perjantai 1. maaliskuuta 2013

HS: Äärioikeiston ja antifasistien yhteenotot huolestuttavat suojelupoliisia

Helsingin Sanomat: Äärioikeiston ja antifasistien yhteenotot huolestuttavat suojelupoliisia 1.3.2013
Ilta-Sanomat: Suomesta lähtenyt nuoria taistelijoiksi Syyriaan: "Kun aamulla lähtee, illalla on jo ase kädessä"
Suojelupoliiisin vuosikertomus 2012 (pdf)

Ääriliikkeiden laiton toiminta oli viime vuonna vähäistä Suomessa, kertoo suojelupoliisi perjantaina julkaisemassaan vuosikertomuksessa.

Vuonna 2011 hieman aktivoitunut anarkistinen toiminta laantui viime vuonna eikä laitonta toimintaa juurikaan ilmennyt. Myös muualla Euroopassa anarkistinen ja muu äärivasemmistolainen liikehdintä oli viime vuonna vähäisempää kuin edellisenä vuonna.

Myös skinhead- ja uusnatsiryhmien harjoittama radikaalitoiminta jäi viime vuonna vähäiseksi.

Suojelupoliisi pitää kuitenkin huolestuttavana, että äärioikeiston ja antifasististen toimijoiden välinen vastakkaisasettelu lisääntyi viime vuonna.

Supon mukaan johtajattoman vastarinnan taktiikkaa käyttävät yksinäiset toimijat tai pienet toimintasolut voivat muodostaa kotimaiseen ääriliikehdintään liittyvän turvallisuusuhan.

Ulkomaisten tiedustelijoiden määrä kasvoi hieman viime vuonna Suomessa.

Ulkomaisen tiedustelun keskeisimpiä tavoitteita on Suomen politiikan ennakoiminen ja päätöksentekoon vaikuttaminen.

Poliittisen tiedustelun päähuomio on siirtynyt 2000-luvulla sisäpolitiikasta Suomen kansainvälisiin suhteisiin.

Myös korkean teknologian tutkimukseen ja sen sovelluksiin kohdistuu jatkuvasti tiedustelua. Viime vuonna erityisen kiinnostuksen kohteena oli energia- ja kemianteollisuus.

Sotilaallinen tiedustelu on pysynyt viime vuosien tasolla.

_______________________________

Ilta-Sanomat: Suomesta lähtenyt nuoria taistelijoiksi Syyriaan: "Kun aamulla lähtee, illalla on jo ase kädessä"

Suojelupoliisin mukaan ainakin kymmenkunta ihmistä on matkustanut Suomesta Syyriaan ja mahdollisesti osallistunut siellä taisteluihin.

Sen sijaan Somaliaan on lähtenyt vuosia kestäneen kriisin aikana muutamia ihmisiä, Supo arvioi.

Supon ylitarkastajan Tuomas Portaankorvan mukaan ei ole tarkempaa tietoa, mihin ryhmittymiin Syyriaan menneet ovat liittyneet.

Portaankorva kertoo, että Syyrian houkuttelevuutta lisää se, että sinne matkustaminen on helpompaa kuin muille konfliktialueille ja siellä on tarjolla nopeasti taistelukokemusta.

– Kun aamulla lähtee Suomesta, illalla on jo ase kädessä.

Toisaalta Syyrian kriisi on saanut myös laajan mediahuomion.

– Tiedetään, että Suomessa tehdään propagandaa Syyrian lähtemisen puolesta.

Portaankorva sanoo, että osan motiivit ovat humanitääriset, osaa houkuttaa ääriliikkeet. Osallistuminen taisteluihin tuo Portaankorvan mukaan korkeamman statuksen radikaalipiireissä. Samalla se saattaa radikalisoida osallistujia entisestään.

– Kyse on nuorista miehistä, etnisyys vaihtelee, mutta mukana on suomalaistaustaisiakin ja myös naisia, kertoo Portaankorva lähtijöiden taustoista.

”Palaajista värväreitä”

Portaankorva pitää ilmiön todennäköisimpänä uhkana sitä, että palaajat värväävät täällä asuvia kriisialueille ja äärijärjestöihin. Hän pitää epätodennäköisenä, että he tekisivät Suomessa terroritekoja.

Hän kertoo, että Syyrian kriisin vetovoima on ollut yllätys laajemminkin Euroopassa. Hän sanoo, että Syyriassa arvioidaan olevan noin 3 000 ulkomaalaista taistelijaa. Euroopasta lähteneitä on joukossa muutamia satoja.

Suomessa niin sanottu jihad-matkailu on Portaankorvan mukaan nuori ilmiö, kun Ruotsista ihmisiä matkusti jo 1980-luvulla taistelemaan Afganistanin sotaan.

Supon mukaan Suomessa asuu ylipäätäänkin entistä enemmän ihmisiä, joilla on erilaisia ja eritasoisia yhteyksiä ulkomailla toimiviin väkivaltaisiin ryhmiin. Vuosikertomuksessa määrä arvioidaan kolminumeroiseksi, kun muutamia vuosien sitten puhuttiin ”kourallisesta”.

Supon päällikkö Antti Pelttari pitää kehitystä huolestuttavana. Hän kuitenkin korostaa, että terrorismin uhka on Suomessa pysynyt alhaisena.