maanantai 6. toukokuuta 2013

Verkkouutiset: Keskustameppi huolissaan rasismin noususta Euroopassa

Verkkouutiset: Keskustameppi huolissaan rasismin noususta Euroopassa 6.5.2013
Suomenmaa: Takkula huolestui rasismista

Europarlamentaarikko Hannu Takkula (kesk.) näkee useiden ajankohtaisten tapahtumien taustalla eri puolilla Eurooppaa nousevan rasismin.

Takkula pitää rasismia erittäin vaarallisena ilmiönä, josta viime päivien uutistapahtumissa on paljon viitteitä.

- Britannian UKIP-puolueen viikonlopun paikallisvaaleissa saavuttama menestys pohjaa pitkälti sen ulkomaalaisvastaiseen linjaan. Unkarin lisääntyvä antisemitismi näkyi ikävällä tavalla äärioikeistolaisen Jobbik-puolueen Budapestissä järjestämässä mielenosoituksessa siellä eilen alkanutta Juutalaisten maailmankongressin kokousta vastaan. Saksassa taas ihmetellään tänään alkavan uusnatsiryhmän oikeudenkäynnin yhteydessä, miten poliisi ei osannut yhdistää sen jäsenten tekemiä rasistisia murhia toisiinsa, Takkula luettelee.

Hän muistuttaa, että ihmisten jakaminen syntyperän tai uskonnon perusteella eriarvoisiksi ei sovi EU:n yhteiskuntamalliin.

- Olisi aika käydä EU:n talouspolitiikkaan liittyvän media- ja kansalaiskeskustelun rinnalla keskustelua myös näiden keskeisten arvojen asemasta unionin jäsenmaiden arjessa.

Takkula toteaa, että taloudellisesti vaikeat ajat ovat ennenkin houkutelleet hakemaan yhteiskunnan ongelmien syytä vähemmistöryhmistä.

- Euroopassa on vielä elossa kymmeniä miljoonia kansalaisia, jotka ovat omana elinaikanaan kokeneet hallintovaltaan päässeen rasismin äärimmäiset seuraukset: toisen maailmansodan. Kollektiivinen muistimme ei saa olla niin lyhyt, että keskitysleirien viimeisten uhrien vielä eläessä joudumme jo olemaan huolissamme maanosan laajuisesta rasismiaallosta, Takkula sanoo.

Takkula toivoo, että eri puolilta maailmaa Eurooppaan eri aikoina saapuneet ja saapuvat ihmiset osattaisiin yhä enemmän nähdä mahdollisuutena ja rikkautena, joiden kotoutumiseen ja kansalaiselämään ohjaamiseen kannattaa sijoittaa.

______________________________________

Suomenmaa: Takkula huolestui rasismista

Europarlamentaarikko Hannu Takkula pitää eri puolilla Eurooppaa päätään nostavaa rasismia erittäin vaarallisena ilmiönä.

Viime päivien uutistapahtumissa on paljon viitteitä rasismin lisääntymisestä.
Britannian UKIP -puolueen viikonlopun paikallisvaaleissa saavuttama menestys pohjaa pitkälti sen ulkomaalaisvastaiseen linjaan.

Unkarin lisääntyvä antisemitismi näkyi ikävällä tavalla äärioikeistolaisen Jobbik-puolueen Budapestissä järjestämässä mielenosoituksessa siellä eilen alkanutta Juutalaisten maailmankongressin kokousta vastaan.

Saksassa taas ihmetellään tänään alkavan uusnatsiryhmän oikeudenkäynnin yhteydessä, miten poliisi ei osannut yhdistää sen jäsenten tekemiä rasistisia murhia toisiinsa, Takkula luettelee huolestuttavia tapahtumia.

Takkula viittaa Euroopan yhteisön perusarvoihin, joihin kaikki jäsenvaltiot ovat sitoutuneet: ihmisoikeudet, demokratia, mielipiteen vapaus ja oikeusvaltioperiaate. Hän muistuttaa, että ihmisten jakaminen syntyperän tai uskonnon perusteella eriarvoisiksi ei sovi EU:n yhteiskuntamalliin.

– Olisi aika käydä EU:n talouspolitiikkaan liittyvän media- ja kansalaiskeskustelun rinnalla keskustelua myös näiden keskeisten arvojen asemasta unionin jäsenmaiden arjessa.
Taloudellisesti vaikeat ajat ovat ennenkin houkutelleet hakemaan yhteiskunnan ongelmien syytä vähemmistöryhmistä, Takkula muistuttaa.

Euroopassa on vielä elossa kymmeniä miljoonia kansalaisia, jotka ovat omana elinaikanaan kokeneet hallintovaltaan päässeen rasismin äärimmäiset seuraukset: toisen maailmansodan.
Kollektiivinen muistimme ei saa olla niin lyhyt, että keskitysleirien viimeisten uhrien vielä eläessä joudumme jo olemaan huolissamme maanosan laajuisesta rasismiaallosta, Takkula linjaa.
Euroedustaja toivoo, että eri puolilta maailmaa Eurooppaan eri aikoina saapuneet ja saapuvat ihmiset osattaisiin yhä enemmän nähdä mahdollisuutena ja rikkautena, joiden kotoutumiseen ja kansalaiselämään ohjaamiseen kannattaa sijoittaa.

– Talousmahti Yhdysvallat, on noussut tähän asemaan siirtolaisensa tervetulleeksi toivottamalla ja heille mahdollisuuksia antamalla, hän muistuttaa.