keskiviikko 31. tammikuuta 2018

Iltalehti: 48-vuotias nainen törmäsi Helsingin rautatieasemalla turvapaikanhakijanuoreen - halusi adoptoida pojakseen

Iltalehti: 48-vuotias nainen törmäsi Helsingin rautatieasemalla turvapaikanhakijanuoreen - halusi adoptoida pojakseen 31.1.2018

Keski-ikäinen suomalaisnainen halusi adoptoida 19-vuotiaan irakilaisen turvapaikanhakijan, johon hän oli törmännyt Helsingin rautatientorilla. Oikeus hylkäsi vaatimuksen, koska se ei pitänyt äiti-poika -suhdetta uskottavana.

Satunnainen kohtaaminen Helsingin rautatientorilla johti erikoiseen adoptiovaatimukseen käräjä- ja hovioikeudessa.

Vantaalainen 48-vuotias nainen törmäsi loppuvuodesta 2015 nuoreen irakilaiseen turvapaikanhakijaan, joka kysyi häneltä tietä takaisin majoituspaikkaansa Espoon Rinnekotiin. Nainen neuvoi, miten päästä perille. Samalla he vaihtoivat puhelinnumeroita.

Nainen ja kohta 18 vuotta täyttävä mies alkoivat pitää yhteyttä muutenkin kuin vain puhelimella. He alkoivat tapailla toisiaan. Kielimuuria yritettiin murtaa kuvien ja elekielen avulla.

"Äiti-poika -suhde"

Kaksikko teki yhdessä kävelyretkiä ja kävi muun muassa ostoksilla. Ystävyys syveni. Kaksikolla oli jo puhetta yhteen muuttamisesta, mutta naisen vuokranantaja ei järjestelyä sallinut.

- Hän tuntee olonsa kotoisaksi luonani. Hän on minulle rakas ihminen, ja välillemme on vähitellen tullut syvä ja pysyvä suhde, hyvä äiti-poika -suhde, nainen perusteli aikuisadoptiohakemustaan Vantaan käräjäoikeudelle alkukesästä 2017.

Adoptoitavaksi halunnut mies puolestaan kertoi alkuvaikeuksien jälkeen huomanneensa, kuinka naisessa olisi "äitiainesta".

- Tarvitsen äitiä, 19-vuotiaaksi varttunut mies vetosi käräjäoikeuteen.

Oikeus kuitenkin hylkäsi hakemuksen "selvästi perusteettomana".

Se huomautti, että täysi-ikäisen henkilön adoptio voidaan vahvistaa, jos on selvitetty, että adoptoitava on alaikäisenä ollut adoption hakijan hoidettavana ja kasvatettavana. Toisena vaihtoehtona on, että näiden kahden välille on muulla tavoin muodostunut vakiintunut lapsi-vanhempi -suhde. Tällöinkin sen on täytynyt muodostua adoption kohteen ollessa alaikäinen.

Hovikin hylkäsi

Mies oli oman kertomansa mukaan syntynyt maaliskuussa 1998. Hän oli siten tullut täysi-ikäiseksi vain neljä kuukautta ensi tapaamisen jälkeen.

"Neljässä kuukaudessa ei yllä mainittujen olosuhteiden vallitessa ole ajallisesti todennäköistä, että osapuolille olisi muodostunut vakiintunut lapsen ja vanhemman väliseen suhteeseen verrattava suhde", käräjäoikeus totesi hylätessään hakemuksen.

Adoptoitavaksi halunnut mies valitti päätöksestä hovioikeuteen. Helsingin hovioikeus kuitenkin vahvisti hylkäämispäätöksen keskiviikkona antamallaan ratkaisulla.