keskiviikko 31. tammikuuta 2018

Iltalehti: Turun epäillyn terrori-iskun poliisitutkinta on valmis - tutkinnanjohtaja: ”Uskon, että se antaa vastauksen moneen kysymykseen”

Iltalehti: Turun epäillyn terrori-iskun poliisitutkinta on valmis - tutkinnanjohtaja: ”Uskon, että se antaa vastauksen moneen kysymykseen” 31.1.2018

Kahdesta terroristisesta murhasta epäilty mies on ollut mielentilatutkimuksessa, jonka tulokset ovat nyt selvillä.

Keskusrikospoliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan Turussa 18. elokuuta 2017 tapahtuneessa rikosasiassa, jossa marokkolainen mies hyökkäsi ohikulkijoiden kimppuun teräaseella.

Abderrahman Bouananea epäillään kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta sekä kahdeksasta sellaisen yrityksestä. Epäilty oli tekoaikaan 22-vuotias.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Olli Töyräs kertoo, että esitutkintapöytäkirja on siirtynyt viimeisteltäväksi. Keskusrikospoliisi aikoo tiedottaa asiasta pian lisää sen verran, kuin lain puitteissa ja oikeudenkäynnin turvaamiseksi on mahdollista.

- KRP tekee asiasta jonkinlaisen informaatiopaketin ensi viikon alussa. Juttelin juuri syyttäjän kanssa, ja tutkinta on nyt siinä vaiheessa, Töyräs sanoo.

Poliisi harkitsee vielä, riittääkö asiassa kirjallinen tiedote vai onko tutkinnasta syytä pitää erillinen tiedotustilaisuus.

Mielentilatutkimus ohi

Puukkoiskusta epäilty mies määrättiin mielentilatutkimukseen. Se on edennyt samaa vauhtia kuin poliisin tutkinta.

- Mielentilatutkimus on tehty, mutten tiedä sen sisällöstä vielä. Vaikka tietäisinkin, en voisi sitä sanoa. Loppulausuma menee tiedoksi asianosaisille ja käräjäoikeudelle.

Lisäksi keskusrikospoliisi on etsinyt uzbekistanilaistaustaista miestä, joka voi välillisesti liittyä Turun surmatekoihin. Miehen nimi on Zuhriddin Rashidov. Hänellä on Suomen kansalaisuus.

Töyräs sanoo, että poliisi ei ole vielä löytänyt miestä. Tutkinta kuitenkin päätti, että etsintä ei hidasta varsinaisen pääjutun tutkintaa.

- Se on toinen linja, joka jää odottamaan ratkaisuaan.

"Osa on salaista"

Turun puukotusten esitutkintapöytäkirjasta tulee KRP:n mukaan laaja-alainen kuvaus tapahtuneesta. Lain mukaan pöytäkirjasta tulee julkinen siinä vaiheessa, kun syyte asiasta on luettu käräjäoikeudessa.

Poliisi kuitenkin salaa osia pöytäkirjasta. Epäillyllä on oikeus yksityisyydensuojaan siitä huolimatta, että teolla oli merkittävä yhteiskunnallinen vaikutus ja että se voidaan tuomita Suomen historian ensimmäisenä islamistisena terrori-iskuna.

- Menemme julkisuuslain vaatimusten mukaisesti. Valtaosa on julkista, osa salaista. Pöytäkirjassa on monenlaista materiaalia, mutta käymme sen rauhassa läpi, jotta meillä on kestävät perusteet, mitä ikinä teemmekin.

- Terveystiedot ja yksityisyyden suojaa koskevat tiedot ovat varmaan salaisia, kuten kaikissa muissakin jutuissa, Töyräs arvioi.

Kuukausi syytteeseen

Esitutkintapöytäkirja sisältää tutkinnanjohtajan mukaan useita satoja sivuja pelkästään kirjoitettua tekstiä. Töyräs sanoo katsovansa ensi viikolla, mitä siitä voi sanoa ennen oikeudenkäyntiä.

- Ei sinänsä ole itsetarkoitus, onko pöytäkirjassa 300 tai 500 sivua. Töitä tässä on joka tapauksessa tehty, ja olemme pyrkineet hakemaan kattavan selvityksen.

- Uskon, että se antaa vastauksen moneenkin kysymykseen tai aprikointiin.

Syytteet Bouananea vastaan on nostettava helmikuun loppuun mennessä. Epäilty odottaa oikeudenkäyntiä tutkintavankeudessa. Hän on toistaiseksi tunnustanut surmanneensa kaksi naista, jotka olivat syntyneet vuonna 1986 ja 1951.