lauantai 7. marraskuuta 2009

Vantaan Uutiset: Hassan Said auttaa maahanmuuttajanuoria omalla kustannuksellaan

Vantaan Uutiset: Hassan Said auttaa maahanmuuttajanuoria omalla kustannuksellaan 7.11.20009

–Maahanmuuttajanuorten säännölliseen ohjaukseen on entistä suurempi tarve, kun yhteiskunnan vaatimukset kasvavat entisestään, sanoo R3 Maahanmuuttajanuorten tuen puheenjohtaja Hassan Said.

Said tekee päivittäin neljä tuntia vapaaehtoistyötä omalla kustannuksellaan maahanmuuttajanuorten hyväksi Länsi-Vantaalla. Parin vuoden takaisen tilaston mukaan alueella oli noin 700 alle 25-vuotiasta maahanmuuttajanuorta.

–Opetamme nuoria tekemään läksyjä ja autamme heitä muutenkin opintoasioissa. Liikuntatuntimme kouluilla ovat aina täynnä viikonloppuisin, kuvailee Said osaa yhdistyksen toimintakirjosta. Leipänsä hän ansaitsee somalian kielen tulkkina.

Yhdistys etsii parhaillaan vuokratiloja Länsi-Vantaalta, jotta toiminnalla olisi oma tukikohta ja luonteva neuvonta- ja tapaamispaikka. Hän uskoo, että kaupungilla on tyhjiä tiloja, joita kolmas sektori voisi käyttää nykyistä paremmin.

–Nuoren auttamisesta tulee hyvä olo. Nuori voi välttyä monilta vaikeuksilta, kun häntä autetaan tarpeeksi ajoissa. Vaikuttaa voi, jos on resursseja, sanoo Said, kahden pojan isä.

–Maahanmuuttajanuorissa on paljon mahdollisuuksia. He yrittävät käydä koulua ja tehdä töitä kuten muutkin nuoret. Autamme ja kannustamme heitä työelämään. Työtä ei aina saa. Siitä ei nuorta pidä syyttää.

Opiskelu , työ ja asuminen ovat ydinasioita. Tietoa välittyy enimmäkseen erilaisissa tapaamisissa. Ihmisten hyviin puoliin pitää panostaa.

–Maahanmuuttajanuoret haluavat menestyä elämässä Suomessa ja kotoutua, vakuuttaa Said. Hän kaipaa uusia projekteja Vantaalla nuorten auttamiseksi.

Erityiskiitokset yhteistyöstä hän haluaa antaa Länsi-Vantaan maahanmuuttajakoordinaattorille Pirkko Matkaselälle.

R3-yhdistys tekee yhteistyötä maahanmuuttajajärjestöjen, kaupungin viranomaisten ja poliisin kanssa.

–Nuoret sulautuvat yhteiskuntaan helpommin kuin ennen. He ovat osa yhteiskuntaa. Maahanmuuttajat, jotka ovat syntyneet täällä, pärjäävät hyvin.

Said ei pidä tavasta, miten maahanmuuttajat yhdistetään mediassa rikollisuuteen. Hänestä yleistäminen on haitallista eikä se useinkaan vastaan todellisuutta.

–Väkivalta ja rasismi ovat vähentyneet Suomessa.

Said kaipaa myönteistä asennetta suomalaisilta työantajilta.

–Jos on todistus suomalaisesta oppilaitoksesta, sillä ei saisi olla merkitystä, mistä työntekijä on lähtöisin. Tilanne on muuttunut nyt parempaan suuntaan.

Saidin johtama yhdistys tarjoaa neuvontapalveluja maahanmuuttajanuorille, toimii maahanmuuttajanuorten edunvalvojana, tekee aloitteita viranomaisille, järjestää nuorisotapahtumia ja läksykerhon länsivantaalaisille nuorille, partioi viikonloppuisin juna-asemilla ja järjestää infotilaisuuksia sekä nuorille että vanhemmille.

Saidin lisäksi yhdistyksen ohjaajiin kuuluvat Adam Ibrahim ja Abdullahin Nuuv. Ibrahim on armeijassa ja pääsee siviiliin talvella. Nuuv toimii yhdistyksen liikunnanohjaajana.