maanantai 11. maaliskuuta 2013

Keskisuomalainen: Kerjäläisilmiö paisuu Jyväskylässä: Kiertävät nyt ovelta ovelle

Keskisuomalainen: Kerjäläisilmiö paisuu Jyväskylässä: Kiertävät nyt ovelta ovelle 11.3.2013

Kotiovilla käyvien kauppiaiden ja kerjäläisten kiertäminen Jyväskylän alueella jatkuu. KSML.fi uutisoi aiheesta puolitoista viikkoa sitten.

Tuolloin poliisi arvioi ovilla kävijöiden siirtyneen jo muualle, koska Keski-Suomen poliisille ei ollut tullut ilmoituksia kaupustelijoista. Poliisin mukaan kerjäys tai kaupustelu ovilla ei ole kiellettyä. Hätäkeskukseen kannattaa sen sijaan soittaa, jos kauppias tai kerjäläinen pyrkii ovesta sisään asti.

– Nimenomaan silloin kannattaa soittaa poliisille, jos kaupustelu menee röyhkeäksi tai hyvän tavan yli, Keski-Suomen poliisin komisario Arto Rajala totesi tuolloin.

Käynnit jyväskyläläisten ovilla ovat kuitenkin jatkuneet. Esimerkiksi Kypärämäessä saman rivitaloasunnon ovella on käyty kerjäämässä parin kuukauden sisällä jo kolme kertaa. Viimeisin kävijä soitti ovikelloa alle viikko sitten.

– Kaikki ovat olleet eri ihmisiä, ulkomaalaistaustaisia. Heillä on ollut huonolla suomella kirjoitettu lappu mukana, talon asukas kertoo Keskisuomalaiselle.

Asukkaan mukaan yksi kerjäläisistä oli myös näyttänyt kännykästä lapsen kuvaa, ja pyytänyt rahaa tätä varten. Yhdessä lapuista puolestaan kerrottiin kerjääjän olevan kuuromykkä.

Asukas ei ole kerjäläisille rahaa antanut. Hän ei myöskään ole ilmoittanut käynneistä poliisille.

– Lapset ovat vähän ihmetelleet ovella käyviä kerjäläisiä, hän kertoo.

Jyväskylän kaduilla kerjäläisiä ei sen sijaan juurikaan helmi-maaliskuussa ole näkynyt. Komisario Rajalan mukaan kävelykadulla ollut muutamia satunnaisia kerjääjiä, mutta laajempaa ilmiötä ei ainakaan vielä ole muodostunut.