sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Kaleva: Ulkomaalaisten työntekijöiden rekrytointia voitaisiin uudistaa

Kaleva: Ulkomaalaisten työntekijöiden rekrytointia voitaisiin uudistaa 24.3.2013

Ulkomaalaisten työntekijöiden osuus kunta-alalla on marginaalinen, sanoo oululainen kouluttaja Susanna Sakko.

Sakon mukaan taustalla ovat rekrytoimiseen liittyvät asiat sekä työpaikoilla vallitsevat
asenteet.

”Kunnissa ei tule ehkä ensimmäisen mieleen ulkomaalaisten työntekijän rekrytointi, sillä se vaatii perehdyttämistä ja kulttuurierojen omaksumista. Kunnissa tarvitaan vielä maaperän valmistelua asialle”, Sakko sanoo.

Sakko valmistelee väitöskirjaa. Tutkimuksen aikana hän tekee yhteistyötä kymmenen pohjoispohjalaisen kunnan sekä kahden sosiaalialan yrityksen kanssa. Yhteistyön pohjalta Sakko luo kuntiin mallin, jonka avulla ulkomaalaisten työn saantia ja sopeutumista työpaikoille voidaan helpottaa.

”Alustavien tulosten mukaan henkilöstö tarvitsee lisäkoulutusta ja tietoa. Ulkomaalaisten palkkaaminen vaatii koko työyhteisöltä avointa ja keskustelevaa otetta”, Sakko sanoo.

Sakon mielestä huomiota olisi kiinnitettävä myös työnhakuprosessiin.

”Pystyvätkö ja osaavatko ulkomaalaiset hakea työpaikkaa ja pärjäävätkö he kilpailussa, kun suomalaistenkin on todella vaikea saada kunta-alan työpaikkoja”, hän sanoo.

Sakon mielestä kiintiöajattelu ulkomaalaisten työllistämisessä ei ole oikea lähtökohta, mutta hänen mielestään esimerkiksi kieli- ja opintovaatimuksia voi katsella uudella tavalla.

”Yleinen ennakkoluulo on se, ettei ulkomaalaista voi ottaa töihin, jos hän ei osaa sataprosenttisesti suomen kieltä. Ainakin tämä vaatii syvempää keskus-telua.”

Hän kannattaa myös ulkomaalaisen työntekijän kouluttamista oppisopimuksella.

Lue lisää tämän päivän Kalevasta.