perjantai 11. syyskuuta 2009

Salon Seudun Sanomat: Halla-ahosta tärkeä ennakkotapaus


Salon Seudun Sanomat:
Pääkirjoitus: Halla-ahosta tärkeä ennakkotapaus
10.9.2009


Helsinkiläinen kielitieteilijä, tohtori Jussi Halla-aho nousi viime syksyn kunnallisvaaleissa poliittiseksi julkkikseksi. Hänet valittiin perussuomalaisten ehdokaslistalta kaupunginvaltuustoon, tosin sitoutumattomana.

Halla-aho oli ennen vaaleja hankkinut tunnettuutta internetin keskustelupalstoilla. Hän nousi maahanmuuttokriittisten suomalaisten keulahahmoksi muun muassa blogikirjoituksillaan.

TIISTAINA hänet tuomittiin blogikirjoituksistaan sakkoihin. Tuomio tuli uskonrauhan rikkomisesta. Kirjoittaja oli oikeuden mukaan häpäissyt islamin uskon arvoja sanoessaan muun muassa, että islam on pedofilia-uskonto.

Toinen syyte kiihotuksesta kansanryhmää vastaan hylättiin. Syyte perustui Halla-ahon tekstiin, jossa todettiin, että ohikulkijoiden ryöstely ja verovaroilla loisiminen ovat somalien kansallinen tai geneettinen erityispiirre. Oikeus katsoi tekstin satiiriksi, joka ei ollut tuomittavaa.

Käräjäoikeuden päätös ei ole vielä ennakkotapaus, sillä asiasta valitetaan hovioikeuteen. Halla-ahon oikeusprosessi on joka tapauksessa monipuolisesti mielenkiintoinen, sillä sen kautta tullaan vetämään linjaa siitä, mikä juridisesti on rasistista puhetta, mikä ei.

AVOIMEN demokratian sananvapaudessa tulee olla mahdollista keskustella maahanmuuttoon liittyvistä asioista, niin sen hyvistä puolista kuin ongelmaksi nousseistakin seikoista.

Mutta aivan olennaista on, miten keskustellaan, millaisin sananvalinnoin ja millaisin pyrinnöin. Toisen maailmansodan kauheuksien jälkeen rasismia yleisesti pidetään moraalisesti ja lainsäädännöllisesti tuomittavana. Tämä on sivistyneen – henkisesti kehittyneen ja kypsän – yhteisön tapa katsoa ihmisten erilaisuutta.

Se sivistymätön tapa tarkastelee erilaisia ihmisiä, kuten maahanmuuttajia, ennakkoluuloisesti, usein myös pahantahtoisesti. Ainoa geneettinen erityispiirre näissä yhteyksissä taitaa lopulta olla ihmislajin myötäsyntyinen hakeutuminen oman lauman turviin. Meidän lauma ja muut -jaottelua sovelletaan, pelkoja ja uhkakuvia koetaan.

Vähemmistöjen kohtelu julkisuudessa ei jakaudu noin suoraviivaisesti sivistyneeseen ja sivistymättömään, mutta jako helpottaa asian hahmotusta. Elävän elämän sanankäytössä muunnelmien kirjo on täynnä vivahteita.

ETNISTEN ja kulttuuristen vähemmistöjen kohtelu mittaa yhteisön sivistystasoa aivan samoin kuin muidenkin vähemmistöjen tahi eri sukupuolten kohtelu. Oikeudesta saatava ennakkotapaus auttaa hyvän ja tahdikkaan kohtelun määrittämisessä, jos ja kun sellaista ei muuten ole opittu.

Jos käräjäoikeuden tuomio jäisi voimaan, Suomessa sallittaisiin satiirin nimissä häkellyttävän vahvojen – ja sivistymättömien – ilmausten käyttö vähemmistöistä julkisesti puhuttaessa.