maanantai 22. tammikuuta 2018

Uusi Suomi: Laura Huhtasaarelle kipakka kuittaus: ”Ei rajat kiinni -politiikka ole mikään vastaus”

Uusi Suomi: Laura Huhtasaarelle kipakka kuittaus: ”Ei rajat kiinni -politiikka ole mikään vastaus” 22.1.2018

Perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari katsoo, että Suomen olisi pitänyt jyrkemmin käännyttää turvapaikanhakijoita Ruotsiin syksyn 2015 pakolaiskriisin aikana. RKP:n Nils Torvalds taas arvioi, että Suomi hoiti oman osansa mallikkaasti.

–Meidän olisi pitänyt sanoa, että nyt Ruotsi rikkoo yhteisiä sopimuksia, Huhtasaari sanoi Iltalehden vaalitentissä Alma-talossa.

Dublin-säädösten mukaan turvapaikanhakijat tulee käsitellä siinä maassa, mihin he ensimmäiseksi saapuvat. Myös presidenttiehdokas Paavo Väyrynen katsoo, että rajojen sulkemista olisi pitänyt käsitellä.

SDP:n Tuula Haatainen tyrmää tällaiset ehdotukset täysin.

–Ei rajat kiinni -politiikka ole mikään vastaus näihin kysymyksiin. Siis nämä noin 30 000 turvapaikanhakijaa, jotka tulivat Suomeen Ruotsin kautta pyrkivät turvaan. Jos heidät olisi siellä rajalla käännytetty, sinne pakkaseen olisivat jääneet, Haatainen sanoo.

Jatkokautta hakeva Sauli Niinistö sanoo, ettei hän usko, että Ruotsi ”olisi noin vain ottanut” turvapaikanhakijoita takaisin.

–Jos Euroopan maat alkavat yksinään toimia, syntyy dominoefekti. Siksi kannatin sitä, että mitä jos Euroopan unioni toimisi.

Samalla kannalla oli myös keskustan Matti Vanhanen. Hän painotti, ettei kannata sitä, että EU:n jokainen jäsenmaa tekee itse omat ratkaisunsa, vaan katsoo, että järkevämpää on EU:n yhdessä huolehtia ulkorajoistaan.

Vihreiden Pekka Haavisto taas katsoo, etteivät ulkorajamaina olevat Kreikka ja Italia millään kyenneet vastaamaan niihin pakolaismääriin, joita syksyllä 2015 nähtiin.

–He pyysivät apua Saksalta, Saksa ei sitä antanut pakolaisten rekisteröintiin. Nyt meillä on EU:ssa Frontexin järjestelmä ja suomalaisiakin rajavartioita voidaan lähettää näihin tehtäviin, Haavisto sanoo.

Vasemmiston Merja Kyllönen toivoo Dublin-järjestelmän uudistamista ja katsoo, että EU:n jäsenmaan tulee saada sanktioita, jos se ei ota pakolaisia vastaan.