keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Verkkouutiset: Uusintarikollisuus väheni hieman, ulkomaalaisvankien määrä kasvoi

Verkkouutiset: Uusintarikollisuus väheni hieman, ulkomaalaisvankien määrä kasvoi 20.3.2013

Rikosten uusiminen vähentyi viime vuonna hieman.

Rikosseuraamuslaitos Risen vuoden 2012 toimintakertomuksen mukaan uuteen rikokseen syyllistyi kolmen vuoden seuranta-ajalla 46,2 prosenttia vankilasta vapautuneista, kun vastaava luku edellisvuonna oli 49,8 prosenttia.

Sama kehitys koski myös yhdyskuntapalvelun suorittaneita. Kun vuonna 2011 yhdyskuntapalvelun suorittaneista vankilaan, takaisin yhdyskuntapalveluun tai valvontarangaistukseen tuomittiin 28,7 prosenttia tuomituista, niin viime vuonna heidän osuutensa laski 27,5 prosenttiin.

Vankiluku laski edelleen

Vapaudesta vankilaan tulleiden vankien määrä laski lähes kuusi prosenttia 6066 vankiin. Tähän vaikutti poliisin tietoon tulleen rikollisuuden määrän vähentyminen. Myös keskimääräinen vankiluku laski edelleen hieman eli 26 vangilla ollen viime vuonna 3236.

Tutkintavankien ja ulkomaalaisvankien määrä sen sijaan on edelleen kasvanut. Ulkomaalaisvankeja oli 14,5 prosenttia kaikista vangeista. Ulkomaalaisten vankien päivittäinen keskimäärä oli 470 (444). Tutkintavangeista ulkomaalaisia oli jo noin kolmannes.

Naisia vangeista oli päivittäin keskimäärin noin 7 prosenttia. Valvotussa koevapaudessa oli päivittäin keskimäärin 150 vankia.

Turvallisuus hyvä

Turvallisuuden osalta tilanne säilyi toimintakertomuksen mukaan hyvänä. Karkaamiset suljetuista laitoksista lisääntyivät hieman edellisestä vuodesta, kun taas luvatta poistumiset avolaitoksista ja poistumisluvilta palaamatta jäämiset vähenivät.

Avolaitossijoitusten onnistuminen pysyi vuoden 2011 tasolla, avolaitossijoituksista onnistui 84 prosenttia. Valvotun koevapauden suoritti loppuun 83 prosenttia aloittaneista ja yhdyskuntapalvelun aloittaneista palvelun suoritti loppuun 82 prosenttia.

Vankien välinen väkivalta väheni hieman edellisestä vuodesta.