tiistai 16. tammikuuta 2018

Aamulehti: Syyte 10-vuotiaan tytön raiskauksesta hylättiin, koska tyttö ei vastustellut – Asianajaja haluaa tapauksen korkeimpaan oikeuteen

Aamulehti: Syyte 10-vuotiaan tytön raiskauksesta hylättiin, koska tyttö ei vastustellut – Asianajaja haluaa tapauksen korkeimpaan oikeuteen 16.1.2018

Viime vuonna runsaasti kuohuttanut oikeustapaus saattaa saada jatkoa korkeimmassa oikeudessa. Tapauksessa vuonna 1994 syntynyt turvapaikanhakija tuomittiin käräjäoikeudessa 10-vuotiaan pirkanmaalaistytön törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä kolmen vuoden vankeuteen.

Syyttäjä vaati miehelle myös tuomiota törkeästä raiskauksesta. Syyte kuitenkin hylättiin, koska 10-vuotias tyttö ei vastustellut miestä tai näyttöä tytön avuttomuudesta tai pelkotilasta ei ollut.

Uhrin asianajaja Liisa Tarvainen kertoo tehneensä asiasta valituslupahakemuksen korkeimpaan oikeuteen.

–Toivon, että asiasta saataisiin ennakkotapaus. Valitettavasti tämänkaltaisia tapauksia on paljon, joissa raiskaussyyte kaatuu näistä syistä, Tarvainen sanoo.

Tilanne tapahtui Pirkanmaalla syys–lokakuussa 2016. Käräjätuomion mukaan mies ja uhri olivat sukupuoliyhteydessä kerran sekä oraalisesti että vaginaalisesti.

Syyttäjä vaati miehelle aluksi tuomiota törkeästä raiskauksesta etenkin tytön nuoren iän vuoksi. Pirkanmaan käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että lapsen esitutkintakertomuksessa ilmenneiden ristiriitaisuuksien takia syyttäjä ei kyennyt näyttämään toteen, että lapsi oli sukupuoliyhteydessä vastoin tahtoaan.

Toisessa kohdassa julkista selostetta oikeus kirjoitti, että miehen ei näytetty pakottaneen lasta sukupuoliyhteyteen väkivaltaa käyttämällä.

"Harkittava, mikä on riittävää vastustamista"

Asianajaja Liisa Tarvainen toivoo, että nuorten lasten tapauksia käsiteltäisiin suhteessa lapsen ikään.

–Lähtökohtaisesti 10-vuotiaan kannalta on harkittava, mikä on riittävää vastustamista. Korkein oikeus ottaa asian käsiteltäväksi, jos katsoo, että asiasta tarvitaan ennakkotapaus. Vaikea arvioida, onko näin, hän sanoo.

Käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1994 syntyneen turvapaikanhakijan Juusuf Muhamed Abbudin törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä kolmen vuoden vankeuteen.

Sekä asianomistaja eli uhrin edustajat että syyttäjä valittivat päätöksestä hovioikeuteen. Hovioikeus päätyi kuitenkin samaan tulokseen kuin käräjäoikeus ja hylkäsi raiskaussyytteen. Käräjäoikeuden kolmen vuoden vankeustuomio törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä pysyi voimassa hovissa.

Hovioikeudessa asiasta annettiin oikeus hakea valituslupaa korkeimpaan oikeuteen. Viimeinen päivä valitusluvan hakemiselle on tänään tiistaina 16. tammikuuta.

Asianomistajan puolesta tehty valituslupahakemus toimitetaan korkeimpaan oikeuteen, joka päättää, ottaako se asian käsiteltäväkseen. Tarviainen kertoo, että syyttäjä on ilmaissut, että ei ole enää viemässä asiaa eteenpäin eikä aio tehdä asiasta valituslupahakemusta.