Helsingin Sanomat: Poliisi ei käännytä venäläis- ja egyptiläismummoja toistaiseksi 26.3.2010
Käännytyspäätöksen saaneet isoäidit voivat sittenkin jäädä Suomeen ainakin toistaiseksi. Poliisiylijohtaja Mikko Paatero ilmoitti torstaina, ettei poliisi laita täytäntöön käännytyspäätöksiä vaan odottaa hallituksen lainmuutosta.
Hallitus on sopinut, että ulkomaalaislakiin lisätään harkintavaltaa inhimillisten perusteiden huomioon ottamiseksi.
Pääministeri Matti Vanhasen (kesk) mukaan lainmuutos on mahdollista saada voimaan jo ennen kesää. Venäläinen Irina Antonova ja egyptiläinen Eveline Fadayel voisivat siten hakea uutta oleskelulupaa lähikuukausina.
Poliisin torstainen ilmoitus herätti uutta toivoa isoäideissä ja heidän läheisissään.
"Hyvä uutinen. Pelkäämme kuitenkin edelleen, että poliisi tulee hakemaan äidin pois", Irina Antonovan tytär Natalia Käärik totesi.
Hallituksen ja poliisin viime päivien linjaukset herättävät myös hankalia periaatteellisia kysymyksiä.
Voiko poliisi jättää halutessaan noudattamatta korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) vahvistamia käännytyspäätöksiä, poliisiylijohtaja Paatero?
"Poliisin on ehdottomasti noudatettava tuomioistuimen kantaa", Paatero sanoi.
Hän korostaa kohtuullisuutta. "Lainvalmistelija on ilmaissut tahtonsa muuttaa lakia hyvinkin nopeasti, joten viivästytämme omia toimiamme käännyttämisessä."
Paateron mukaan ratkaisuun vaikutti korkeimman hallinto-oikeuden presidentin Pekka Hallbergin poliisille keskiviikkona antama kirjallinen lausunto, jossa todettiin, ettei isoäitien käännytyksiä ole perusteltua kiirehtiä.
Laissa ei määritellä, minkä ajan kuluessa käännytyspäätökset on laitettava täytäntöön. Poliisin omien ohjeiden mukaan käännytykset on aloitettava heti.
"Omia ohjeitamme voimme toki tulkita, kuten parhaaksi katsomme", Paatero huomautti.
"Maasta poistettavia on tällä hetkellä Suomessa noin 500. Näiden isoäitien ei tarvitse olla jonossa ensimmäisinä."
Toinen periaatteellinen kysymys koskee hallituksen aietta muuttaa ulkomaalaislakia. Turun yliopiston valtiosääntöoikeuden professorin Veli-Pekka Viljasen mukaan tilanne on hyvin epätavallinen.
"Lainsäätäjän roolina on muuttaa lakia, jos tuomioistuimen ratkaisut ilmentävät yleistä epäkohtaa lainsäädännössä."
"Lainsäätäjän ei pitäisi mennä kumoamaan yksittäistä tuomioistuimen ratkaisua muuttamalla lakia. Se ei vastaa vallanjako-opin ajatusta tuomioistuimen ja lainsäätäjän rooleista", Viljanen sanoi.
Pääministeri Vanhanen ei näe asiassa ongelmaa.
"Oikeuden päätöksiin ei pidä puuttua, eikä niihin ole puututtu. Poliitikkojen rooli on se, että tällaisen esimerkin jälkeen voidaan muuttaa lakia, jota sitten sovelletaan tuleviin päätöksiin", Vanhanen sanoi torstaina Brysselissä.
Pääministerin mukaan demokratia toimii niin, että poliitikot näkevät epäkohtia yhteiskunnassa ja korjaavat niitä. "Se on politiikan perusominaisuus", hän sanoi.
Sisäministeriön maahanmuutto-osastolle hallituksen sopima lainmuutos tuli yllätyksenä. Ylijohtaja Pentti Visanen ei usko, että lainmuutos tulisi voimaan ennen kesää.
"Jos pääsemme aloittamaan lainmuutoksen valmistelun heti, eduskunta voisi saada sen käsittelyynsä syyskauden alussa. Tällöin laki voisi tulla voimaan vuoden lopussa."
Tästä on kyse
Venäläinen Irina Antonova ja egyptiläinen Eveline Fadayel ovat hakeneet oleskelulupaa Suomesta, jossa heidän lähimmät omaisensa asuvat.
Maahanmuuttovirasto ei myöntänyt heille oleskelulupaa. Korkein hallinto-oikeus vahvisti viraston ratkaisut 8. maaliskuuta. Naisia on siksi uhannut käännytys kotimaahansa.