perjantai 10. toukokuuta 2013

HS: Lontoossa turbaanit kuuluvat arkeen

Helsingin Sanomat: Lontoossa turbaanit kuuluvat arkeen 10.5.2013

Britanniassa oikeus käyttää turbaania työelämässä on sikheille itsestäänselvyys. Suomalaisen bussiyhtiön turbaanikieltoa pidetään loukkauksena.

Kysymys saa bussin numero 207 kuljettajan nauramaan.

"Siis rajoittaako työnantaja työasusäännöksillä mitenkään uskonnollisten tunnusmerkkien käyttämistä? Ei tietenkään", sikhiksi esittäytyvä kuljettaja sanoo reitillään Länsi-Lontoossa.

"Sikhit voivat käyttää turbaania, muslimit omia päähineitään, kristityt vaikka ristiä kaulassa. Itse en käytä töissä turbaania, mutta 15 työkaveriani käyttää. Mitään ongelmia ei ole koskaan ollut", kahdeksan vuotta linja-autoa ajanut mies sanoo.

Hän ei voi kertoa nimeään, sillä työnantaja on kieltänyt medialle puhumisen.

Britanniassa turbaanipäiset bussikuskit, poliisit ja sotilaat kuuluvat arkeen. Turbaaneja käyttäviä parlamentaarikkojakin on nähty.

Turbaanin käyttöoikeus on nyt itsestäänselvyys, vuonna 1969 ei.

Silloin sikhijohtaja Sohan Singh Jolly uhkasi tehdä polttoitsemurhan, jos keskienglantilaisen Wolverhamptonin kaupungin liikennelaitos ei kumoaisi sikhibussikuskien turbaanikieltoa. Työnantaja taipui rotukiistojen pelossa.

Kaikilla elämänalueilla sikhien parrat ja turbaanit sallittiin vuonna 1982 parlamentin ylähuoneen päätöksellä.

Mutta miten on valtaväestön asenteiden laita? Hyväksytäänkö turbaanit aina mukisematta?

Ajetaan bussilla numero 207 eteenpäin ja tullaan Southalliin, Lontoon pikku-Intiaan. Sikhejä elää Englannissa 420 000, ja Southall on yksi vahvimmista yhteisöistä.

Katuja reunustavat intialaiset pankit ja sariliikkeet, kojuissa paistuvat samosat ja chapatit. Gurdwaroita, sikhitemppeleitä on useampia.

"Ei minkäänlaista syrjintää", sanovat Sri Guru Singh Sabhan temppelillä Jaspreet Singh ja Gurwinder Singh Kailey. "Ei mitään ongelmia", vahvistaa vanhanaikaiseen turbaaniin sonnustautunut Gurjot Singh.

Suomalaisen bussiyhtiön turbaanikieltoa miehet pitävät loukkauksena. "Turbaani on uskontomme symboli. Se on oikeutemme", liiketalouden opiskelija Kailey sanoo.

Temppelillä kaikuu naisorkesterin laulu. Sekä naiset että miehet peittävät rukoillessa päänsä. Lyhyttukkainen ja partansa ajellut Kailey kulkee ulkona silti paljain päin. Turbaani ja parta ovat jokaisen oma valinta.

Monikulttuurinen Britannia saa kaikilta haastatelluilta kehuja. "Mutta olemme taistelleet täälläkin oikeuksiemme puolesta. Kun tulin lähes 37 vuotta sitten Britanniaan, ilmapiiri oli vielä erilainen. Silti mitään ongelmia ei minulla ole koskaan ollut", sanoo pikkupuodin pitäjä Virender Singh.

Miehet selittävät, että sikhit ottavat turbaaniasian esille jokaisessa asuttamassaan maassa.

"Saksassa asiat ovat hyvin, Espanjassakin ongelmat on ratkaistu. Euroopan häiriköt ovat Ranska ja Italia", Virender Singh luettelee. "Suomikin on ok. Nyt vain on teidän vuoronne käsitellä tämä asia."

TÄSTÄ ON KYSE
Suomessa pannassa, Britanniassa ei
- Suomessa vantaalainen linja-autonkuljettaja taistelee oikeudesta päästä turbaani päässä rattiin. Pääkaupunkiseudun bussiyhtiöt eivät salli tätä.
- Britanniassa sikhikuskien turbaanikiista ratkaistiin jo 1960-luvulla.
- Euroopan ihmisoikeussopimuksen mukaan jokaisella on oikeus uskonnonvapauteen. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin määräsi tänä vuonna, että kristityn brittinaisen uskonnonvapautta oli rajoitettu, kun hänen työnantajansa British Airways -lentoyhtiö kielsi naista käyttämästä ristiriipusta työpaikalla.