Yle: Haglund Yle Newsille: Parlamentaarinen komitea tarkastelemaan Nato-asiaa 6.3.2015
Yle News: Haglund: More immigrants, but no referendum on joining Nato yet
Haglundin mukaan Nato-kansanäänestystä ei tarvita ainakaan nyt – hänen mukaansa keskusteluun tarvitaan lisää faktoja.
RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund sanoo Yleisradion englanninkielisten uutisten Yle Newsin haastattelussa, ettei hän puhu Nato-kansanäänestyksen puolesta, joskaan ei myöskään välttämättä vastusta sitä.
Puolustusministeri Haglundin mukaan kansanäänestystä ei tarvita ainakaan nyt. Hänen mielestään kansalaisilla ei ole tällä hetkellä tarpeeksi tietoja käytössään.
– Tarvitsemme lisää faktoja tähän keskusteluun. Meillä on paljon faktoja pöydässä, mutta on paljon faktoja ja paljon villiä spekulaatiota.
Haglundin mukaan Nato-asiaa tarkastelemaan tarvittaisiin parlamentaarinen komitea, kuten puolueen vaaliohjelmassa on ehdotettu.
– Parlamentaarinen komitea olisi hyvä idea tarkastelemaan tätä, jotta tulisi jonkinlainen päätelmä julkisen keskustelun pohjaksi. Ja mahdollisesti se päätyisi siihen, että tarvitsemme kansanäänestyksen, mahdollisesti ei.
Haglund myös kuvaili puolueensa olevan enemmän puolesta kuin vastaan Nato-kysymyksessä.
"Monikulttuurinen yhteiskunta hyväksi meille"
RKP:n mukaan Suomi tarvitsee lisää maahanmuuttajia.
– Uskomme, että monikulttuurinen yhteiskunta on hyväksi meille ja että vauraus Suomessa on aina tullut maahanmuuton kautta.
Haglundin mukaan myös Suomen työmarkkinoiden kannalta tarvitaan lisää ihmisiä, jotta hyvinvointiyhteiskunta voidaan säilyttää.
Haglund nosti esiin Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n tutkimuksen, jonka mukaan Suomeen tarvittaisiin joka vuosi kaksinkertainen määrä maahanmuuttajia nykyiseen verrattuna.
Hänen mukaansa Suomessa tarvitaan ajattelutavan muutosta, jotta työnantajat olisivat avoimempia antamaan heille töitä. Haglundin mukaan työnsaamisen ongelma on puuttuva kielitaito ja työnantajat saattavat olla ylivarovaisia.
Hän myöntää, että muutos ajattelutavassa on helpommin sanottu kuin tehty.
– Ainoa tie ylöspäin on tehdä kovasti töitä, joten emme anna periksi. Realiteetit ovat puolellamme, se on hyvä puoli.
Hän uskoo, että työnantajat ja työmarkkinat joutuvat jossain vaiheessa sopeutumaan asiaan.