tiistai 24. maaliskuuta 2015

Yle: Juju-valan ja velan vuoksi nigerialaisprostituoitu uskaltaa harvoin hakea apua

Yle: Juju-valan ja velan vuoksi nigerialaisprostituoitu uskaltaa harvoin hakea apua 24.3.2015
Helsingin Sanomat: Ihmiskaupassa prostituoiduiksi joutuneita päätynyt Nigeriasta Suomeen
Raportti: Nigerialaisten naisten ihmiskauppa Eurooppaan (pdf)

Prostituoitujen niskassa ovat useimmiten kymmenien tuhansien eurojen velat, joita selviäminen vie vuosia. Ihmiskauppiaat osaavat myös käyttää uhriensa hallinnassa tehokkaasti hyväksi perinteisiä uskomuksia.

Suomessa on viime vuosina ollut turvapaikanhakijoina kymmeniä nigerialaisia naisia, jotka ovat ajautuneet ihmiskaupan uhreina prostituoiduiksi Eurooppaan, kertoo Maahanmuuttovirasto.

– Köyhyys on merkittävin syy, joka altistaa naisia ihmiskaupalle, toteaa tutkija Tanja Saari.

Maahanmuuttoviraston maatietopalvelu Nigerian ihmiskaupasta laatiman raportin mukaan usein naisille selviää vasta kohdemaassa, että matkasta on kertynyt kymmenien tuhansien eurojen velka. Karut työskentelyolosuhteet tulevat naisille yleensä yllätyksenä.

– Euroopassa nigerialaisten prostituoitujen asema on erittäin heikko, he joutuvat työskentelemään kaduilla vuoden ympäri säällä kuin säällä, myös sairaina, Saari kertoo.

Erityispiirre Länsi-Afrikasta ja Nigeriasta tulevien prostituoitujen kohdalla on, että ihmiskauppiaat pyrkivät hallitsemaan heitä perinteisen uskonnon ja siihen liittyvän juju-valan avulla. Uskomuksen mukaan juju-valan rikkominen johtaa henkimaailman rangaistukseen ja pelko tästä voi olla vahva.

Velan ja juju-valan vuoksi naiset eivät helposti käänny viranomaisten puoleen. Yleensä uhreilta on myös viety matkustusasiakirjat. Ihmiskauppiaat saattavat myös käskeä ihmiskaupan uhreja hakemaan turvapaikkaa keksityn tarinan nojalla, jolloin he saavat väliaikaisen oleskeluluvan käsittelyn ajaksi. Raportin mukaan kuitenkin esim. Italiassa lähes kaikki turvapaikka-anomukset hylätään.

Suuri velka - pienet ansiot

Raportin mukaan pääosin Italiassa suoritetun tutkimuksen perusteella jopa 80 000 euron suuruisen velan maksaminen vie 2 - 5 vuotta. Usein velan määrä vielä lisääntyy kohdemaassa raskaaksi tulon ja aborttien seurauksena tai huonon käytöksen vuoksi. Velan lisäksi naisen on maksettava kuukausittain mm. ruuasta, majoituksesta, kuljetuksista, vaatteista ja kauneudenhoidostaan.

– Epätoivoisessa tilanteessa ihminen uskoo helpommin hyviltä tuntuviin lupauksiin vaikkapa lastenhoitajan tai kampaajan töistä ja vaurastumisesta Euroopassa. Ja vaikka ei täysin uskoisikaan, hän voi kokea, että riski kannattaa ottaa, koska mitään menetettävää hänellä ei ole, Saari jatkaa.

Raportin mukaan suurin osa ihmiskaupan uhreista on kotoisin Edon osavaltista, jossa tietoisuus naisten kauppaamisesta Eurooppaan on yleistä ja käytännössä kaikki tuntevat jonkun, joka on mukana ihmiskaupassa uhrina, värvääjänä tai hyväksikäyttäjänä.

Paluu kotiseudulle ei myöskään suju usein riskittä. Etenkin jos uhrilla on yhä velkaa, on hänen päätymisensä väkivallan uhriksi tai uudelleen kaupatuksi suuri.

