään sitä ennakkoluuloa todeksi. Osuessa väärään porukkaan kytkös siihen, mikä on moraalista, katkeaa. Radikalisoitumisen taustalla on usein juuri torjutuksi tai nöyryytetyksi tulemisen kokemus, esimerkiksi koulukiusattuna, Laitio kommentoi julkisessa Facebook-päivityksessään.

Sekä Laitio että MTV Uutislivessä haastateltu komisario Jari Taponen ovat huomanneet, että keskustelu tapauksista on keskittynyt syyttämään maahanmuuttotaustaisia. Laitio korostaa, että katujengeissä on ollut myös kantasuomalaisia nuoria omine ongelmineen. Taponen muistuttaa, ettei ongelmia ratkaista lietsomalla maahanmuuttovihaa netissä ja sosiaalisessa mediassa.


_____________________________


MTV3: Nuorisotoimi: Katujengiläisiä rangaistava, mutta myös autettava

Kun nuorelta puuttuu elämästä suunta, opiskelu- tai työpaikka eikä lähipiiriltä saa tukea, voi ajautua katuväkivallan tapaisiin tekoihin. Näin nuorisojoukon mielivaltaisia väkivallantekoja arvioi Helsingin nuorisotoimen johtaja Tommi Laitio.

– Nuorisotoimen näkökulmasta heiltä on kadonnut moraalikäsitys siitä, mikä on hyväksyttävää. Kun elämä reistailee ja tulevaisuuden suunta puuttuu eikä ole järkevää tekemistä, keksii ei-järkevää tekemistä, Laitio kommentoi MTV Uutislivessä.

Laitio korostaa, että nuorisojoukon silmitön väkivalta on lähtökohtaisesti tuomittavaa ja uusimman ilmiön sekä rikoskierteen kitkeminen on poliisin ja sosiaalitoimen vastuulla. Jotta ongelmaan voidaan kuitenkin pureutua syvemmälle, täytyy nuoria rankaisemisen lisäksi myös auttaa pääsemään takaisin jaloilleen.

– En sanoisi että tämä on vain vanhempien vaan ylipäänsä aikuisten vika. Jokin on mennyt pieleen siinä, kun nuori on pudonnut systeemin ulkopuolelle. Kun kukaan ei välitä, mitä tekee, on helppo tehdä asioita, jotka ovat rikollisia, Laitio jatkaa.

– Kenenkään etu ei ole, että näihin rikoksiin syyllistyneiden nuorten tai porukassa mukana olleiden elämä menee kokonaan lopullisesti pilalle, vaan tavoitteena on näiden nuorten auttaminen oikealle polulle, ja siinä tietysti vanhemmilla on iso rooli.

Laition mukaan on tärkeää, että asuinkunta tarjoaa teini-ikäisille mahdollisimman paljon maksuttomia virikkeitä. Kansainvälisen mallin mukaan sillanaluset ja lähiöiden nurkat on otettu urheilukäyttöön useilla alueilla Helsingissä.

– Erilaisissa tutkimuksissa näkyy, että 14-15-vuotiaat putoaa harrastuksista pois, koska he haluavat päättää omasta ajankäytöstä. Miten kaupunki on yrittänyt tähän vastata, on että tarjoamme koris- ja futiskenttiä, että voi liikkua kaverin kanssa eikä siihen aina tarvita rahaa tai että kuulut johonkin seuraan, Laitio kertoo.

_____________________________


MTV3: Nuorten jengiväkivalta ei yllättänyt asiantuntijaa – "kauhistelu pois"

Asiantuntija korostaa viranomaisyhteistyön roolia jengiväkivallan kitkemisessä.

Eilen kerrottiin, että poliisi on ottanut kiinni 20 nuorta, joita epäillään rajusta väkivallasta yksittäisiä nuoria kohtaan.

