sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Svenska Yle: "Rasismdiskussionen får för lite utrymme i valdebatterna"

Svenska Yle: "Rasismdiskussionen får för lite utrymme i valdebatterna" 29.3.2015

Rasismen har fått för lite utrymme i valdebatten, anser förbundet Ungdom mot rasism i Finland. Förbundet får medhåll av flera politiker.

Den rätt nya organisationen Ungdom mot rasism i Finland ordnade i samarbete med yrkeshögskolan Arcada på söndag en valdebatt om rasism.

Den tvåspråkiga debatten fokuserade på minoriteter, asylpoltik och diskriminering - teman som man anser att har fått för lite utrymme under valrörelsen hittills.

Det här anser också både Eva Biaudet från Svenska folkpartiet och sannfinländaren Markku Saarikangas, som båda deltog i valdebatten.

”Måste diskuteras på rätt sätt”

- Det här är en stor fråga när man träffar folk ute på gator och torg. Därför måste den diskuteras, men på rätt sätt, säger Saarikangas.

För sannfinländaren Markku Saarikangas innebär rätt sätt i det här fallet att man inte alltid viftar med "rasistkortet" när Sannfinländarna uttalar sig i frågor som berör invandring och diskriminering.

- Jag är inte rasist, jag är realist, säger han.

Rasismdebatt blir en del av det politiska spelet?

Men kan man överhuvudtaget diskutera rasism på ett vettigt sätt inför ett riksdagsval, eller blir det bara en del av ett politiskt spel?

Före detta diskrimineringsombudsmannen och SFP:s riksdagskandidat Eva Biaudet är tveksam.

- Jag hoppas verkligen att det är möjligt. Men det pågår ett ständigt politiskt spel inför val. Den politiska debatten blir lätt hetsig och präglas av påhopp och förenklingar, vilket ju är något vi borde motarbeta. Rasism är en så allvarlig fråga att det inte finns några enkla lösningar, säger Biaudet.

Markku Saarikangas (Sannf.) håller med om att det är svårt att undvika att rasismen blir en del av det politiska spelet.

- Vi har inom Sannfinländarna valt att ta upp det här som en central fråga inför valet. Men det här gör också att vi lätt blir en måltavla för de andra partierna, som bara vill ställa sig emot oss.

Ekonomi, sysselsättning och försvar präglar valrörelsen

Både Biaudet och Saarikangas anser att rasismtemat har fått rätt lite synlighet under den pågående valrörelsen. Det är istället ekonomin, sysselsättningen och försvarspolitiken som har präglat debatten.

- Frågor kring rasism har oftast funnits med bara som ett litet och ytligt inslag i de stora valdebatterna. Men det räcker inte med att bara deklarera att man är mot rasism, vi måste också kunna ta ett steg vidare och diskutera lösningar och åtgärder, säger Eva Biaudet. Politiker talar om teman som anses vara tunga och viktiga - som ekonomin - för att kunna anses seriösa. Det känns som om många därför inte vågar satsa på att bara lyfta fram människorättsfrågor eftersom man alltid först måste tala om skatter.

Också Markku Saarikangas har märkt att det är främst ekonomin och arbetet som har diskuterats under den här valrörelsen.

- Men för folket är rasism och invandring viktiga frågor, påpekar han. Det finns stora motsättningar mellan finländare och invandrare, speciellt från Afrika. Vi måste därför kunna handskas med de här motsättningarna och göra något åt dem. Invandrarna är redan här och är en del av vårt land.

Eva Biaudet tillfrågades om hon tror att hon kan motverka rasism bättre som riksdagsledamot än som diskrimineringsombudsman.
- För åtta år sedan när jag satt i riksdagen var jag övertygad om att det är i riksdagen man kan påverka mest. Efter att ha jobbat som ombudsman har jag ändå insett att man kan jobba för de här sakerna på många olika sätt.

Tolerans viktigt på alla områden

Karl-Mikael Grimm (C) säger att man känner av en ökande intolerans på många områden i dag.
- Som finlandssvensk och handikappad stöter jag ofta på intolerans. Och ser man sig omkring i Europa ser man överallt hårdnande attityder. Det vill jag motarbeta.

Hur kan man motarbeta rasism?

- Det gäller att vara mycket tydlig med att man inte accepterar rasism. Men man måste också presentera fakta. Rasismen är ett attitydproblem och motverkas av upplysning.

I sin valkampanj har Grimm kommit med konkreta förslag med hur man ska underlätta situationen för de flyktingar som kommer till Finland. Kommuner som satsar på att göra integrationen effektivare borde få ökade statsandelar. I dagens läge är kommunerna alltför dåligt förberedda på att ta emot flyktingar, anser Grimm.

Också Thomas Wallgren (SDP) betonar flyktingpolitiken i sina inlägg i paneldebatten. Wallgren vill ha en större flyktingkvot.

- Det är oerhört illa för Finland att ha en så låg kvot som vi har i dag. Det är illa för oss ekonomiskt, det är illa för vår kultur, och det är illa för oss som människor att leva i ett intolerant, ogästvänligt land som inte sträcker ut handen till människor i nöd, säger Wallgren.