______________________________________

Helsingin Sanomat: Ihmiskaupassa prostituoiduiksi joutuneita päätynyt Nigeriasta Suomeen

Suomessa on viime vuosina ollut turvapaikanhakijoina kymmeniä nigerialaisia naisia, jotka ovat joutuneet ihmiskaupan uhreina prostituoiduiksi Eurooppaan.

Maahanmuuttoviraston maatietopalvelu on julkaissut raportin Nigerian ihmiskaupasta.

"Köyhyys on merkittävin syy, joka altistaa naisia ihmiskaupalle", toteaa tutkija Tanja Saari.

"Epätoivoisessa tilanteessa ihminen uskoo helpommin liiankin hyviltä tuntuviin lupauksiin lastenhoitajan tai kampaajan töistä ja vaurastumisesta Euroopassa ja vaikka ei täysin uskoisikaan, hän voi kokea, että riski kannattaa ottaa, koska hänellä ei ole mitään menetettävää."

Raportin mukaan suurin osa ihmiskaupan uhreista on kotoisin Benin Citystä, Edon osavaltion pääkaupungista, jossa tiedetään naisten kauppaamisen Eurooppaan olevan yleistä. Käytännössä kaikki tuntevat jonkun, joka on mukana ihmiskaupassa uhrina, värvääjänä tai hyväksikäyttäjänä.

Naiset eivät aina tiedä heitä Euroopassa odottavan työn luonnetta ennen lähtöään. Joillain ei ole lukutaidon, koulutuksen ja taloudellisten resurssien puutteen vuoksi kapasiteettia kyseenalaistaa epäilyttäviäkään tarjouksia.

Suurin osa on uhriutuessaan alle 20-vuotiaita. Alaikäisten naisten värväys on kuitenkin raportin mukaan lisääntynyt.

Ihmiskauppiaat etsivät yleensä tyttöjä, jotka eivät ole neitsyitä. Jos tyttö on neitsyt, hänet voidaan raiskata joukolla.

Perinteinen uskonto juju on Länsi-Afrikassa ja nigerialaisen ihmiskaupan erityispiirre. Uhrien vannomien juju-valojen avulla ihmiskauppiaat hallitsevat uhrejaan. Juju-valan rikkominen johtaisi henkimaailman rangaistukseen. Pelko tästä voi olla vahva.

Monille naisille selviää vasta kohdemaassa, että matkasta on kertynyt kymmenien tuhansien eurojen velka, joka heidän tulee maksaa "madamelleen". Madame on henkilö, joka vastaa uhrien hyväksikäytöstä kohdemaassa. Karut työskentelyolosuhteet tulevat naisille yleensä yllätyksenä.

"Euroopassa nigerialaisten prostituoitujen asema on erittäin heikko. He joutuvat työskentelemään kaduilla vuoden ympäri säällä kuin säällä, myös sairaina", Saari kertoo.

Yleensä uhrit eivät saa lähettää rahaa kotiin ennen kuin koko velka on maksettu.

Velan ja juju-valan vuoksi naiset eivät hevillä käänny viranomaisten puoleen. Moni sinnittelee sietämättömissä olosuhteissa saadakseen velkansa maksettua. Osa pakenee esimerkiksi Italiasta muihin Euroopan maihin, kuten Suomeen.

Nigeriaan palauttaminen on uhreille usein riskialtista. Heillä on riski joutua väkivallan uhriksi tai kaupatuksi uudelleen.

Uhrien ja hyväksikäyttäjien läheiset suhteet aiheuttavat uhreille erityisiä ongelmia, etenkin jos velkaa on vielä jäljellä. Uhrit voivat kokea pettymystä, halveksuntaa ja vihamielisyyttä jopa omien perheenjäsentensä taholta. Perheet saattavat kieltäytyä ottamasta heitä takaisin, minkä vuoksi monilla palautetuilla uhreilla ei ole mitään paikkaa minne mennä.

Perheet voivat kohdistaa psykologista ja emotionaalista väkivaltaa uhreja kohtaan, ja sukulaistensa tai perheensä värväämät uhrit voivat olla vaarassa joutua myös fyysisen kotiväkivallan uhreiksi.