– Tämä on ilmiö ilmiöiden joukossa. Ilmiöitä tulee ja menee. Mielestäni kauhistelu täytyy jättää pois, nyt täytyy miettiä mitä voimme jokainen aikuisena ihmisenä tehdä seuraavaksi, vaikka omassa lähipiirissään, ja tarvittaessa yhdessä viranomaisten kanssa, johtava sosiaalityöntekijä Marko Timonen Helsingin kaupungin poliisisosiaalityön yksiköstä sanoo.

Jengiväkivalta ei tullut hänelle yllätyksenä.

– Esimerkiksi meillä Helsingissä on aika paljon nuoria, jotka eivät voi hyvin. Tällaista nuorten syrjäytymistä ja huonovointisuutta on ollut jo pidempään nähtävissä.

Timonen kertoi MTV:n Huomenta Suomen vierailun jälkeen haastattelussa, että vastuu nuorista lähtee hänen mukaansa nuoren kotoa.

– Kyllä se asia lähtee jo kotoa, myös vanhemmilla on vastuunsa, mikä se yhteiskunta on joka ottaa kaikesta vastuun, olemmeko se me? Kyllähän vanhemmillakin on vastuunsa jälkikasvustaan.

"Vanhemman täytyy olla vanhempi"

MTV:n Huomenta Suomessa Timonen muistutti vanhempia terveestä maalaisjärjestä.

– Ei siinä tarvitse olla mikään superäiti tai superisä. Aloittaa ihan siitä, että ottaa vanhemman vastuun perheessä, eikä anna nuoren olla perheenpää. Vanhemman täytyy olla vanhempi, ei kaveri. Ei se haittaa, että ollaan eri mieltä asioista, se kuuluu vanhemmuuteen.

Syrjäytyminen alkaa usein jo lapsena.

– Syrjäytyminen on hyvin moniuloitteinen ja laaja asia. On vaikea laittaa asiaa kompaktiin pakettiin ja kertoa, että tällainen on syrjäytynyt.

Timosen mukaan väkivallan kitkemiseksi tarvitaan tiivistä yhteistyötä eri viranomaisten ja vanhempien välillä.

Hänen mielestään nuorten perusasiat pitää saada kuntoon.

– Kyllä koulutus on kaiken A ja O. Kyllä kielitaito on tässä maassa avain kaikkeen. Kouluttautuminen, kielitaito, eteenpäin pyrkiminen, tällaisia ihan konkreettisia asioita.

_____________________________

Hbl: Gäng ger poäng för rått våld mot unga

Ett löst sammansatt gäng av ungdomar med olika etnisk bakgrund har de senaste veckorna specialiserat sig på rå misshandel av andra ungdomar.

Polisen misstänker att det våldsamma gänget som består av tiotals unga i åldern 13–18 har misshandlat ett 70-tal andra unga.

– Tre unga i åldern 15, 16 och 18 har häktats för de färskaste överfallen i helgen, säger överkommissarie Tuomo Lotta.

Avsikten är inte i första hand att råna offren utan att skada dem så illa som möjligt. Gängmedlemmarna belönas med poäng om man bland annat lyckas slå ner ett offer med ett enda slag och för sparkar eller hopp mot huvudet.

Poäng lär också delas ut till den som ger sig på offer som är speciellt svaga eller skygga.

Polis-PM läckte

Nyheten om det besinningslösa ungdomsvåldet har snabbt spritts på de sociala medierna sedan någon källa läckt ut en arbetspromemoria som var uppgjord av polisens enhet för socialt arbete.
– Den var inte avsedd för offentligheten, vi hade ju utrett saken redan länge innan den läckte ut. Det här är en stor härva och helt exceptionell med tanke hur rått våld de använder, säger Lotta.

Promemorian är mycket rakt på sak och nämner bland annat de inblandades etniska bakgrund. Det framgår att offren är i åldern 10 till 18 år, de flesta tillhörande majoritetsbefolkning. Att det skulle vara frågan om rasism vill Lotta inte uttala sig om.

