tiistai 15. syyskuuta 2009

HS: Ilkka Pyysiäinen: Uskonto on yhä tabu


Helsingin Sanomat, mielipide:
Ilkka Pyysiäinen: Uskonto on yhä tabu
15.9.2009


Jussi Halla-aho tuomittiin sakkoihin uskonnollisten tunteiden loukkaamisesta hänen nimitettyään islamia "pedofiliauskonnoksi". Halla-ahon kärjistys on mauton ja perusteeton yleistys, mutta hän on ilmeisesti halunnutkin kokeilla rajoja tai jopa päästä marttyyriksi.

Koska lapsiavioliitot ovat lainvastaisia, ei ketään kuitenkaan voida velvoittaa suvaitsemaan niitä. Kritiikki on siis siltä osin oikeutettua. Samaa kritiikkiä on esittänyt jopa HS pääkirjoituksessaan.

Suvaitsevaisuutta ei voida edistää kriminalisoimalla kaikki loukkaava. Ei ole olemassa yhtä tasapaksua uskontoa vaan vain erilaisia uskonnollisia näkemyksiä, jotka usein ovat ristiriidassa keskenään. Pelkkä jonkin uskonnollisen opin olemassaolo on jo usein loukkaus toisin uskovia kohtaan. Edessä on loputon suo, jos kaikki eri uskontojen edustajat alkavat vaatia hyvitystä tunteidensa loukkaamisesta.

Kyseinen rikoslain pykälä on syntynyt aikana, jolloin Suomi oli selkeästi kristillinen maa, ja pykälällä suojattiin yhteiskuntarauhaa. Nyt se kääntyy alkuperäistä tarkoitustaan vastaan.

Erilaisuuden suvaitsemiseen kuuluu myös kritiikin sietäminen ja uskonnonvapaus tarkoittaa myös vapautta olla harjoittamatta uskontoa ja vapautta kritisoida. Halla-ahon tuomio on surullinen esimerkki siitä, millainen tabu uskonto ja erityisesti islam on Suomessa.

Kyseinen rikoslain pykälä tulisi poistaa. Herjausta ja häiriökäyttäytymistä koskevat pykälät riittävät suojaamaan uskovia ja uskonnottomia.

ILKKA PYYSIÄINEN

uskontotieteilijä

Espoo