Yle: Orpo: Suomi perustaa palautuskeskuksia turvapaikanhakijoille 3.12.2015
Vihreä Lanka: Tuhannet voivat jäädä asumaan palautuskeskuksiin 4.12.2015
Suomi perustaa turvapaikanhakijoiden palautuskeskuksia, kertoo sisäministeri Petteri Orpo (kok.)
Orpon mukaan keskuksiin on tarkoitus siirtää ihmisiä, jotka ovat saaneet kielteisen turvapaikkapäätöksen ja oikeus on hylännyt heidän valituksensa. Keskuksia perustetaan yksi tai useampi.
Suomi varautuu palautuskeskuksilla tilanteeseen, jossa Suomessa on tuhansia kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita.
– Näissä olisi tiukempi kontorolli. Keskuksista heidät palautetaan tehokkaasti, joko vapaaehtoisesti tai pakolla, kotimaihinsa. Tähän tarvitaan tietysti myös palautussopimukset, joita neuvotellaan kiivaasti muun muassa Irakin kanssa, totesi Orpo.
Ministeri sanoi, että näissä keskuksissa olisi tiukempi kontrolli esimerkiksi ilmoittautumisvelvollisuuden muodossa, mutta mitään vankiloita niistä ei ole tarkoitus rakentaa.
Turvapaikanhakijoille tietoa Suomen laista
Jokaiselle turvapaikanhakijalle tullaan jatkossa jakamaan tietopaketti suomalaisesta yhteiskunnasta ja lainsäädännöstä. Asiakirja pitää allekirjoittaa.
– Tällä tavoin he ymmärtävät ja sitoutuvat noudattamaan Suomen lakeja ja kulttuuria. Haluamme tehdä turvapaikanhakijoille selväksi meidän pelisäännöt, painotti Orpo.
Jos turvapaikanhakija myöhemmin syyllistyy rikoksiin, hän ei voi väittää, ettei tuntenut suomalaista lainsäädäntöä. Paperilla ei kuitenkaan ole mitään juridista painoarvoa tuomioistuimessa.
Säädöksiä tullaan myös muuttamaan niin, että rikoksen tehneen ja tuomitun turvapaikanhakijan hakemus siirretään käsittelyjonossa päällimmäiseksi.
– Ne voidaan käsitellä nopeutetusti. Tämä voi vaikuttaa merkittävästi turvapaikan myöntämiseen, korosti ministeri.
Eri etnisen taustan omaavat omiin keskuksiin
Sisäministeri Orpo kertoi viime viikolla, että vastaanottokeskuksia tullaan lakkauttamaan tai yhdistämään toisiinsa.
Nyt hän paljasti, että ensimmäiset sulkemiset tehdään jo lähiviikkoina. Orpo perusteli lakkauttamisia keskusten turvallisuudella, toiminnallisuudella ja taloudellisuudella.
Tulevaisuudessa vastaanottokeskuksia myös eriytetään esimerkiksi kansallisuuden tai etnisen taustan mukaan. Osassa tulee olemaan myös tarkempi kontrolli, muotoli Orpo.
– Tällä hetkellä turvapaikanhakijat ovat heidän etnisestä taustastaan riippumatta samoissa keskuksissa. Olemme havainneet, että tähän liittyy turvallisuuteen ja kotoutumiseen liittyviä kysymyksiä.
Hallituksen uusi maahanmuuttopoliittinen linjaus on tarkoitus julkaistaan kokonaisuudessaan ensi tiistaina. Asiakirja pitää sisällään maahanmuuttoon liittyviä uusia toimenpiteitä.
___________________________________
Vihreä Lanka: Tuhannet voivat jäädä asumaan palautuskeskuksiin
SISÄASIANMINISTERIÖN kansliapäällikkö Päivi Nerg myöntää palautuskeskusten perustamisen liittyvän mahdollisuuteen, että suuria määriä kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita henkilöitä ei voida pakkokäännyttää esimerkiksi Irakiin.
