keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Pohjalainen: Hursti epäilee huijareita ruokajonossa

Pohjalainen: Hursti epäilee huijareita ruokajonossa 27.3.2013
Helsingin Uutiset: Vihreiden Perälä: Ruoka-apua pitää antaa myös paperittomille
Iltalehti: Hursti selittää vaatimusta Kela-kortista

Pääsiäisen jälkeen Hurstin ruokajonossa on näytettävä Kela-kortti. Ruoan hakijoiden määrä on lisääntynyt nopeasti ja huhuja liikkuu ruoanjakelun väärinkäytöstä.

Huhun mukaan ulkomaalaiset hakevat vähäosaisille tarkoitettua ruokaa myytäväksi kotimaahansa. Henkilötodistusta pyytämällä Heikki Hursti haluaa selvittää, onko huhuilla yhteyksiä väen lisääntymiseen.

Ruoan hakeminen jonoista ja myyminen ulkomailla ei olisi mahdollista Seinäjoella, koska pienillä paikkakunnilla avustustyöntekijät tuntevat asiakkaansa.

______________________________________

Helsingin Uutiset: Vihreiden Perälä: Ruoka-apua pitää antaa myös paperittomille

Vihreiden kaupunginvaltuutettu Erkki Perälän mielestä olisi hyvä, jos Heikki Hurstin hyväntekeväisyysjärjestön ruoka-apu olisi jatkossakin helposti kaikkien saatavilla.

Ilkka ja Pohjalainen -lehdet kertoivat tänään, että Hurstin hyväntekeväisyysjärjestö alkaa vaatia leipäjonoissa olevilta Kela-korttia.

– Jos ruoka-avun hakijalta vaaditaan Kela-korttia tai muuta todistusta siitä, että hän asuu Suomessa, voi se estää paperittomien siirtolaisten ja muiden, jotka papereitaan eivät halua näyttää, avunhaun, myös Kallio-liikkeen perustajana tunnettu Perälä toteaa.

Hurstin mukaan aluksi ilmeisesti kokeiluluontoisesti käyttöön otettavalla käytännöllä varmistetaan, ettei ruoka-apu mene vääriin tarkoituksiin ulkomaille.

Epäillään, että esimerkiksi virolaiset hakisivat ruokaa ja myisivät sitä eteenpäin.

– Soitin tänään Hurstille ja ilmaisin hänelle näkemykseni asiasta. Minähän en tietysti päätä, miten ruoka-apua jaetaan. Tämä on Hurstin operaatio ja toimintaa, Perälä jatkaa.

Perälä myös kirjoitti asiasta Facebook-sivulleen: ”Papereiden kysyminen avuntarvitsijoilta on raskas keino huhuihin perustuvan ja hyvin marginaaliselta kuulostavan ongelman kitkemiseksi”, hän ilmaisee.

Kallio-liike perustettiin aikanaan puolustamaan Hurstin leipäjonoa, joka oli saanut varoituksen erään Helsinginkadun taloyhtiön isännöitsijältä.

_________________________________________

Iltalehti: Hursti selittää vaatimusta Kela-kortista

Heikki Hursti vakuuttaa, että ruokajakelu on tarkoitettu ihan kaikille apua tarvitseville.Heikki Hursti vakuuttaa, että ruokajakelu on tarkoitettu ihan kaikille apua tarvitseville.

Sanomalehdet Ilkka- ja Pohjalainen kertoivat tänään, että Laupeudentyö ry alkaa vaatia Kela-korttia ruokajakeluun jonottavilta ihmisiltä. Yhdistyksen johtaja Heikki Hursti kertoo, että tietoon on tullut huhuja ulkomaalaisista bussimatkailijoista, jotka hakisivat ruokaa ilman todellista tarvetta. Epäilyjä oli, että ruokaa myös yritettäisiin esimerkiksi myydä eteenpäin.

- Virolaiset ovat kertoneet, että ihmisille on sanottu, että kun menette Helsinkiin, siellä on sellainen paikka mistä saa ilmaista ruokaa, Hursti kertoo.

Hän huomauttaa, että jos kyseessä on ainoastaan huhu, kokeilu päättyy.

- Jos joku käyttää meidän hyväntekeväisyyttämme väärin, haluamme sen pois.

Hursti vakuuttaa, että ruokajakelu on tarkoitettu kaikille.

- Tietenkin, oli maahanmuuttaja tai kuka tahansa. Ruokajakelu on tarkoitettu apua tarvitseville, Hursti sanoo.

Ei kyse syrjinnästä

Yhdenvertaisuuslakia Iltalehdelle tulkinnut Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan professori sanoo, ettei tämä laki luultavasti soveltuisi leipäjonotapaukseen.

Yhdenvertaisuuslakia sovelletaan muun muassa silloin, kun kysymys on "sosiaaliturvaetuuksista tai muista sosiaalisin perustein myönnettävistä tuista, alennuksista tai etuuksista".

- Luulen, että tällä kohdalla viitataan yhteiskunnan sosiaalietuuksiin, ja olisi hieman kaukaa haettua yhdistää se tähän. Kela-kortin vaatiminen voi olla välttämätön toimenpide väärinkäytösten ehkäisemiseksi, mikä huomioitaisiin, sanoo professori Johanna Niemi.