keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Iltalehti: Lääkärit: Lakiesitys paperittomien hoidosta täysi susi

Iltalehti: Lääkärit: Lakiesitys paperittomien hoidosta täysi susi 11.3.2015
Iltalehti: Oikeusministeriö: Vääriä sanavalintoja

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan kuulemat asiantuntijat kritisoivat hallituksen lakiesitystä poikkeuksellisen voimakkaasti.

Entinen sisäministeri, kansanedustaja Kari Rajamäki (sd), nostatti maanantaina poliittisen kevätmyrskyn torppaamalla oman ministerinsä valmisteleman lakiesityksen ulkomaalaisten oikeudesta terveydenhuollon palveluihin. Lakiehdotus jätettiin Rajamäen esityksestä pöydälle.

- En ole 32 vuoden urani aikana törmännyt näin huonoon lainvalmisteluun, Rajamäki perusteli ratkaisuaan, joka keräsi tyrmistyneitä reaktioita eduskunnassa.

Muiden puolueiden lisäksi myös oman puolueen jäsenet purkivat pettymystään Rajamäkeen. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kommentoi asiaa Twitterissä.

- Paperittomien oikeus saada välttämättömiä terveyspalveluja olisi pitänyt hyväksyä eduskunnassa. Hallituksen esitys asiasta oli hyvä, Rinne kirjoitti tiistaina.

Iltalehti tutustui Juha Rehulan (kesk) johtaman sosiaali- ja terveysvaliokunnan kuulemien asiantuntijoiden lausuntoihin.

Asiantuntijalausuntojen perusteella hallituksen esitys ulkomaalaisten oikeudesta terveydenhuollon palveluihin on kaikkea muuta kuin "hyvä".

Uhkana terveysturismi

Päijät-Hämeen keskussairaalan johtajan, hallintoylilääkäri Maria Virkin mukaan lakiesitys on uhka Suomen pitkäjänteiselle työlle tartuntatautien ehkäisyssä.

Virkin mukaan kroonisiin tartuntatauteihin liittyvästä terveysturismista on jo näyttöä muualla Euroopassa, esimerkiksi Ranskassa ja Iso-Britanniassa.

- Tartuntatautitilanne Suomessa on pysynyt hyvänä ja vakaana. Kalliiden tartuntatautien ilmaishoito toimii laittoman maahantulon houkuttimena ihmisille, joilla esiintyy esimerkiksi HIV:a tai tuberkuloosia. Tämä lisää riskiä tartuntatautien leviämiseen väestössä, Virkki toteaa valiokunnalle antamassaan lausunnossaan.

Virkki muistuttaa, että nykyinen lainsäädäntömme, joka takaa paperittomille ihmisille kiireellisen hoidon, on linjassa suurimman osan Euroopan maista kanssa.

- Suomen vaikeassa taloudellisessa tilanteessa on kestämätöntä, että hallitus esittää terveyspalvelujen laajentamista eli omaa lakia laittomasti maassa oleville, kun samanaikaisesti sosiaali- ja terveyshuoltomenoja karsitaan hallituksen aiemman esityksen mukaisesti miljardi euroa, Virkki toteaa lausunnossaan.

Virkki nostaa lausunnossaan esiin myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen raportin, jonka tiedot ovat hänen mukaansa vajavaisia ja yksipuolisia.

- Raportissa paperittomien määräksi on arvioitu 1 000-2 000 henkilöä, kun se Poliisihallinnon raportin mukaan on vuosittain 3 000-7 000 henkilöä.

HIV-pommi Pietarista

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavan lääkärin Hannu Syrjälän mukaan lakiesitys sekoittaisi koko terveydenhuoltojärjestelmän.

Syrjälän mukaan uuden lakiesityksen kriittisin kohta on maassa laittomasti oleskeleville ehdotetut pitkäaikaiset infektiosairauksien hoidot.

- Maassa laittomasti olevien määrä ja Suomeen mahdollisesti ilmaisten lääkkeiden vuoksi hakeutuvien lukumäärää on pidetty vähäisenä. Kuitenkaan ei ole olemassa mitään takeita siitä, että maahan ilmaisen lääkehoidon perusteella hakeutuvien määrä jäisi vähäiseksi, Oulun yliopistollisen sairaalan infektioiden torjuntayksikön osastonylilääkärinä toimiva Syrjälä toteaa valiokunnalle antamassaan lausunnossaan.

Syrjälä kertoo keskustelleensa Pietarin infektiotilanteesta paikallisen Botkinin infektiosairaalan ylilääkärin Vladimir Musatovin kanssa helmikuun lopussa.

Botkinin mukaan Pietarissa on tällä hetkellä miljoona paperitonta ihmistä ja 50 000 HIV-positiivista henkilöä, joista vain 20 prosenttia saa HIV-lääkitystä.

Syrjälän mukaan juuri HIV-potilaiden uudet tuberkuloositartunnat aiheuttavat merkittävän hoidollisen ja kustannuksellisen huolen.

- Näistä uusista tapauksista lähes puolet on antibiooteille vastustuskykyistä tuberkuloosia; joka neljäs on ns. MDR (monilääkeresistenssi) -tuberkuloosia ja joka viides XDR (laaja lääkeresistenssi) -tuberkuloosia, Syrjälä toteaa.

Kustannukset pielessä

Syrjälän mukaan tavallisen tuberkuloosin hoito maksaa Suomessa noin 15 000-18 000 euroa potilaalta. Vähintään kahden vuoden hoitojakson vaativan MDR-tuberkuloosin hoito maksaa noin 160 000 euroa. XDR-tuberkuloosin hoito on huomattavasti kalliimpaa - Syrjälän mukaan satoja tuhansia euroja.

- Hallituksen paperittomien lakiesityksessä kokonaiskustannukseksi on arvioitu enimmillään 550 000-650 000 euroa vuodessa. Jo yhden XDR-tuberkuloosipotilaan hoito maksaa lähes saman verran.

- Miten näiden pitkäaikaisten infektiosairauksien hoidon aiheuttamista kustannuksista edes kuvitellaan selvittävän Suomessa?

Syrjälä kuuluu sosiaali- ja terveysministeriön tartuntatautilakia uudistavaan työryhmään.