Kielteisen päätöksen saaneille turvapaikanhakijoille avattavista palautuskeskuksista voi tulla pitkäaikaisia leirejä niille turvapaikanhakijoille, joita ei voida käännyttää, ja jotka eivät lähde vapaaehtoisesti. On epäselvää, millaisia oikeuksia heillä olisi. Heidän määräänsä ei osata arvioida
Torstaina uutisoitiin, että Suomeen aletaan perustaa niin sanottuja palautuskeskuksia kielteisen päätöksen saaneille turvapaikanhakijoille. Mtv-uutiset kertoi perjantaina, että toistaiseksi suunnitellaan avattavan yksi palautuskeskus, joka sijaitsisi Etelä-Suomessa.
Tänä vuonna saapuneista yli 30 000 turvapaikanhakijasta vain noin kolmasosan arvioidaan saavan myönteisen päätöksen.
Nykyään jotkut kielteisen päätöksen saaneet henkilöt suljetaan vankilanomaisiin säilöönottokeskuksiin odottamaan käännytystä. Palautuskeskukset taas olisivat avoimia, mutta niihin siirretyillä ihmisillä olisi ilmoittautumisvelvollisuus, jolla varmistettaisiin, että ihmiset eivät päädy elämään ilman papereita Suomessa tai muualla Euroopassa.
On vielä epäselvää, miten usein asukkaiden pitäisi ilmoittautua, mutta Nergin mukaan kyse saattaa olla jopa päivittäisestä ilmoittautumisvaatimuksesta.
”Tämä on nyt työn alla, tarkoitus on saada esitys tiistaina ulos.”
On todennäköistä, että suuria määriä kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita jää Suomeen. Esimerkiksi Irak ei tällä hetkellä ota vastaan pakkokäännytettäviä. Suomi neuvottelee parhaillaan palautussopimusta Irakin kanssa, mutta sellaisen solmiminenkaan ei välttämättä johtaisi pakkopalauttamisten hyväksymiseen. Ruotsilla on palautussopimus, mutta sieltä on käännytetty viime vuosien aikana kolme henkeä Irakiin. Luku on tämän vuoden huhtikuulta.
”Neuvottelu palautussopimuksesta on tosi hyvin liikkellä. Emme silti usko, että kaikkia pystytään palauttamaan”, Nerg myöntää.
Palautuskeskuksissa ihmisiä kannustettaisiin palaamaan vapaaehtoisesti. Vapaaehtoiseen paluuseen on mahdollista saada taloudellista tukea maahanmuuttovirastolta ja kansainväliseltä siirtolaisjärjestö IOM:ltä. Siihen suostuvan paluuprosessi kestää paperien täyttämisestä paluuseen joitakin viikkoja tai kuukausia.
Niille, jotka eivät uskalla tai tahdo palata ja joita ei voi pakolla käännyttää, palautuskeskukset voivat muodostua pitkäaikaisiksi asuinsijoiksi. Nerg ei lähde arvioimaan, kuinka paljon tällaisia ihmisiä saattaa olla. Heille myönnettäisiin Nergin mukaan tilapäiset oleskeluluvat.
Tähän asti käytäntö on ollut, että tällaisille henkilöille on myönetty tilapäinen oleskelulupa, eli niin sanottu B-lupa vuodeksi kerrallaan. Kahden vuoden jälkeen lupa on muuttunut pysyväksi, jos henkilöä ei edelleenkään ole voinut pakkokäännyttää. Viime talvena kiristetyn lainsäädännön mukaan tällaista tilapäistä lupaa ei myönnetä, jos ihminen ei suostu palaamaan vapaaehtoisesti.
”Teemme kaikkemme, ettei näitä lupia pitäisi antaa, ja teemme jatkuvaa arviointia siitä, koska myönnetty lupa voidaan ottaa ihmiseltä pois. Ihmisten pitää olla tietoisia, että jos he ovat saaneet kielteisen päätöksen, tähän yhteiskuntaan jääminen ei ole heidän tiensä.”
Kotouttamistoimien, kuten kielenopetuksen piirin nämä ihmiset eivät pääsisi. Sitä ei ole vielä mietitty, olisiko heillä oikeus tehdä esimerkiksi töitä. Nergin mukaan lapsilla olisi kuitenkin oikeus koulunkäyntiin.
”Heillekin pitää suoda ihmisarvoisen elämän mahdollisuus.”