torstai 14. maaliskuuta 2013

Aamulehti: Vääriä oleskelulupia löytyi rajalla – Venäläinen matkatoimisto oli väsännyt leimoja

Aamulehti: Vääriä oleskelulupia löytyi rajalla – Venäläinen matkatoimisto oli väsännyt leimoja 14.3.2013

Kaakkois-Suomen rajavartioston rajatarkastajat havaitsivat viikonlopun ja alkuviikon aikana vääriä oleskelulupia rajan yli pyrkivillä ihmisillä.

Tapauksia on kolme. Rajanylittäjien käyttämistä passeista löydettiin väärennetyksi epäilty oleskelulupa ja useita väärennetyksi epäiltyjä rajanylitysleimoja.

Perjantaina oli Suomesta poistumassa Nuijamaan kautta ulkomaalainen mies, jonka passissa oli Kreikan myöntämä oleskelulupa. Luvan tiedoissa epäselvyyksiä. Rekisterikysely paljasti luvan olevan varastettu, se oli varastettu Kreikassa.

Esitutkinnassa mies kertoi hankkineensa oleskeluluvan tuttaviensa kautta Kreikasta, koska hän aikoi tehdä siellä bisnestä.

Lauantaina saapui Helsingistä Vaalimaalle ulkomaalainen nainen, joka oli kertomuksensa mukaan käynyt turistimatkalla Ruotsissa. Tarkemmassa tutkinnassa rajatarkastaja havaitsi naisen passissa olevissa rajanylitysleimoissa epäselvyyksiä.

Kuulustelussa nainen kertoi oleskelleensa pidempiä aikoja Ruotsissa.

Viisumin voimassaoloaika ei kuitenkaan riittänyt kuin lyhyempiin turistimatkoihin, joten hän turvautui asiassa väärennetyiksi epäiltyjen leimojen hankintaan.

Maanantaina saapui Vaalimaalle ulkomaalainen auto, joka oli matkustajineen tulossa Norjasta ja matkalla Venäjälle. Kyydissä olleet naiset esittivät rajatarkastajalle passit, joiden merkintöjä rajavartija piti epäselvinä.

Tarkemmassa tutkinnassa passeissa havaittiin useita epäilyttäviä rajanylitysleimoja.

Kuulusteluissa naiset kertoivat oleskelleensa Norjassa. Pidemmän oleskelun turvaamiseksi passeihin oli tehty väärennetyiksi epäiltyjä leimoja venäläisten matkatoimistojen toimesta.

Kaikissa tapauksissa henkilöt käännytettiin Venäjälle.