keskiviikko 31. maaliskuuta 2010

Vihreä Lanka: Ei lisää Beghameja Suomeen

Vihreä Lanka/Jukka Vahti: Ei lisää Beghameja Suomeen 31.3.2010
Helsingin Sanomat/Esa Mäkinen: Netissä nauretaan maahanmuuton vastustajille 1.4.2010

Onko se muka hauskaa, jos kirjoitetaan tajunnanvirtaa lähenteleviä purkauksia maahanmuutosta isoilla kirjaimilla ja erittäin huonolla suomella? No on.

Facebookin viime viikkojen hitteihin on kuulunut satiirinen maahanmuuttokriitikkoja kritisoiva Ei lisää Beghameja Suomeen -ryhmä, joka kuvaa lähtökohtiaan tähän malliin:

”JYRKKÄ EI ja portti kielto Begham-joukkueelle jotka tulevat SUOMEEN maailman parhaita TERVEYS PALVELUITA hakemaan ja hyväksi käyttämään. Veron maksajina kansalais velvollisuutemme on TORJUA ja KÄÄNNYTTÄÄ nämä potkupalloiliat jo ilmatilassa!!!!!!!!!!!!!!!!!”

Hauskuus piilee siinä, että suuri osa materiaalista voisi olla suoraan netin keskustelupalstoilta, joilla erityisesti maahanmuuttokriitikoiksi itseään kutsuvat aktivistit ovat aktiivisimmillaan.

Junteille nauramisessa parasta on se, että voi hetken ajatella olevansa fiksumpi kuin pilkan kohde. Begham-ryhmä on hyvä esimerkki viime aikoina virinneistä arvomaailmojen törmäyksistä, joita kutsutaan uudenlaisiksi kulttuurisodiksi.

Ne kietoutuvat yksittäisten asioiden ympärille, eivätkä ihmisten mielipiteet jakaudu niissä perinteisten poliittisten jakolinjojen mukaan. Vääntöä käydään pitkälti konservatiivisten ja liberaalien näkemysten välillä.

Yleensä toinen osapuoli haluaa, että maailma muuttuu ja toinen haikailee menneeseen, olipa kyse sitten maahanmuutosta tai kasvissyönnistä. Eduskuntavaaleihin on vuosi. Väsähtänyt oikeisto–vasemmisto-jaottelu voi jäädä vaaleissa sivurooliin.

Kirjoittaja on Vihreän Langan vs. toimituspäällikkö.

______________________________________________

Helsingin Sanomat/Esa Mäkinen: Netissä nauretaan maahanmuuton vastustajille

Jalkapalloilija "Beghamin" Turun-vierailu innoitti postmoderniin hassutteluun.

HUUMORI nojaa usein yksinkertaisiin oivalluksiin: kuten tökeröihin yhdys sana virheisiin ja ISOILLA KIRJAIMILLA KIRJOITTAMISEEN!!1''

Viime viikkojen raivokkain netti-ilmiö on ollut noin viisituhatta jäsentä kerännyt Facebook-ryhmä:
"EI LISÄÄ BEGHAMEJA SUOMEEN KIRURGI-HOITOON".

Sen tarkoitus on ivata Jussi Halla-ahon kannattajia, maahanmuuton vastustajia ja nettirasisteja.

Ryhmässä ollaan parodian keinoin huolissaan siitä, että jalkapalloilija David Beckham ja hänen puolisonsa Victoria Beckham vievät suomalaisten lääkäripalvelut ja pizzat.

Bemu-kriittisiksi itseään nimittävien huumori on luonteeltaan elitististä. Se repii ilonsa virheistä oikeakielisyydessa ja tilastojen yksisilmäisestä tulkinnasta. Kuten näin: "TURHA TULLA TÄNNE KERÄÄMÄÄN MEIJÄN MANSI- JA MUSTIKOITA!!111!!!"

Toiset vitsit ovat viittauksia perussuomalaisten varavaltuutettujen tekemisiin: "OLEN VALMIS ISTUMAAN ETÄ EI TÄYTYISI SEISTÄ!!!"


BEGHAM-RYHMAN perustanut IT-suunnittelia Mikko Anttilainen kertoo ryhmän idean syntyneen ruokatunnilla.

Yrityksenä oli keksiä pöhköin asia, josta voisi valittaa. Inspiroijana oli nettiin pesitytynyt valituskulttuuri.

"Oma käsitykseni on, että osaltaan tässä puretaan jonkinlaista patotunutta tarvetta irvailla maahanmuuttoriitelyä ja purkaa siitä syntynyttä ahdistusta", Anttilainen kirjoittaa viestissään.

"Sitä leimaa aika vahvasti jonkinlainen pelottelu ja uhkailu aikesta kamalasta, mitä suomalaiset joutuvat kokemaan, jos maahanmuuttoa ei tiukasti rajoiteta tai hyödynnetä taloudellisesti."

Esimerkiksi tunnetut taiteilijat ovat innostuneet ryhmästä.

"Ryhmän viestien lukeminen on jotenkin vapauttavaa: tuntuu helpottavalta nauraa sille aggressiolle ja tyhmyydelle, joka tätä aihetta koskevissa nettikeskusteluissa toistuu", kirjoittaa muusikko Maija Vilkkumaa blogissaan.

"Ilahdun huomatessani, että typerin rasistinen mellastaminen ja öyhö-isänmaallisuus oli nerokkaasti käännetty parodian keinoin itseään vastaan", tulkitsee Anssi Kela omassa blogissaan.


HUUMORIN käyttö poliittisen vaikuttamisen välineenä ulottuu pitkälle historiaan ja sitä harjoittivat muun muassa situationistit viime vuosisadan alussa.

Poliittista huumoria tutkivan Marjo Kolehmaisen mukaan nykyisin huumori on etenkin kansalaisaktivistien käyttämä väline.

Kolehmaisen mukaan Begham-ryhmä voi olla tehokasta kritiikkiä, mutta se tavoittaa todennäköisesti vain jo valmiiksi samanmielisiä.

"En tiedä, kuinka hyvin tällainen ryhmä tavoittaa niitä, joiden mielipiteisiin halutaan vaikuttaa", Kolehmainen sanoo.

Hän epäilee, että joissain tapauksissa vaikutus voi olla myös päinastainen.

Ryhmän harjoittama totaalinen liioittelu saatta jopa vahvistaa ongelmalliseksi koottuja puhetapoja.

"Jos haluaa todella osallistua yhteiskunnaliseen kritiikkiin, niin silloin pitäisi tuottaa vaihtoehtoisia puhetapoja", Kolehmainen sanoo.


ENTÄ kuinka huumorin kohteet ovat reagoineet?
Eivät mitenkään. Maahanmuuttajiin erikoistuneella Homma-foorumilla keskitytään haukkumaan Maija Vilkkumaata kirjoituksen vuoksi, eikä Beghameista sanota oieastaan mitään