keskiviikko 3. tammikuuta 2018

HS: Väärinkäsitysten ylläpitäminen palvelee politiikkaa

Helsingin Sanomat: Paavo Rautio: Väärinkäsitysten ylläpitäminen palvelee politiikkaa 3.1.2017

MONIEN taloutta koskevien väärinkäsitysten takana on nollasummapelin idea. Uskotaan, että yhden voitto on pois toiselta. Minä saan kakusta vähemmän, jos tarjoan kaverille.

HS-GALLUPISSA (HS.fi 1.1.) suomalaisilta kysyttiin maaseudun ja kaupungin keskinäisistä suhteista. Kahdeksan suomalaista kymmenestä arvioi, että kaupunkien ja maaseudun välillä on vastakkainasettelua. Tarjolla oli väite: ”Suomessa kannattaa panostaa erityisesti suurimpien kaupunkien menestykseen, koska se on avain koko maan menestykseen.” Yli puolet oli sitä mieltä, että näin ei pidä tehdä.

Kaupunkitalouden tutkimukset kertovat, että juuri näin kuitenkin pitäisi tehdä. Ero vastaajien ja asiantuntijoiden välille syntynee nollasummapelin ideasta. Kun valtiolla on vain yksi kukkaro yhteisen hyvän edistämiseen, yhden voitto vaikuttaisi olevan toisen tappio. Näin ei kuitenkaan ole.

Ihmisten kasautuminen kiihdyttää talouskasvua. Se tuo uusia ideoita, uutta liiketoimintaa ja uusia yrityksiä, mikä taas houkuttelee lisää väkeä. Tuottavuutta kasvattava luova tuho toimii kaupungeissa helpommin: osaava väki siirtyy heikommista yrityksistä parempiin – niihin, joiden palkanmaksukyky on parempi – koska työpaikan vaihto on kaupungeissa helpompaa kuin maalla.

Investoinnit kaupungistumiseen kasvattavat sitä yhteiskunnan lompakkoa, jolla koko maata pidetään asuttuna.

Sama nollasummapelin idea vinouttaa myös työllisyyttä koskevia väitteitä. Suomeen ei kuulemma kannata päästää ulkomailta työntekijöitä, koska suomalaisia on yhä runsaasti työttöminä. Näin yksinkertaista tämäkään ei ole. Työmarkkinat ei ole kakku, sitä voi syödä ja säästää. Työmarkkinoiden käytettävissä olevan väen lisääminen synnyttää uutta työtä ja työpanoksen kasvu verotuloja.

VÄÄRINKÄSITYKSET säilyvät, koska niiden ylläpitäminen palvelee politiikkaa. Keskusta ei tule kaupunkien tueksi, koska puolueen ydinkannattajakunta uskoo aluepolitiikan nollasummapeliin. Sdp ei innostu Eta- ja EU-alueiden ulkopuolelta tulevien työntekijöiden työ­lupien tarveharkinnan poistamisesta. Vastustaminen näyttää työmarkkinoita koskevan väärinkäsityksen vuoksi suomalaisten työpaikkojen puolustamiselta. Ja perussuomalaiset sekä siniset silittelevät kannattajiensa tulkintavirhettä väittämällä, että kaikki mikä menee ulko­maalaiselle on aina pois suomalaiselta.