perjantai 13. maaliskuuta 2015

Ilta-Sanomat: Eduskunnan erikoinen loppukiri: Pitkä keskustelu asiasta, josta ei kuitenkaan ehditä päättää

Ilta-Sanomat: Eduskunnan erikoinen loppukiri: Pitkä keskustelu asiasta, josta ei kuitenkaan ehditä päättää 13.3.2015

Eduskunnan täysistunnossa puitiin perjantaina illalla paperittomien ulkomaalaisten terveydenhuoltoa koskevaa hallituksen esitystä, vaikka nykyinen eduskunta ei ehdi enää hyväksyä sitä.
Lakia ei voida enää käytännössä toteuttaa ainakaan tällä vaalikaudella, mutta se ei estänyt kansanedustajia väittelemästä asiasta.

Hallituksen esitys kaatui, kun kansanedustaja Kari Rajamäki (sd) esitti salikäsittelyssä asian panemisen pöydälle maanantaina. Käsittely siirtyi täksi päiväksi. Koska ensimmäisen ja toisen käsittelyn välillä on oltava kaksi päivää, ei lauantaina vaalitauon aloittava eduskunta ehdi enää päättää asiasta.

Kansanedustaja Anna Kontula (vas) puolusti esitystä kiivaasti.

– Tämä ei ole se Suomi, jossa minä haluan asua. Sivistysvaltion tuntomerkkeihin kuuluu, että hädänalaisille annetaan hänen tarvitsemansa hoito. Terveydenhuollon ammattilaisen tulisi aina määritellä henkilön hoidon tarve hänen terveydentilansa perusteella.

Kontula antoi Rajamäelle kritiikkiä tämän teosta kovin sanakääntein.

– Kiitos edustaja Rajamäen, esitys viivästyy, mahdollisesti jopa vuosia. Jos tänä aikana Suomessa ehtii syntyä hiv-positiivinen lapsi tai joku äiti kuolee kotitekoisen abortin komplikaatioihin, lupaan henkilökohtaisesti toimittaa tapauksen yksityiskohdat edustaja Rajamäen tietoon.

”Eräiden mielestä on vaihdettava kansa”

Pian pitkän kansanedustajan uransa päättävä Kari Rajamäki otti myös osaa keskusteluun ja kertoi saaneensa positiivista palautetta.

– Kansan palaute on näihin faktoihin ollut erittäin myönteistä. Tuntuukin, että eräiden mielestä on vaihdettava kansa. Tein ratkaisun vakavasti sen takia, että valmistelussa oli hylätty vastuuttomasti terveydenhuollon ammattilaisten ja Kuntaliiton näkökulmat ja sisäministeriön linjaukset, Rajamäki sanoi.

Hallituksen esityksessä ehdotetaan lakia kunnan velvollisuudesta järjestää terveyspalveluja paperittomille ulkomaalaisille. Kyseessä olisivat muun muassa raskautta ja synnytystä koskevat palvelut ja pitkäaikaissairauksien hoito siinä tapauksessa, kun ammattilainen arvioi hoidon välttämättömäksi.