tiistai 17. maaliskuuta 2015

Demari: Vihreät nuoret vaativat tiukempaa linjaa – ”Avoimen rasistinen keskustelu kukkii”

Demari: Vihreät nuoret vaativat tiukempaa linjaa – ”Avoimen rasistinen keskustelu kukkii” 17.3.2015

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto Vinon puheenjohtajat vaativat määrätietoisempaa puuttumista lisääntyneeseen vihapuheeseen ja rasismiin. Puheenjohtajien mukaan talouskriisin aikana maahanmuuttovastaiset asenteet ovat lisääntyneet, mikä näkyy Euroopan tasolla konkreettisesti muun muassa maahanmuuttajavastaisten puolueiden nousuna.

– Suomessakin avoimen rasistinen keskustelu kukkii internetin keskustelupalstoilla ja rasisminvastaisia toimijoita kohtaan hyökätään vihaviestein ja uhkauksin. Jopa fyysistä väkivaltaa on käytetty, puheenjohtajat Saara Ilvessalo ja Ozan Yanar toteavat kannanotossaan.

Yanarin mukaan Suomessa maahanmuuttokriittisyydeksi verhotusta syrjivästä politiikasta on tullut salonkikelpoista, kun jopa eduskuntapuolueiden ohjelmissa voidaan vaatia että maahanmuuttajat eivät saisi valita asuinpaikkaansa tai että tulonsiirtoja alettaisiin erotella etnisin perustein.

– Ihmisten asettaminen eriarvoiseen asemaan etnisen taustan perusteella ei ole ainoastaan rasistista vaan myös perustuslain vastaista, Yanar painottaa.

Vinon puheenjohtajien mukaan rasismilla on yhteiskunnassa vakavia seurauksia. Pahimmillaan se johtaa eriarvoitumiseen ja syrjäytymiseen, Ilvessalo sanoo.

–Maahanmuuttajataustaiset kokevat esimerkiksi kantaväestöä enemmän syrjintää työmarkkinoilla ja ovat myös kohtuuttoman aliedustettu ryhmä lukio- ja korkeakoulutuksessa, Ilvessalo sanoo.

Puheenjohtajat muistuttavat, että tutkimusten mukaan harva kuitenkaan raportoi kohtaamastaan etniseen taustaan perustuvasta syrjinnästä työelämässä. Samankaltainen ongelma on myös viharikosten kohdalla. Niistä harva tulee koskaan poliisin tietoon.

– Kouluille, viranomaisille ja työnantajille pitää antaa paremmat välineet rasistisen syrjinnän ja vihapuheen tunnistamiseen ja torjuntaan. Rasismiin puuttuminen on myös kaikkien kansalaisten velvollisuus. Julkisessa keskustelussa rasismi pitää tuomita nykyistä hanakammin, Yanar ja Ilvessalo vaativat.