Verkkouutiset: Kansanedustaja tyrmää paperittomien terveyspalvelut – "aiheuttaa rikollisuutta" 13.1.2015
Helsingin Sanomat: Perussuomalaiset ja Zyskowicz tyrmäsivät paperittomien terveydenhuollon jyrkin sanoin
Iltalehti/STT: Laittomasti maassa olevien hoito nosti tiukkaa vastustusta
Kansanedustaja Olli Immonen (ps.) tyrmää hallituksen esityksen, jolla halutaan velvoittaa kunnat tarjoamaan ns. paperittomille maahanmuuttajille tiettyjä terveyspalveluita.
- Suomen ei tule pyrkiä koko maailman sosiaalitoimistoksi, vaan huolehtia omista kansalaisistaan ja täällä luvallisesti asuvista henkilöistä. Paperittomien maahanmuuttajien houkuttelu Suomeen aiheuttaa kunnissa esimerkiksi aggressiivisen kerjäämisen lisääntymistä ja rikollisuutta, Olli Immonen sanoo tiedotteessaan.
Hän toteaa, että mikäli hallituksen esitys hyväksytään ja tiettyjä terveyspalveluita aletaan tarjota myös paperittomille maahanmuuttajille, tulee Suomeen kohdistumaan lisääntyvissä määrin synnytysturismia ja muuta terveysmatkailua.
Immosen mielestä "on uskomatonta, että olemme tekemässä samoja virheitä, mitä yritetään samanaikaisesti muissa Euroopan maissa korjata".
___________________________________________
Helsingin Sanomat: Perussuomalaiset ja Zyskowicz tyrmäsivät paperittomien terveydenhuollon jyrkin sanoin
Osa kansanedustajista tyrmäsi jyrkin sanoin tiistai-iltana hallituksen esityksen laiksi, jolla parannetaan laittomasti maassa olevien oikeuksia terveydenhoitoon. Tunteet kuumentanut esitys velvoittaa kunnat laajentamaan terveydenhoitopalveluja paperittomille ulkomaalaisille. Nykyisin heillä on oikeus ainoastaan kiireelliseen hoitoon.
Uusia palveluja olisivat välttämättömät lyhytkestoiset terveyspalvelut, kuten raskauden ja synnytyksen hoitoon liittyvät palvelut sekä pitkäaikaissairauksienkin hoito joissakin tapauksissa. Alaikäiset saisivat samat terveyspalvelut kuin suomalaisetkin.
Kyse on ihmisoikeuksista ja perusoikeuksista, peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd) sanoi.
Massiivisesta muutoksesta ei hänen mukaansa ole kysymys: laajennettuja palveluja käyttäisi arviolta 1 000 – 2 000 henkeä ja kustannukset olisivat puoli miljoonaa euroa vuodessa.
Kunta perisi terveydenhuollon palveluja käyttäneeltä maksun, jonka valtio korvaisi kunnalle. Maksukyvyttömyys ei saisi olla este palvelujen antamiselle.
Kiihkeää keskustelua vetivät pääasiassa perussuomalaiset ja kokoomuksen Ben Zyskowicz. He korostivat asian periaatteellisuutta.
"Pitkään aikaan en ole yhtä hölmöä täällä kuullut. Tässä säädetään oma erillinen lakinsa niille, jotka ovat laittomasti Suomessa. Niille jotka ovat laittomasti Suomessa, pitää antaa matkalippu kotimaahansa, tarjota tarvittaessa yösija ja ruoka ja kiireellinen hoito", Zyskowicz paukutti.
"Tämä on täysin kestämätön laki, kustannusvaikutukset ja henkilömäärä täysin alakanttiin. Puoli miljoonaa euroa ei tule riittämään yhtään mihinkään", Hanna Mäntylä (ps) uskoi.
Perussuomalaiset näkivät, että lakimuutos avaa ovet myös laittomasti maassa olevien toimeentulotukeen.
Ministeri Huovinen lausui lopulta oman periaatteensa.
"En pidä kovin paljon sävystä tässä keskustelussa, että joidenkin periaate on tärkeämpi kuin toisten. Tämä on myös minulle periaatteellinen kysymys. "
"Tämä liittyy ihmisoikeuksiin, haavoitetussa asemassa olevien ihmisten asemaan hyvinvointivaltiossa jonka nimi on Suomi. Ei pidä väheksyä sitä periaatteellista näkemystä joka itselläni on."
Koska Huovinen ilmoitti, että joutuu poistumaan kesken keskustelun, salissa alkoi neuvonpito asian jättämiseksi pöydälle. Paikalla olleet olivat vakuuttuneita, että ministerin läsnäolo on välttämätön.
Lopulta Huovinen perui kaikki menonsa ja ilmoitti jäävänsä saliin, mutta asiaa esitettiin silti pöydälle. Varapuhemies Anssi Joutsenlahti (ps) käynnisti keskustelun ajankohdasta milloin asiaan palattaisiin.
"Tämä on eduskuntaurani kummallisin keskustelu", Huovinen sanoi huutoäänestystä muistuttaneesta keskustelusta.
Asiaan palataan parin viikon päästä.
_____________________________________
Iltalehti/STT: Laittomasti maassa olevien hoito nosti tiukkaa vastustusta
Laittomasti maassa olevien henkilöiden terveydenhuollon laajentaminen herättää voimakasta vastustusta eduskunnassa.
Asiaa koskeva lakiesitys pantiin tiistaina pöydälle ja siihen palataan parin viikon kuluttua.
Pöydällepanosta tuli erikoinen näytös, kun useat kansanedustajat vaativat keskustelulle uutta ajankohtaa, jotta asiaa ehditään käsitellä perusteellisesti. Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd) ehti jo perua illan menonsa pystyäkseen jatkamaan aloitettua keskustelua. Tämän keskustelulle alettiinkin säätää uutta ajankohtaa.
Tiistain keskustelussa muun muassa kokoomuksen ja perussuomalaisten riveistä moitittiin periaatteellisesti järjettömäksi sekä kalliiksi suunnitelmaa, jossa laittomasti maassa oleville tarjottaisiin jatkossa maksuttomasti myös pitkäaikaissairauksien hoito.