sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Karjalainen: Pakolaisten hyökyaallot ovat kaukana

Karjalainen: Pakolaisten hyökyaallot ovat kaukana 22.3.2015

Suomen on pakko säästää. Eikä riitä se, että Suomi säästää, vaan suomalaisten on säästettävä.

Jos emme tingi monesta ja monesta asiasta, meidät hukka perii.

Tässä kehyksessä vaalikeskustelussa nostetaan takuuvarmasti esille maahanmuuttajat ja kehitysyhteistyö.

Samaan hengenvetoon muistutetaan, että pakolaisia pitää auttaa heidän kotiseuduillaan ja vaaditaan kehitysyhteistyömäärärahojen vähentämistä.

Aivan totta, ei niistäkään voida olla leikkaamatta, jos kaikkea muuta leikataan. Se on oikeudenmukaisuuskysymys siinä missä rikkailtakin leikkaaminen: jotain, millä ei ole kokonaisuuden kannalta juuri merkitystä, mutta jota ei pidä jättää tekemättä.

Maahanmuuttajat ja pakolaiset eivät tietysti ole sama asia, mutta sehän määrätietoisesti unohdetaan. Suurin osa Suomessa asuvista ulkomaalaisista on tullut Suomeen työhön tai parisuhteeseen suomalaisen kumppanin kanssa.

Joidenkin ahkerien somettajien kannattaisikin muistaa, että kadulla kulkevan tummaihoisen maksamista verorahoista osa on mennyt somettajan sosiaaliturvan kustantamiseen.

Ulkoministeriön lehdessä Kehitys Utveckling on juttu pakolaisten suurvallasta. Se ei ole Suomi eikä edes Ruotsi, vaan maa kriisien äärellä, juuri siellä ”lähiseudulla”.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan Etiopiassa asuu tällä hetkellä noin 730  000 pakolaista, joista suurin osa naapurimaista Etelä-Sudanista, Somaliasta, Eritreasta ja Sudanista.

Rajojen yli Etiopiaan paenneilla tuskin on harhaluuloja pääsystä mihinkään onnelaan. Etiopiassa asuvien pakolaisten kokonaismäärä on yli 1,1 miljoonaa, sillä niin sanottuja maan sisäisiä pakolaisia on rajojen yli tulvivien lisäksi 400  000.

Sehän on suunnilleen sama määrä kuin suomalaisia pakeni valloitetusta Karjalasta. Edes Somaliasta Suomeen ei ole suuntautunut mitään pakolaisten hyökyaaltoa, kuten nettikeskusteluista voisi päätellä.

Etiopiaan somalialaisia on paennut neljännes miljoona, Keniaan lähemmäs puoli miljoonaa ja Kenian yli Ugandaan 44  000.

Kodeistaan ja kotiseudultaan pakenemaan joutuneita somaleita asuu Somaliassa niin sanottuina maan sisäisinä pakolaisina 1,1 miljoonaa.

Vain vahvimmat, varakkaimmat ja lahjakkaimmat pystyvät lähtemään kauas kotiseudultaan. Sudanissa on 3,4 miljoonaa sudanilaista, Nigeriassa on 3,3 miljoonaa nigerialaista, Kongon demokraattisessa tasavallassa 2,76 miljoonaa demokraattisen tasavallan kongolaista, Etelä-Sudanissa 1,52 miljoonaa eteläsudanilaista, Keski-Afrikan tasavallassa 440  000 keskiafrikantasavaltalaista ja Keniassa 410  000 kenialaista pakosalla omassa maassaan.

Tämä on tietysti vain murto-osa maailman kotiseudulleen jääneistä pakolaisista. Syyrialaisista 7,6 miljoonaa asuu pakolaisleireillä kotimaassaan.

Helena Tahvanainen