På olika diskussionsforum har PM:et i alla fall gett de invandrarfientliga kretsarna vatten på sin kvarn.

Offren har utsatts för misshandel med slagträn som införskaffats enkom för detta ändamål. Offren har tillfogats knivstick och en del har misshandlats så grovt att de erhållit benfrakturer.

Enligt promemorian skulle en del av gängmedlemmarna komma ända från S:t Michel där de varit placerade på inrättning.
– Största delen kommer från Helsingfors. Överfallen har i allmänhet skett i området mellan Hertonäs och Nordsjö, men även i centrum.
Alphyddan i Helsingfors och Heureka i Vanda har varit skådeplats för stora gängslagsmål den här hösten.

Två ledare

Gänget har sammankallats med sms på Whatsapp. Polisen har identifierat två ledarfigurer som gett order om att misshandla de unga offren.
– Vi känner till de flesta gärningsmännen och vi kommer att kunna klara upp nästan alla brotten, lovar Lotta.
– Det förekom en motsvarande epidemi, som vi lyckades reda ut för ett år sedan, men den var betydligt mindre och våldet var inte lika svårt.
Några tiotal av gängmedlemmarna är i åldern 13–14 år och de kommer att tas omhand av barnskyddsmyndigheterna. Alla över 15 år är däremot straffrättsligt ansvariga för sina handlingar.

_____________________________


Iltalehti: Musta Barbaari: Katujengi kulkee skinien jalanjäljissä

Mustan Barbaarin mukaan katujengin rikosvyyhti on askel taaksepäin myönteisessä kehityksessä.

Suuren osan Itä-Helsingissä lapsuudestaan ja nuoruudestaan viettänyt hip hop -artisti Musta Barbaari eli James Nikander otti eilen Facebookissa kantaa katujengin muun muassa Itä-Helsingissä tekemiin pahoinpitelyihin.

- NYT JÄTKÄT HERÄTYS! Tiedän, että tässä porukassa on yksilöitä, jotka voivat puhua järkeä muille ja saada homman loppumaan. TEHKÄÄ SE!, Nikander kirjoitti Facebook-profiiliinsa.

Nikanderin Facebook-kirjoituksesta uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Iltalehti uutisoi eilen, että Helsingin poliisin mukaan jengi koostuu "monikansallisesta" noin 40-50 henkilön porukasta, jonka jäsenet ovat iältään 13-18-vuotiaita. Uhrit ovat olleet myös nuoria, noin 10-18-vuotiaita.

- Kun olen nähnyt Itä-Helsingin mamuja tai suomalaisia, olen ollut niistä ylpeä. On näyttänyt, että heillä menee hyvin, Nikander puhuu yleisesti siellä porukoissa hengaavista nuorista.

Nikanderin mukaan väkivallattomuudessa on menty Itä-Helsingissä eteenpäin, mutta rikosvyyhdin myötä kehityksessä otetaan askel taaksepäin.

Hän rinnastaa tekijät skinheadeihin.

- Skinikanta on vähentynyt Helsingissä. Ärsyttää niin paljon, että hakkaajat ovat vähän niin kuin ottaneet skinien asemaa.

Nikander muistuttaa myös siitä, että katuväkivalta on myös suomalaisten ongelma, vaikka kaikki helposti syyttävät siitä vain maahanmuuttajia, jos heitä joukossa on.

Nikanderia pistää vihaksi se, että vahvat hyökkäävät heikompien kimppuun ilman syytä. Tekijät eivät hänen mukaansa ymmärrä, kuinka vakavia seurauksia heidän teoillaan voi olla.

- Ihminen voi kuolla jostain tyrmäysiskusta.

_______________________________________

Yle: Nuorisojengien väkivalta ei yllätä nuorisotyöntekijää – "Kaduilla hirveä määrä aikuisennälkäisiä nuoria"

Helsingin kaduilla ja ostoskeskuksissa nuorison kanssa työskentelevä Heikki Turkka uskoo, että jotkut nuoret hakevat hyväksyntää väkivallan kautta. Nuorisotoimenjohtaja Tommi Laitio korostaa, että asiasta ei pitäisi tehdä maahanmuuttajakysymystä.

