sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Verkkouutiset: Erkki Tuomioja haluaa pysyvästi korkeamman pakolaiskiintiön

Verkkouutiset: Erkki Tuomioja haluaa pysyvästi korkeamman pakolaiskiintiön 22.3.2015

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) kirjoittaa blogissaan siirtolaisuudesta kasvavana ilmiönä, jonka pysäyttäminen ei ole mahdollista, eikä myöskään toivottavaa. Hän toteaa maailmassa olevan tällä hetkellä 230 miljoonaa siirtolaista.

– Oikein hallittuina muuttoliikkeet ovat sekä vastaanottaville maille että muuttaville ihmisille hyvinvointia kasvattava mahdollisuus. Eurooppaan suuntautuva muuttoliike on hyvin monipuolista: tänne tullaan mm. työnteon takia, perhesyistä, turvapaikanhakijoina ja pakolaisina. On myös EU:n sisäistä vapaata liikkuvuutta, joka on EU:n sisämarkkinoiden tärkeä pilari, Erkki Tuomioja kirjoittaa.

Hän kuitenkin huomauttaa, että osana muuttoliikettä pakolaistilanne on tällä hetkellä erittäin huolestuttava. Maailmassa oli vuoden 2013 loppuun mennessä 16,7 miljoonaa pakolaista, 33,3 miljoonaa sisäisesti siirtymään joutunutta eli niin sanottua maan sisäistä pakolaista ja 1,2 miljoonaa turvapaikanhakijaa.

– Konfliktit Euroopan naapurustossa aiheuttavat kuolemaa ja tuhoa pakottaen ihmisjoukkoja liikkeelle. Syyria on nopeasti noussut maailman pahimmaksi pakolaiskriisiksi. Syyrialaispakolaisia on jo 3,8 miljoonaa, Tuomioja kommentoi.

Erkki Tuomiojan mukaan tilanne Välimerellä on kestämätön ja äärimmäisen huolestuttava. Meriteitse Eurooppaan saapuneiden pakolaisten ja siirtolaisten määrä lähes nelinkertaistui vuoden 2014 aikana ja yli 3500 ihmistä kuoli pyrkiessään Eurooppaan ja yrittäessään ylittää Välimerta. Tämän alkuvuoden aikana kuolleita on jo yli 300.

Tuomiojan mukaan vastaanottopaineet kohdistuvat ennen kaikkea EU:n eteläisiin jäsenmaihin, mutta Suomikaan ei voi kääntää selkäänsä. Pakolaisten uudelleensijoittaminen kolmansista maista eli niin sanottu kiintiöpakolaispolitiikka on Tuomiojan mielestä tärkeä keino lievittää globaalia pakolaistilannetta.

– Suomen kiintiö on viime vuosina ollut 750 henkilöä. Määrää nostettiin viime vuonna 300 henkilön lisäkiintiöllä, kuten tehdään myös tänä vuonna. Pakolaismäärä on kasvanut nopeasti, joten Suomenkin tulee harkita kiintiötä ja nostaa se pysyvästi korkeammalle tasolle, Tuomioja esittää.

Ulkoministerin mukaan Eurooppa ei voi pysäyttää rajoittavilla toimilla liikkuvuutta, vaikka monet näin uskottelevatkin. EU:n politiikan tulee siksi hänen mukaansa heijastaa monitahoisuutta ja perustua tutkitulle tiedolle.

– On kehitettävä laillisen maahantulon mahdollisuuksia, edistettävä integraatiopolitiikkaa, sekä torjuttava vihapuhetta ja rasismia. EU voi puuttua muuttoliikkeeseen pakottaviin taustatekijöihin tukemalla kolmansia lähtö- ja kauttakulkumaita mm. demokraattisten instituutioiden rakentamisessa, alueellisen vakauden lisäämisessä sekä köyhyyden vähentämisessä, hän ehdottaa.

Tuomioja toteaa, että maahanmuuttopolitiikassa lähtökohtana on maahanmuuttajien ihmisoikeuksien täysimääräinen turvaaminen ja kunnioittaminen. Periaatteiden ja eletyn todellisuuden välillä on hänen mukaansa kuitenkin usein suuri ero.

– Kaikki eivät ole ymmärtäneet vierastyövoimaa tuoneissa Saksassa ja Ruotsissa jo 60-luvulla tehtyä havaintoa: luulimme tuovamme työvoimaa, mutta saimmekin ihmisiä.