maanantai 15. tammikuuta 2018

Iltalehti: Maahanmuuttajat lahjoivat vaasalaisnaisen avioliittoon 10 000 eurolla: ”En olisi lähtenyt, jos olisin tiennyt, että tämä on tällaista paskaa”

Iltalehti: Maahanmuuttajat lahjoivat vaasalaisnaisen avioliittoon 10 000 eurolla: ”En olisi lähtenyt, jos olisin tiennyt, että tämä on tällaista paskaa” 15.1.2018

Vaasan hovioikeus on pitänyt voimassa kolme tuomiota laittoman maahantulon järjestämisestä ja sellaisen edesauttamisesta.

Vaasan hovioikeus on vahvistanut Pohjanmaan käräjäoikeuden antamat tuomiot rikosasiassa, jossa vuonna 1989 syntynyt suomalaisnainen auttoi keski-ikäistä kosovolaismiestä muuttamaan Suomeen.

Rikokset tehtiin vuonna 2014. Käräjäoikeus tuomitsi suomalaisen naisen laittoman maahantulon järjestämisestä neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Kaksi muuta vastaajaa, keski-ikäiset kosovolaismiehet, tuomittiin järjestämisestä ja avunannosta 3-6 kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Tuomittu mies otti alun perin yhteyttä naiseen ja ehdotti, että tämä solmisi valheellisen avioliiton miehen tuttavan kanssa. Tarkoituksena oli hankkia avioliiton varjolla tuttavalle oleskelulupa.

Nainen suostui, koska hänelle luvattiin avioliitosta palkkioksi 10 000 euroa. Oleskelulupahakemuksessaan nainen ja mies väittivät, että avioliitto oli aito ja että he aikoivat asua Suomessa yhdessä.

Katteettomia lupauksia

Nainen oli lennätetty Kosovoon tapaamista varten. Hän sai 2 000 euroa etumaksua käteisellä ja sopi, että loput rahoista tulevat oleskelulupahakemuksen käsittelyn eri vaiheissa. Kosovolaisten puheet kuitenkin muuttuivat, ja nainen koki tulleensa vedätetyksi.

Nainen sai vielä tuhat euroa lisää. Kosovolaiset kuitenkin kertoivat, etteivät aio maksaa rahoja kokonaisuudessaan. Lisäksi naista kiellettiin hakemasta avioeroa ajankohdassa, joka aluksi oli luvattu.

- En olisi lähtenyt tähän, jos olisin tiennyt, että tämä on tällaista paskaa, nainen kertoi poliisikuulustelussa.

Kosovolaisiin suivaantunut nainen kertoi tarinan kokonaisuudessaan esitutkinnassa, kun taas miehet kiistivät syyllisyytensä.

Käräjäoikeus totesi tuomiossaan, että nainen oli myötävaikuttanut rikoksen selvittämisessä. Tuomio oli alempi, mutta rikoksen luonteen vuoksi oikeus tuomitsi naisen silti neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Lisäksi hän määrättiin korvaamaan rikollisesti ansaitsemansa 3 000 euroa.

Loikan junailemisesta tuomittu mies haki valituslupaa hovioikeudesta, mutta peruutti valituksensa. Hovioikeus piti tuomion voimassa.