Helsingin nuorison kanssa työskentelevä Aseman lasten hankepäällikkö Heikki Turkka ei yllättynyt eilen tiistaina kohauttanneesta uutisesta, jonka mukaan Helsingissä toimii muita nuoria pahoinpitelevä nuorisojengi. Turkan mukaan hänet yllätti vain se, kuinka suureksi väkivaltaa käyttävä porukka on kasvanut.

– Tämän porukan kokoontuminen ja kasvaminen näin isoksi on vähän päässyt yllättämään, mutta se, miten tämän porukan kanssa on jo tehty töitä, on jo hyvinkin selvillä, Löytävä nuorisotyö -hankkeen päällikkönä työskentelevä Turkka selittää.

Poliisi kertoi eilen, että pääkaupunkiseudulla on tehty jo 70 väkivallantekoa ja ryöstöä, jossa uhreina ovat olleet toiset nuoret. Tekijöinä on yli 50 nuoren joukkio, joka on organisoinut toimintaansa muun muassa Whatsapp-pikaviestifoorumin kautta.

"Nuoret hakevat hyväksyntää väkivallan kautta"

Turkan mukaan yhteinen piirre väkivaltaisille nuorille on se, että jokainen heistä haluaa tulla hyväksytyksi.

– Jos sinua kiusataan ja muuten jätetään yhteisöjen ulkopuolelle, keksit kyllä keinon, millä tulet hyväksytyksi. On ikävää, jos yhteiskunta on ajanut tilanteen sellaiseksi, että nuorten pitää hakea hyväksyntä väkivallan kautta, Turkka pohtii.

Hän huomauttaa, että väkivaltaisilla nuorilla on taustallaan paljon pahoinvointia.

– Aikuisten vika on aina, kun lapset oirehtivat...Tuolla kaduilla on hirveä määrä nuoria, jotka ovat aikuisennälkäisiä.

Etninen tausta ei selitä väkivaltaa

Poliisin mukaan suuri osa väkivaltaa käyttävistä jengiläisistä on maahanmuuttajataustaisia mutta mukana on myös kantasuomalaisia. Helsingin kaupungin nuorisotoimenjohtaja Tommi Laitio korostaa, että asiasta ei pitäisi tehdä maahanmuuttajakysymystä. Hänen mukaansa nuorten etninen tausta ei ole selittävä tekijä.

– Kysymys on siitä, että Helsingissä on valitettavasti kasvava määrä nuoria, jotka ovat koulutuksen ja työelämän ulkopuolella, Laitio sanoo.

Laition mukaan ilman koulutusta ja työpaikkaa olevia vieraskielisiä nuoria on kolminkertainen määrä kantaväestöön verrattuna.

– Jos ei ole järkevää tekemistä, niin keksitään ei-järkevää tekemistä. Eli jos ei ole opiskelupaikkaa eikä työpaikkaa ja puuttuu päivärutiini, niin silloin helposti elämä lähtee vähän kummalliseen suuntaan ja löytyy väärä porukka, Laitio sanoo.

Laitio huomauttaa, että suurin osa maahanmuuttajanuorista ei ole syyllistynyt mihinkään rikoksiin. Kaikkien maahanmuuttajien leimaamisella on hyvin kielteisiä vaikutuksia heihin.

"Syy ja seuraus erotettava toisistaan"

Laitio korostaa, että tapauksessa pitäisi erottaa toisistaan syy ja seuraus. Hän huomauttaa, että jo tapahtuneet väkivaltaisuudet ovat selkeästi poliisiasia, joka on hoidettava yhteistyössä poliisin, lastensuojelun ja nuorisopsykiatrien kanssa.

