tiistai 29. syyskuuta 2009

Kaleva: Työpaikka Suomessa houkuttaa


Haapaveden ammattiopiston opiskelijoista ulkomaalaisten osuus on kasvanut hiljalleen. Tällä hetkellä se on noin kahdeksan prosenttia.

"Mielestämme se on pelkästään myönteinen asia. Me suomalaiset saamme tutustua uusiin kulttuureihin, ja meidän kulttuuristamme menee tietoa muihin maihin", sanoo vararehtori Päivi Joki-Kolehmainen.
Opiskelijat hakeutuvat Haapavedelle yhteishaussa joko suoraan tai internetin avulla. Useimmalla on Suomessa sukulainen tai ystävä, joka on vaikuttanut asiaan.

"Kukaan todella opiskelemaan haluava suomalainen nuori ei heidän takiaan jää ilman opiskelupaikkaa. He myös maksavat itse opiskelunsa. Pidän tätä panostusta tärkeänä uhkaavaa työvoimapulaa vastaan", sanoo rehtori Erkki Juola.

Hän kehuu ulkomaalaisia opiskelijoita erittäin motivoituneiksi ja aktiivisiksi.

Eniten Haapavedellä on ollut opiskelijoita Venäjältä ja Ukrainasta. Kaukaisimmat ovat tulleet Sudanista ja Marokosta.

Sana Labiad, 22, opiskelee toista vuotta suurtalouskokiksi. Kotona Marokossa hän ei ole käynyt koko aikana ja ikävä on. Siitä huolimatta Sana jäisi mielellään töihin Suomeen, kun valmistuu. Nyt hän työskentelee viikonloput vanhainkodissa hankkimassa opiskelurahoja.

Suomeen Sana Labiadin houkutteli sedän suomalainen vaimo, joka opetti Sanalle sen verran suomen kieltä, että hän läpäisi kielitutkinnon. Se on edellytyksenä opiskelupaikan saamiseen. Toinen edellytys on vähintään 18 vuoden ikä, ellei lähisukulainen asu opiskelupaikkakunnalla tai sen lähellä. Koulu ei voi toimia ulkomaalaisen opiskelijan holhoojana.

Tanja Kovalenko, 23, tuli Petroskoista opiskelemaan matkailua. Hänet Suomeen houkutteli Haapavedellä opiskeleva ystävä. Tanjakin haluaisi jäädä valmistuttuaan töihin Suomeen.