Keskipohjanmaa: Kunnissa tyrmätään pakolaisten pakkosijoitus 6.11.2009
Kunnissa tyrmätään maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin ajatus siitä, että kunnat pakotettaisiin ottamaan vastaan kiintiöpakolaisia. Pohjanmaan rannikolla, missä on aina otettu mielellään vastaan pakolaisia, pidetään pakkosijoituksia mahdottomana ajatuksena.
– Jos se ei perustu vapaaehtoisuuteen, tulee kyllä hyvin suuria käytännön ongelmia kotouttamisen kanssa, sanoo Pietarsaaren kaupunginjohtaja Mikael Jakobsson.
Sen sijaan kunnat vaativat valtiolta parempia korvauksia pakolaisten ottamisesta. Nykyisellään korvaus ulottuu kolmeen vuoteen, mikä ei riitä siihen, että pakolaiset saataisiin kotoutettua yhteiskuntaan.
– Korvausten pidentäminen olisi yksi selkeä ratkaisu, koska monen ihmisen osalta kotouttaminen kestää huomattavasti enemmän kuin kolme vuotta, sanoo Jakobsson.
Asenneilmasto pakolaisia kohtaan on koko maassa koventunut ja taantuma on tuonut jo mukanaan runsaasti EI KIITOS -vastauksia kunnilta. Ongelma on nyt se, mihin sovitut pakolaiset saadaan sijoitettua. Pietarsaaressa päätöstä pohditaan paraikaa, tulevaisuus mielessä.
– Kun taantuma on ohi ja työvoimapula iskee, täällä tarvitaan maahanmuuttajia, sanoo Jakobsson.
__________________________________________
Kunnilla ei varaa ottaa lisää pakolaisia
Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors on ollut maahanmuuttopoliittisen keskustelun äänitorvena viime aikoina. Valitettavasti hänen näkökulmansa on suppea ja kapeakatseinen. Tosiasia on, että maahanmuuttajien kotouttaminen on epäonnistunut ympäri läntistä maailmaa, eikä parannuksia ole näköpiirissä.
Thors haluaa kuitenkin kuntiin lisää pakolaisia, vaikka pakolla! ”Tilanne on paha Suomen uskottavuuden kannalta. Ellemme saa kuntia ottamaan pakolaisia vastaan, emme ole YK-järjestelmässä luotettava kumppani” kertoi Yle 3.11. Thorsin sanoneen.
Ministerin tulisi mielestäni paneutua asiaan hieman paremmin. Kuntatalouksille tämä tulee kalliiksi. Kumpi on tärkeämpi: kunnallinen hyvinvointi ja taloudellinen tasapaino vai kansainvälinen arvostus?
Mikäli satsataan lisää pakolaisten ylläpitoon ja vastaanottamiseen, täytyy raha ottaa pois jostain muusta. Kuntien tulisi siis itse päättää, ottaako sen pois terveydenhuollosta, vanhuspalveluista, koulutuksesta vai jopa lastenhoidosta. Vaikka valtionosuudet nousisivat pakolaisten vastaanottamisesta, ei rahat siltikään riitä. Monilla kunnilla on jo nyt suuria ongelmia näiden palvelujen ylläpidossa ja kehittämisessä. Thorsin esitys lisäisi ennestään kuntien ongelmia.
Voitaneen jopa sanoa, että mikäli kuntatalous yleisesti Suomessa ei ole vielä kriisissä (joidenkin mielestä on jo), se tulee siihen ainakin menemään. Toivon, että Thors ei saa näkemystään läpi, ja haluan tällä saada ihmiset ajattelemaan ja keskustelemaan avoimesti sekä humanitäärisen että työperäisen maahanmuuton näkökohdista, ja seurauksista, niin positiivisista kuin negatiivisistakin.
Käytetään oikeita termejä ja tuodaan tosiasiat pöytään, hyssyttelyn on loputtava!
ANTTI PAKKANEN
Miehikkälän kunnanvaltuutettu, tarkastuslautakunnan puheenjohtaja