– Se miten, me estämme tämän tapahtumisen jatkossa on se, että nuorilla on järkevää tekemistä. Että varmistamme, että vieraskielisillä nuorilla on samanlaiset mahdollisuudet päästä koulutukseen ja joka puolella Helsinkiä on mahdollisuudet harrastuksiin riippumatta tulotasosta, Laitio sanoo.

________________________________

Länsiväylä: Miksi poliisi ei varoittanut väkivaltaisesta jengistä? Nuorin uhri 10-vuotias

Rajua väkivaltaa käyttävä nuorisojengi on terrorisoinut Helsinkiä kesästä lähtien. Poliisin mukaan varoituksen antamista pohdittiin, mutta tiedonvälitys jäi median varaan.

Pääkaupunkiseudulla rajusta katuväkivallasta epäiltyyn jengiin kuuluu nuoria ainakin Itä-Helsingistä, Ruoholahdesta ja Tapulikaupungista, kertoo Helsingin poliisi.

Toimituksen tietojen mukaan yksi vangituista on Mellunmäestä, ja ainakaan kahdella ei ole lainkaan osoitetta Suomessa.

Poliisi on toistaiseksi vanginnut viisi jengiin kuuluvaa nuorukaista epäiltyinä ryöstöistä ja pahoinpitelyistä.

– Kolme heistä vangittiin tiistaina, kaksi muuta muutama viikko sitten, selvittää ylikomisario Tuomo Lotta.

Jengin epäillään syyllistyneen Helsingissä noin 70 ryöstöön tai pahoinpitelyyn. Lisäksi heitä epäillään Vantaan Heurekan edustalla ja Espoon Kauklahdessa tapahtuneista väkivaltarikoksista.

Kiinniotettuna on tutkinnan aikana ollut parikymmentä.

Sivullisiin nuoriin kohdistuneet silmittömät hyökkäykset alkoivat jo loppukesästä Helsingin Hietaniemen uimarannalta, ja ne ovat levinneet myös Vantaalle ja Espooseen. Siltikään poliisi ei ole varoittanut jengistä kansalaisia julkisuudessa.

Miksei?

– Kyllä asia oli esillä jo muutama viikko sitten. Tuolloin joku lehtikin kirjoitti jengin väkivallanteoista, Lotta kommentoi.

Poliisin mukaan uudet jengihyökkäykset ovat mahdollisia, vaikka vangitsemisia on tehty.

Joko nyt riskiarvo ylittyy ja kansalaisia on syytä varoittaa?

– Asia on jo ihmisten tiedossa, koska media on siitä kirjoitellut. Sosiaalivirastokin tiedotti asiasta eilen. Jengistä varoittavaa erillistä poliisitiedotetta ei ole tulossa, Lotta vastaa.

Osa jengipomoista on Lotan mukaan yhä karkuteillä.

Jengi on muutaman johtohahmon organisoima: pomot ovat pitäneet yhteyttä jengiläisiin sosiaalisen median avulla.

Osa jengin jäsenistä on tuntenut toisensa ja alkanut organisoida toimintaa netin kautta. Pikkuhiljaa jengi on vahvistunut ja toiminta laajentunut.

Johtajat ovat keränneet jengiläiset tiettyihin tapaamispaikkoihin ainakin WhatsApp-pikaviestisovelluksen ja Facebookin välityksellä. Kokoontumispaikoissa jengiläiset ovat hyökänneet sivullisten nuorten kimppuun.

– Ryöstöjä ja pahoinpitelyjä on tehty pääosin Alppipuistossa, Herttoniemessä, Vuosaaressa ja keskustassa viikonloppuiltaisin ja -öisin.

Tekijöissä on sekalainen porukka ulkomaalaistaustaisia ja kantasuomalaisia nuoria. Uhrit ovat pääosin kantaväestön edustajia.

