keskiviikko 31. tammikuuta 2018

HS: Aatemaailmaan kytkeytyvistä väkivalta­rikoksista Helsingissä 56 liittyi äärioikeistoon, yksi äärivasemmistoon eikä yksikään uskontoon – ”Tilastoista näkyy selvästi, mikä on uhka”

Helsingin Sanomat: Aatemaailmaan kytkeytyvistä väkivalta­rikoksista Helsingissä 56 liittyi äärioikeistoon, yksi äärivasemmistoon eikä yksikään uskontoon – ”Tilastoista näkyy selvästi, mikä on uhka” 31.1.2018
MTV: Aatemaailmaan liittyvissä rikoksissa selvä piikki Helsingissä – Poliisi: Yksi tekijä selittää
Yle: Helsingin poliisin tietoon tuli viime vuonna lähes 60 väkivaltaista ekstremismirikosta – suurin osa motiiviltaan äärioikeistolaista
Svenska Yle: Helsingforspolisen: Knappt 60 våldsamma extremismbrott under förra året – ytterhögern misstänkt i alla fall förutom ett

POLIISIN tietoon tuli Helsingissä viime vuonna 57 sellaista väkivaltarikosta tai siihen yllyttämistä, joiden motiivi liittyy johonkin aatemaailmaan.

Näistä 56 oli äärioikeiston tekemiä ja vain yksi äärivasemmiston. Uskonnollista motiivia ei ollut yhdessäkään väkivaltarikoksessa tai väkivaltaan yllyttämisessä.

”Tuoreista rikostilastoista näkyy selvästi, mikä on uhka ja mikä ei. Viime aikoina lähinnä äärioikeisto näyttäisi tehneen näitä tekoja”, sanoo ylikomisario Jari Taponen, jonka vastuulla on ekstremistisen väkivaltarikollisuuden ennaltaehkäisy.

Taponen kirjoitti asiasta myös viestipalvelu Twitterissä keskiviikkona.

RIKOSNIMIKKEISTÄ yleisin oli kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Niistä tuli poliisille 26 ilmoitusta. Seuraavaksi eniten oli pahoinpitelyjä ja laittomia uhkauksia.

Taposen mukaan viime vuonna näitä rikoksia sattui poikkeuksellisen paljon. Ne keskittyivät erityisesti huhti-kesäkuuhun ja suuri osa niistä liittyi Rautatientorilla pidettyyn Suomi ensin -mielenosoitukseen.

”Taustalla on vuoden 2015 suurta turvapaikanhakijoiden määrää seurannut ilmapiirin kiristyminen”, hän sanoo.

AIEMPINA vuosina vastaavia rikoksia on Helsingin poliisin tietoon tullut keskimäärin yksi kuukaudessa.

Äärivasemmiston vastaavat teot ovat vähentyneet selvästi niistä vuosista, jolloin kuokkavieraiden nimellä liikkunut ryhmä mellakoi kaduilla itsenäisyyspäivänä.