perjantai 8. maaliskuuta 2013

Yle: Saavatko yli 800 Mohammedia oman nimipäivän?

Yle: Saavatko yli 800 Mohammedia oman nimipäivän? 8.3.2013
Ilta-Sanomat: Yle: Tuleeko Suomeen Mohammedin päivä? 10.3.2013

Helsingin yliopiston almanakkatoimistossa työstetään kevään aikana uutta nimipäiväkalenteria. Uudet kalenterinimet julkaistaan elokuussa. Uusi kalenteri ilmestyy 2015.

- Jotta nimi päätyy almanakkaan saakka, nimi pitää olla annettu vähintään 500 lapselle ensimmäiseksi etunimeksi. Jos tätä kriteeriä noudatetaan, uusia nimiä on joitakin kymmeniä. Mutta kaikki nimet eivät silti päädy vuoden 2015 kalenteriin. Katsomme aina sellaisen sopivan kokonaisuuden, mikä sopii kalenteriin laitettavaksi, Helsingin yliopiston almanakkatoimiston johtaja Minna Saarelma-Paukkala sanoo.

Kalenterien nimipäivät uusiutuvat viiden vuoden välein. Vuodelle 2010 uusia nimiä suomalaiseen almanakkaan tuli 39 kappaletta. Almanakkatoimistossa seurataan väestörekisterikeskuksen rekisteriä, joka kertoo kuinka monta nimeä on minäkin vuonna annettu.

Tuleeko maahanmuuttajanimiä almanakkaan?

Mohammed-nimisiä on Suomessakin jo paljon. Herää kysymys, nouseeko nimi kohta nimipäiväkalenteriin.

- Väestörekisterikeskuksen tilaston perusteella Mohammed-nimen kantajia on yli 800, joten se ylittää jo sen 500 nimen rajan. Kun katsotaan tarkemmin tilastoja, niin suomalainen nimipäiväkalenteri tehdään nimenomaan suomenkielisen väestön nimien pohjalta. Useat näistä Mohammedeista onkin äidinkieleltään jotain muuta kuin suomenkielisiä.

Väestörekisterikeskuksen nimipalvelusta kuka tahansa voi katsoa nimipalvelusta nimien määrää. Mohammed-nimestäkin löytyy eri versioita. Esimerkiksi Mohamed-nimisiä miehiä onkin nimipalvelun mukaan jo yli 3 000. Nimestä erikoisen tekee lisäksi se, että nimeä käyttävät sekä miehet että naiset.

Saarelma-Paukkala muistuttaa, että suomalaista nimipäiväkalenteria on haluttu pitää suomalaisena kalenterina. Samalla tavalla kuin suomenruotsalaisilla, saamelaisilla ja ortodokseilla on omat nimipäiväalmanakkansa.

- Kulttuuri muuttuu jatkuvasti ja maahanmuuttajatkin vaikuttavat entistä enemmän suomalaiseen väestöön, että ajankohtaiseksi tulee se kysymys, otetaanko musliminimiä mukaan nimipäiväkalenteriin, Saarelma-Paukkala pohtii.

Nimi päätyy kalenteriin valintaperusteiden kautta

Almanakkatoimistossa uusien nimien pääsyä kalenteriin pohditaan eri kriteerien kautta. Tärkeää on, että yleisyyskriteeri täyttyy. Nimen pitää olla annettu vähintään 500 lapselle etunimeksi. Kun yleisyyskriteeri täyttyy, pohditaan muitakin asioita, kuten sitä, että onko nimi tarpeeksi suomalainen.

- Meillä on paljonkin käytössä sellaisia nimiä, jotka ovat yleisiä, mutta eivät ole suomalaisessa kalenterissa, koska ovat epäsuomalaisia. Esimerkiksi Jenny-nimeä ei ole suomalaisessa kalenterissa, vaikka sekin on yleisesti käytössä.

Almanakkatoimistossa nimien lukumäärää tarkastellaan viimeisen 50 vuoden ajalta. Nimiä harvemmin poistuu kalenterista, sillä kokemus on myös osoittanut, että nimen poisto aiheuttaa mielipahaa.

- Aikoihin nimiä ei ole poistettu. Johtuu siitä, että kalenterissa on reilusti tilaa uusille nimille.

Kalenterissa ei ole enää myöskään ihmeellistä, että miehet ja naiset viettävät samana päivänä nimipäiväänsä.

- Samakantaiset nimet on laitettu samaan päivään, kuten Henriikka ja Henrik.

Nimi ei miestä pahenna, kuten sanontakin sanoo, mutta nimi on myös intohimon asia. Palautetta toimisto saa aina, kun uusia nimilistoja julkaistaan.

- Toiveita saamme paljonkin ennen kalenterin ilmestymistä. Nimilistan julkaisun jälkeen ihmiset ihmettelevät miksi toinen nimi pääsee kalenteriin ja joku toinen nimi taas ei.