Iltalehti, pääkirjoitus: Ihmiskauppa juurittava Suomen työelämästä 23.3.2010
Ulkomaalaislain muutoksella ei pidä avata portteja harmaiden työmarkkinoiden kasvulle.
Maahanmuuttokeskustelu on kuumentunut ministeri Astrid Thorsin (rkp) saamien uhkailujen ympärille. Tappouhkauksia on ministereitä kohti singottu ennenkin, esimerkiksi EU-jäsenyyskeskustelun yhteydessä.
Uhkailut ovat ehdottoman tuomittavia, ja niihin on puututtava. Maahanmuuttokeskustelua ei kuitenkaan pidä jättää muutaman höyrypään ohjailtavaksi. Kasvanut kriittisyys maahanmuuton ongelmia kohtaan on otettava vakavasti ja analyyttista keskustelua jatkettava.
Yksi laittoman maahanmuuton synnyttämä ilmiö on ihmiskauppa. Kyse ei ole vain prostituutiosta, vaan valtaosassa työperäisestä hyväksikäytöstä. Kielitaidottomat ja perusoikeuksia tuntemattomat maahanmuuttajat joutuvat helposti alistetuksi ja hyväksikäytetyksi. Eniten ihmiskauppaa muistuttavaa hyväksikäyttöä tapahtuu ravintoloissa, kotitalouksissa, siivous-, rakennus- ja maatalousalan töissä sekä marjanpoiminnassa.
Varsinkin rakennusalalta ja telakoilta on saatu kokemuksia siitä, että halvemmilla työehdoilla työskentelevät ulkomaalaiset ovat saaneet jäädä töihin ja suomalaisia on laitettu kilometritehtaalle. Ei olekaan ihme, jos massatyöttömyyden koettelemassa maassa vaikeuksiin joutuneet ihmiset katkeroituvat.
Verovaroin ylläpidetty hyvinvointivaltio sosiaalipalveluineen ja toimeentulotukineen saattaa tahtomattaan vaikeuttaa maahanmuuttajien integroitumista, jos se totuttaa tulijat liian helppoon elämään. Tämä on jo ennen meitä nähty monissa Länsi-Euroopan maissa.
Siirtolaisuutta on toki ollut ennenkin, mutta sopeutumista ja yritteliäisyyttä on edistänyt se, että tulijat ovat joutuneet ponnistelemaan toimeentulon ja yhteiskunnallisen aseman saamiseksi.
Ulkomaisen työvoiman käyttöön liittyvät ongelmat kasvavat ja pahenevat, elleivät viranomaisvalvonta ja epäkohtiin puuttuminen tehostu. Tätä taustaa vasten tuntuu oudolta, että hallitus aikoo ajaa eduskunnassa läpi ulkomaalais- ja ulkomaalaisrekisterilakeihin muutokset, jotka väljentävät työlupakäytäntöjä. Se kasvattaa yhteiskunnallisia jännitteitä ja vaikeuttaa työperäistä maahanmuuttoa.