keskiviikko 16. syyskuuta 2009

OPM: Koulutus, kulttuuri ja kansalaistoiminta edistävät maahanmuuttajien kotoutumista


Opetusministeriö:
Koulutus, kulttuuri ja kansalaistoiminta edistävät maahanmuuttajien kotoutumista
Opetusministeriön maahanmuuttopoliittiset linjaukset 2009 (pdf)
16.9.2009


Opetusministeriön uusien maahanmuuttopoliittisten linjausten mukaan koulutus, kulttuuri ja kansalaistoiminta ovat ratkaisevia maahanmuuttajien kotoutumisen edistämisessä.
Linjaukset kiteyttävät ministeriön toimintaperiaatteet, lainsäädännön ja toimenpiteet maahanmuuttoasioissa. Opetusministeriön työryhmän valmistelemat linjaukset vahvistivat opetusministeri Henna Virkkunen sekä kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin.

Ministeriön ja sen hallinnonalan toimintaa ohjaavissa linjauksissa korostetaan hyviä etnisiä suhteita, maahanmuuttajien tehokasta ja riittävää suomen tai ruotsin kielen opetusta, oikeutta omaan kieleen ja kulttuuriin sekä yhdenvertaista kohtelua riippumatta siitä, mistä syystä maahanmuuttajat ovat tulleet Suomeen. Maahanmuuttajien tarpeista pyritään huolehtimaan ensisijaisesti osana koulutuksen, kulttuurin, liikunnan ja nuorisotyön normaaleja järjestelmiä.

Koulutuspolitiikassa panostetaan maahanmuuttajien oppimisvalmiuksien parantamiseen lisäämällä mahdollisuuksia opintoihin valmistavan koulutuksen järjestämiseen. Jatkossa vahvistetaan myös maahanmuuttajille suunnatun suomen ja ruotsin kielen opetusta ja kehitetään maahanmuuttajataustaisten opettajien koulutusta. Opiskelijoiden, opettajien ja tutkijoiden liikkuvuutta edistetään. Lisäksi kehitetään osaamisen ja tutkintojen tunnustamista.

- Opetusministeriö on esittänyt valtion talousarviossa 2010 lisäresursointia vieraskielisten oppilaiden suomi/ruotsi toisena kielenä, oman äidinkielen sekä muun opetuksen tukemiseen. Lisäämällä kielikoulutusta pyritään luomaan edellytykset jatkokoulutukseen pääsyyn, koulutuksessa menestymiseen ja työllistymiseen opetusministeri Henna Virkkunen toteaa.

Keskeistä on myös vahvistaa valmiuksia toimia monikulttuurisessa yhteiskunnassa. Kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopolitiikassa pyritään luomaan eri väestöryhmien välistä yhteistoimintaa, joka ehkäisee väärinkäsityksien ja konfliktien synnyn sekä edistää osallisuutta ja yhteenkuuluvuutta.

Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallinin mukaan kotoutumisen rinnalla on tärkeää tukea maahanmuuttajien omaa kulttuuria, identiteettiä ja kieltä.

- Kansalaisjärjestöjen panos on tärkeä, ja niille on turvattava riittävät toimintaedellytykset maahanmuuttajien kotoutumisen ja hyvinvoinnin parantamiseen. Pääväestön ja maahanmuuttajien välisten suhteiden parantamiseen voivat erityisesti vaikuttaa nuoriso- ja liikuntajärjestöt. Esimerkiksi jalkapallossa säännöt ovat samat kaikille ihonväristä riippumatta, Wallin sanoo.