maanantai 11. maaliskuuta 2013

Kirkko&Kaupunki: Uskonnollinen vihapuhe poliisin esitutkintaan

Kirkko&Kaupunki: Uskonnollinen vihapuhe poliisin esitutkintaan 11.3.2013

Vantaan kirkkovaltuutettu ja toimittaja Johanna Korhonen teki viime viikolla Vantaan poliisille tutkintapyynnön itseensä kohdistuvasta uskonnollisesta vihapuheesta. Poliisin mukaan asiassa on syytä epäillä rikosta ja se on ottanut asian esitutkintaan. Herätysliiketaustaisella sivustolla Seurakuntalainen.fi keskusteltiin 1.–3. maaliskuuta esimerkiksi Korhosen ”henkilökohtaisesta lesbous-ongelmasta”.

Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvasen mukaan kyseessä on ennakkotapaus Suomessa.

– Kyseessä saattaa olla kunnianloukkaus, sillä Korhosta uhataan julkisesti helvetillä sukupuolisen suuntautumisen vuoksi, ja hänestä käytetään halventavia ilmauksia.

Tolvanen vertaa nettikeskustelua tapauksiin, jossa ihmistä on haukuttu muiden edessä huoraksi tai rosvoksi. Nimittelijä on tuomittu kunnianloukkauksesta, huorittelusta korkeimmassa oikeudessa asti.

Korhonen pyysi poliisia tutkimaan myös Seurakuntalainen.fi -sivuston päätoimittajan Vuokko Vänskän toimien laillisuuden hänen salliessaan keskustelun.

Syyttävät tekstiviestit, sähköpostit ja kirjeet ovat kuuluneet Johanna Korhosen arkeen jo pitkään. Hän arvioi saaneensa muutaman viime vuoden aikana noin 300 vihamielistä, uskonnollissävyistä viestiä. Samat ihmiset häiritsevät häntä usein moneen otteeseen, joten viestien takana on hänen mukaansa muutamia kymmeniä lähettäjiä.

– Ällöttävimmässä kirjeessä mies lähetti spermaansa ja valokuvia sukupuolielimestään. Hän fantasioi, että voisin tulla tahmean kirjeen välityksellä raskaaksi kuin Neitsyt Maria.

Korhonen heitti sotkuiset paperit takkaan ja desinfioi kätensä. Hän poltti ja deletoi kaiken saamansa vihapostin viime aikoihin asti. Nyt se päätyy omaan kansioonsa.

– Vihaposti ei vähene vaan pahenee, joten sille on pakko asettaa rajat. Olen vastannut joillekin, että voisitko ystävällisesti lopettaa viestittelyn, mutta useimmiten sillä ei ole ollut vaikutusta.

Korhonen lukee uusimman saamansa tekstiviestin: ”Homoseksuaalisuus on synti ja synti on kuolemaksi.”

Rikosoikeuden professori Tolvasen mukaan toistuva häirintä esimerkiksi tekstiviesteillä saatettaisiin katsoa kotirauhan rikkomiseksi, jos Korhonen tekisi myös siitä tutkintapyynnön.

Ajatus on Korhoselle uusi.

– Oikeusprosessit ovat kauhean raskaita.

Viime tammikuussa Johanna Korhonen iloitsi Helsingin hovioikeuden päätöksestä, jonka mukaan hänen potkunsa Lapin Kansan päätoimittajan paikalta olivat myös rikosoikeuden näkökulmasta sukupuolisesta suuntautumisesta johtuvaa syrjintää. Lapin Kansa kuuluu Alma Mediaan, jonka toimitusjohtaja Kai Telanne tuomittiin sakkoihin työsyrjinnästä.

Helmikuussa Korhoselta ilmestyi pamfletti Kymmenen polkua populismiin (Counterpoint). Korhonen hahmottelee siinä kulttuurisia muutoksia, joiden tuloksena hillitystä Suomesta on tullut äänekkään populismin pelikenttä. Internetissä on helppo meuhkata anonyyminä.

Korhonen kirjoittaa pamfletissaan: ”Eräät kristilliset ryhmät ja ääriliikkeet ovat viime vuosina nostaneet profiiliaan muun muassa vastustaessaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia. Tavallista kirkkoon kuuluvaa suomalaista ääriryhmien mekastus ei juuri kosketa. Suomalaiseen kristillisyyteen kuuluu keskeisesti ajatus uskonnosta yksityisasiana.”