Epäillyt eivät ole osanneet antaa teoilleen järjellistä syytä. Lotan mukaan huumeidenkäyttö ei selitä tekoja: ryöstöillä ei ole haettu rahaa huumeiden hankintaan.

– Rikoksia on ilmeisesti tehty huvin vuoksi.

Poliisi myös kyseenalaistaa sosiaaliviranomaisten kautta tulleen tiedon, että nuoret olisivat kopioineet toimintaansa verkossa leviävästä "knockout-pelistä". Tällaisesta ei ole saatu näyttöä, Lotta sanoo.

Tekojen osallisia on jopa 50. Osa heistä on alle 15-vuotiaita. Heidän tekojensa selvittämiseksi poliisi tekee yhteistyötä sosiaalitoimen kanssa.

Nuorimmat uhrit ovat 10-vuotiaita. Suurin osa heistä on 13–18-vuotiaita ja joukossa on myös nuoria aikuisia.

_______________________________________________

Vantaan Sanomat: ”Jengiväkivallan taustalla voi olla kokemus nöyryytyksestä”

Helsingin nuorisotoimenjohtaja Tommi Laitio näkee, ettei jengiväkivallan ehkäisyssä ole olemassa oikotietä.

– Viime aikoina uutisoidut tapaukset ovat selvästi poliisiasia, Laitio korostaa.

Mutta jos puhutaan vastaavanlaisten tapausten ennaltaehkäisystä, keinot ovat Laition mukaan yksinkertaisia.

– On tärkeää saada järjestettyä nuorille järkevää tekemistä. Ja siellä missä nuoret asuvat, pitää olla tarjolla myös vapaa-ajan harrastusmahdollisuuksia. Jalkapalloa pitää päästä pelaamaan ilman, että se maksaa satoja euroja, Laitio antaa esimerkin.

– Toinen asia on koulukiusaamisen vähentäminen. Monesti väkivallan ja radikalisoitumisen taustalla on kokemus nöyryytyksestä. Jos tuntee, ettei tule hyväksytyksi, saattaa alkaa elää ennakkoluuloa todeksi, hän jatkaa.

Laitio myöntää, että hänen tarjoamansa keinot ovat tietyllä tavalla hitaita.

– Mutta ne ovat myös kaikkein tehokkaimpia, hän huomauttaa.

Nyt julkisuudessa olleista tapauksissa Laitiota harmittaa se, että jenginuorten etninen tausta on nostettu ikävästi esille. Hän näkee tilanteen niin, että kyse on syrjäytyneistä nuorista. Heidän joukossaan etniset ryhmät korostuvat, mutta etnisyys ei selitä toimintaa.

– Helsingin muunkielisistä nuorista on työn tai koulutuksen ulkopuolella moninkertainen määrä kantaväestöön verrattuna, Laitio sanoo.

– Se ruokkii maahanmuuttovastaisuutta. Ja maahanmuuttajavanhemmat joutuvat olemaan huolissaan lastensa turvallisuudesta.

Siinä missä suomen- ja ruotsinkielisten kohdalla työttömyys ja koulutuksen ulkopuolelle jääminen kääntyy iän myötä laskuun, vieraskielisillä näin ei käy.

Tuoreen tutkimuksen mukaan maahanmuuttajataustainen nuori joutuu myös kokemaan muun muassa kiusaamista keskivertoa useammin.

Myös tapauksia Helsingin poliisissa tutkiva ylikomisario Tuomo Lotta sanoo, että väkivallan ehkäisy vie aikansa, koska tilanne on ehtinyt kärjistyä. Lotan mukaan osa hyökkäyksistä epäillyistä nuorista ei ole osoittanut halua lopettaa.

Lotta pelkääkin, että tapauksia tulee vielä lisää.

– Nämä ovat hyvin moniongelmaisia nuoria, jotka purkavat valitettavasti oloaan näin. Hyvää on se, että me (poliisi ja sosiaalityöntekijät) tunnemme ydinporukan ja tiedämme miten toimia, Lotta sanoo.