maanantai 18. maaliskuuta 2013

Suomenmaa: Kurvinen: Keskustan sanoma vetoaa maahanmuuttajiin

Suomenmaa: Kurvinen: Keskustan sanoma vetoaa maahanmuuttajiin 18.3.2013

Keskustanuorten puheenjohtaja Antti Kurvinen näkee venäläiset maahanmuuttajat keskustalle mahdollisuutena edetä uudella tavalla kaupungeissa.

Hän kirjoittaa Suomenmaan Verkkoapilan maanantaikolumnissa, että keskusta on saanut etenkin pääkaupunkiseudulla riveihinsä venäläistaustaisia toimijoita.

– Keskustan sanoma vetoaa moneen maahanmuuttajaan. Ihmisyys, maltillisuus ja sivistys tuntuvat oikeilta arvoilta levottomat olot nähneen sydämessä. Monesti uussuomalainen näkee paremmin ”kepuilun” takana olevan aatteen.

Kurvinen muistuttaa, että venäläiset paikkaavat Suomessa luonnonvara-alan ja teollisuuden työvoimapulaa.

– Näyttää selvältä, että tulevaisuudessa Suomessa asuu yhä enemmän venäläisiä. Osa heistä jäänee pysyvästi ”suomenvenäläisiksi”, uudeksi kielivähemmistöksi. Venäjä-politiikasta muodostuu talouden ja turvallisuuden solmu.

Kurvinen korostaakin suomenvenäläisten kotouttamisen merkitystä.

– Erityisesti nuorten on koettava olevansa osa suomalaista yhteiskuntaa ja ovien on oltava auki. Venäläisvähemmistö tulee vaikuttamaan Suomen politiikkaan. Nähtäväksi jää, saako RKP rinnalleen VKP:n. Perinteisten puolueiden tulisi tarjota vaikuttamispaikkoja myös heille, Kurvinen sanoo.

– Turvallisuutta lisää se, jos äänestäjä kokee saavansa enemmän apua Arkadianmäeltä kuin Kremlistä.

Uusi asetelma luo haasteita yhteiskunnallemme, Kurvinen sanoo.

– Kielen osaaminen on avainasia – ja molempiin suuntiin. Venäläisvähemmistön suomen opetuksen lisäksi on pidettävä huolta siitä, että nuoret oppivat venäjää kouluissa.

Kurvisen mukaan uudessa tilanteessa tarvitaan myös rohkeita visioita. Hän muistuttaa, että keskustanuorten liittokokous hahmotteli marraskuussa ajatusta Karjalan tasavallasta erityistalousalueena.

– Molemmat maat hyötyisivät Helsingin ja Pietarin väliin syntyvästä talouden ”Euroopan portista”. Tällainen Karjala kiinnostaisi myös Intiassa ja Kiinassa. Parhaimmillaan tästä talousalueesta syntyisi EU:n veroinen rauhan projekti. Raha on hyvä konsultti, Kurvinen toteaa.

Kurvinen myöntää, että yhteiselo venäläisten kanssa ei ole ongelmatonta. Ongelmia syntyy muun muassa siitä, että Venäjä pitää oikeutenaan puuttua ulkomailla asuvien kansalaistensa kohteluun.

– Venäjän lapsiasiavaltuutettu on politiikan ja juridiikan surutta sotkien puuttunut venäläis-suomalaisten perheiden lastensuojelutapauksiin. Laajat kiinteistökaupat Itä-Suomessa ovat herättäneet närää.

Kurvisen mielestä Suomen on tärkeää EU:n selän taakse juoksematta satsata aitoihin kahdenvälisiin ulkosuhteisiin itänaapurin kanssa.

– Paras turvallisuustae Suomelle on Venäjän demokraattinen kehitys. Sitä pitää tukea olematta oppimestari, Kurvinen summaa.