lauantai 21. maaliskuuta 2015

Talouselämä: Työlupa viipyy puoli vuotta – Startup-yritykset kärsivät

Talouselämä: Työlupa viipyy puoli vuotta – Startup-yritykset kärsivät 24.3.2015

EU:n ulkopuolelta tuleva startup-yrittäjä ja -työntekijä saa odottaa oleskelu- ja työlupaa viranomaisjonoissa keskimäärin puoli vuotta ennen kuin lupa töihin ja yrittämiseen järjestyy.

”Aikaa menee aivan liikaa, kuusi kuukautta on aika vakio”, sanoo Helsingin kaupungin elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva.

Helsingin kaupungilla on oma yrityskiihdyttämönsä, Yrityslinna, jossa toimii noin 30 startup-yritystä tiimeineen. Näiden pääasiallisina toimialoina ovat digitaaliset palvelut ja informaatioteknologia eli ict.

Yrityslinnan kasvuyrityspalveluista vastaavan Teemu Polon mukaan puoli vuotta ja pidempäänkin kestävät työlupien hakuprosessit ovat startup-yritysten kannalta aivan liian pitkiä.

”Olen huolissani ilmapiiristä, jossa yritykset karkaavat muualle”, Polo perustelee.

Helsingin kaupunki ja muutkin yrityskiihdyttämöt kilpailevat aloittelevista kasvuyrittäjistä kansainvälisesti. Rinkinevan mukaan toinen EU-maa Hollanti otti vuodenvaihteessa lainmuutoksella käyttöön erikoisviisumin startup-yrityksiä maahan perustaville. Helsinki hakee verrokkia itselleen kasvuyrityskeskuksista Hollannin Amsterdamissa ja Rotterdamissa sekä Saksan Berliinissä.

Joustavuutta kasvuyritysten osaajille työluvissa esittää myös helsinkiläisen KoppiCatch-yrityskiihdyttämön perustajaosakas Inka Mero. ”Vaikka startup-viisumi”, Mero esittää.

Oleskelu- ja työlupaviisumit koskevat EU- ja Eta-alueen ulkopuolelta tulevia osaajia. Alkuun startup-yrittäjällä ei välttämättä ole edes yritystä, vaan hän aloittaa elinkeinonharjoittajana.

Ulkoministeriö konsulaatteineen myöntää turistiviisumit 90 päivän Suomi-vierailuille, mutta elinkeinonharjoittajaksi tai yrittäjäksi Suomeen aikova passitetaan maahanmuuttoviraston lupaprosessiin.

Viraston maahanmuuttoyksikön johtaja Tiina Suominen vahvistaa, että kokonaiskäsittelyajat ovat pitkiä, kuusi kuukautta on suunnilleen oikea arvio. Lupakäsittely on kaksiosainen: työntekijän oleskelulupahakemuksen käsittelee ensin työministeriön alainen TE-toimisto ja elinkeinonharjoittajan luvan Ely-keskus. Maahanmuuttoviraston keskimääräinen käsittelyaika on Suomisen mukaan 27 vuorokautta.

Työ- ja oleskelulupahakijoiden jonot ja pitkät odotusajat keskittyvät maahanmuuttoviraston kokemusten perusteella eritoten Uudenmaan TE-toimistoon ja Uudenmaan Ely-keskukseen. Uudenmaan TE-toimiston kansainvälisen työnvälityksen esimies Petra Mäkinen kertoo tarkistuksen jälkeen, että hakemusten käsittelyaika on keskimäärin noin kaksi kuukautta.

”Usein hakemukset vaativat lisäselvittelyä työnantajalta, vastausaikoineen”, Mäkinen perustelee.