keskiviikko 10. tammikuuta 2018

Uutisvuoksi: Imatran poliisivankilan toiminnasta kanneltiin yhdenvertaisuusvaltuutetun lisäksi ainakin eduskunnan oikeusasiamiehelle ja oikeuskanslerille

Uutisvuoksi: Imatran poliisivankilan toiminnasta kanneltiin yhdenvertaisuusvaltuutetun lisäksi ainakin eduskunnan oikeusasiamiehelle ja oikeuskanslerille 10.1.2018
Yle: Imatran poliisivankilassa viruu turvapaikanhakija, joka syyttää poliisia rasistisesta ja huonosta kohtelusta – Poliisi vastaa syytöksiin 9.1.2018
Uutisvuoksi: Imatran poliisivankilaan otettu turvapaikanhakija syyttää huonosta kohtelusta — Poliisin näkemys ja sosiaalisen median viesti kaukana toisistaan 8.1.2018

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiän mukaan yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto ei ryhdy jatkotoimenpiteisiin Imatran poliisivankilan toiminnasta, sillä asiasta kannellut yksityishenkilö on kannellut samanaikaisesti ainakin eduskunnan oikeusasiamiehelle ja oikeuskanslerille. Hänen mukaansa samaa asiaa ei ole tarkoituksenmukaista käsitellä usean eri viranomaisen toimesta samanaikaisesti.

— Meidän näkökulmastamme asia on järkevämpää käsitellä jossain muualla, ja suosittelimme kantelijalle oikeusasiamiestä.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu on Imatran poliisilta ja valtuutetulle kantelun tehneeltä henkilöltä saamiensa tietojen pohjalta todennut, että asia soveltuu paremmin eduskunnan oikeusasiamiehen käsittelyyn. Siksi yhdenvertaisuusvaltuutettu on todennut vastauksessaan poliisille, että asia ei tässä vaiheessa johda yhdenvertaisuusvaltuutetun toimenpiteisiin. Yhdenvertaisuusvaltuutettu ei siis ole käsitellyt tapausta siinä laajuudessa, että se voisi itse ottaa kantaa tapahtumiin.

Poliisi antaa selvityksen

Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto pyysi poliisilta selvitystä poliisivankilaan otetun irakilaismiehen kohtelusta. Kaakkois-Suomen poliisilaitos twiittasi aiemmin saaneensa yhdenvertaisvaltuutetun toimistolta vastauksen, jonka mukaan tapaus ei johda tässä vaiheessa toimenpiteisiin. Poliisilaitoksella keskusteltiin väitettyjen tapahtumien aikaan työvuorossa olleiden henkilöiden kanssa, jonka pohjalta kirjallinen vastaus valmisteltiin.


Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen ulkomaalaisyksikön rikoskomisario Jyrki Hännisen mukaan häneen ei ole ainakaan vielä oltu yhteydessä oikeusasiamiehen tai oikeuskanslerin toimesta. Hänninen ei ole kuitenkaan yllättynyt siitä että julkisuutta saaneesta asiasta kannellaan.
— Henkilöillä on oikeus on selvittää viranomaistoiminnan oikeellisuus. Annamme selvityksen ja näin se menee, Hänninen toteaa.

Hännisen mukaan Imatran poliisivankilassa kohdellaan kaikkia ihmisiä samalla tavalla, ja tapauksesta on tiedotettu yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston lisäksi myös poliisin johtoa.
Tapaus sai alkunsa sosiaalisessa mediassa laajasti liikkuneiden viestien kertoessa irakilaismiehen huonosta kohtelusta Imatran poliisivankilassa. Viesteissä vartijoita syytettiin muun muassa siitä, että turvapaikanhakija ollut saanut lääkettä maksasairauteensa. Syytöslistalla oli myös viivyttely puhelimen lataamisessa, ja että mies ei päässyt ottamaan yhteyttä lakimieheensä.