keskiviikko 9. helmikuuta 2011

MTV3: Hallitusryhmät vastakkain ulkomaalaisasiassa

MTV3/Seitsemän Uutiset: Hallitusryhmät vastakkain ulkomaalaisasiassa 9.2.2011

Studiotoimittaja
Turvapaikanhakijoiden perheenyhdistämispolitiikasta syntyi tänään eduskunnassa lähes ilmiriita. Eduskunnan hallintovaliokunnassa oppositio- ja hallitusrajat kaatuivat, kun tiukennuksia toivova enemmistö äänesti vastustajat nurin. Tapaus tulkittiin myös kritiikiksi maahanmuuttoministeri Astrid Thorsille.

Toimittaja
Hallitus sai tänään eduskunnalta odotetun luottamuslauseen muun muassa tuloerojen kasvua koskevassa välikysymysäänestyksessä. Vain minuutteja aikaisemmin hallintovaliokunnassa nähtiin ilmiriita myös hallituspuolueiden välillä. Sekä Vihreät että RKP vastustivat valiokunnan ulkomaalaispolitiikan tiukentamista vaativaa lausuntoa. Keskustan, Kokoomuksen ja Perussuomalaisten äänin valiokunta päätyi esittämään muun muassa ulkomaalaisten perheenyhdistämisehtojen kiristämistä.

Antti Rantakangas, hallintovaliokunnan puheenjohtaja (Kesk.)
Minä itse pidin puheenjohtajana tärkeänä, että me saatamme päätökseen pitkään valiokunnan pöydällä olleen asian ja teemme myös johtopäätöksiä seuraavalle hallitukselle ja tuleviin hallitusneuvotteluihin.

Heli Järvinen, kansanedustaja (Vihr.)
Sisällössä on omasta mielestäni turhaa kritiikkiä ministeriä kohtaan, mikä ei vaan kuulu hallituksen tapoihin. Ja se toinen asia on sitten se, että siellä edellytetään toimenpiteitä ilman minkäänlaista selvitystä.

Toimittaja [Thors ryntää Antti Rantakankaan puheille]
Eduskunnan istuntosalissa nähtiin pillastuneen oloinen maahanmuuttoministeri.

Toimittaja
Kävitte eduskuntasalissa antamassa hallintovaliokunnan puheenjohtajalle palautetta. Mitä sanoitte?

Astrid Thors, maahanmuuttoministeri (RKP) [Thors änkyttää aluksi]
No, se on, se on tuota tietysti kahden henkilön välinen keskustelu...

Toimittaja
Ette kiittänyt kuitenkaan?

Astrid Thors
No, en todellakaan kiittänyt.

Toimittaja
Oliko tämä kritiikkiä ministerille?

Antti Rantakangas
Me annoimme, niin kuin sanoin, myönteistä palautetta hallitukselle aktiivisuudesta. Monia asioita on viety eteenpäin. Mutta emme ole tästä johtopäätöksestä ihan samaa mieltä.

Toimittaja
Turvapaikanhakijoiden perheenyhdistämispolitiikasta ollaan silti selvästi eri mieltä.

Toimittaja
Onko tämä Suomen perheenyhdistämispolitiikka liian löperöä?

Tapani Mäkinen, hallintovaliokunnan varapuheenjohtaja (Kok.)
Kyllä se selvästi kuitenkin tämän selvityksen perusteella voidaan todeta, että se moneltakin osin poikkeaa muista EU-maista, tai niistä vertailu-EU-maista. Näin ollen tiukentamisen varaa kyllä löytyy.

Antti Rantakangas
Meillä on tällä hetkellä 9 000 hakemusta odottamassa käsittelyä ja niitten määrä on kasvanut voimakkaasti.

Astrid Thors
Haluavatko he todella, että esimerkiksi ihmiset asuttavat sitten - jotka tulevat tänne Pohjoismaihin tai tänne alueille tekemään työtä - että he mieluummin esimerkiksi asettuisivat Viroon?

Toimittaja
Valiokunnan lausunto ei johda mihinkään äkkitoimiin, vaan se on lähinnä kannanotto seuraavia hallitusneuvotteluja varten.

Studiotoimittaja
Eurooppalaisten päättäjien äänenpainot ovat koventuneet monikulttuurisuudesta puhuttaessa. Nettisivuillamme kerromme, miten maahanmuuttopolitiikan tiukentamisella on monissa Euroopan maissa poliittista tilausta.

______________________________________

MTV3: Eduskunnassa ilmiriita - ulkomaalaispolitiikka jakoi hallitusryhmät

Turvapaikanhakijoiden perheiden yhdistämispolitiikasta on syntynyt tänään eduskunnassa lähes ilmiriita. Eduskunnan hallintovaliokunnassa oppositio- ja hallitusrajat kaatuivat, kun tiukennuksia toivova enemmistö äänesti vastustajat nurin.

Riitely alkoi kesken valiokunnan tiedotustilaisuuden.

Hallituskumppaneista keskusta ja kokoomus päätyivät esittämään perussuomalaisten kanssa, että ulkomaalaisten perheenyhdistämisehtoja kiristetään.

Sekä vihreät että RKP vastustivat valiokunnan ulkomaalaispolitiikan tiukentamista vaativaa lausuntoa.

Koska hallituskumppanit olivat vastakkain, tapaus tulkittiin myös kritiikiksi maahanmuuttoministeri Astrid Thorsille (rkp).

Vihreiden kansanedustaja Heli Järvisen mukaan sisällössä on kuitenkin turhaa kritiikkiä ministeriä kohtaan,

- Se ei vaan kuulu hallituksen tapoihin.

Thors: "En todellakaan kiittänyt"

Valiokunnan puheenjohtaja Antti Rantakangas (kesk) sai kuulla Thorsilta kahden kesken henkilökohtaista palautetta. Suivaantunut Thors sanoi, ettei "todellakaan kiittänyt" valiokunnan puheenjohtajaa selvityksestä.

Rantakangas kommentoi pitävänsä tärkeänä, että pitkään pöydällä ollut asia saatiin päätökseen ja että tulevalle hallitukselle saatiin annettua johtopäätöksiä.

Valiokunnan lausunto ei johda mihinkään äkkitoimiin, vaan se on lähinnä kannanotto seuraavia hallitusneuvotteluja varten.