sunnuntai 28. maaliskuuta 2010

Ilkka/Maria Guzenina-Richardson: SDP haluaa tasapainoista asiakeskustelua maahanmuutosta

Ilkka, yleisöltä:
Maria Guzenina-Richardson: SDP haluaa tasapainoista asiakeskustelua maahanmuutosta 28.3.2010
Kai Pöntinen: Pöntinen vastaa Laturille viharyhmien toiminnasta

Vihreiden puoluesihteeri Panu Laturi syytti (Ilkka 23.3.) SDP:tä maahanmuuttajavihan hyväksymisestä ja populismista maahanmuuttokeskustelussa. Väärä väite vaatii korjauksen.

SDP suhtautuu maahanmuuttokysymyksiin vailla etnisen vihan lietsontaa, samalla kuitenkin tiedostaen ja tunnustaen ne haasteet, joita erilaisista kulttuureista tulevien ihmisten kohtaaminen voi synnyttää. Puheenjohtaja Urpilainen on julkisesti kahteen kertaan esittänyt jyrkän tuomion ministeri Thorsiin kohdistuneelle uhkailulle ja rasismille. Hän oli tässä ensimmäisten puoluejohtajien joukossa.

Liian usein maahanmuuttokeskusteluun näyttää mahtuvan vain yksi kapea näkökulma kerrallaan. Keskustelua värittää usein myös maahanmuuttajiin liittyvien käsitteiden sotkeminen keskenään. Yksi äärilaita hyökkää rajusti jokaista maahanmuuton mahdollisuuksia pohtivaa puheenvuoroa vastaan pitäen niitä epäisänmaallisina. Toisaalta asiallinenkin maahanmuuton haasteiden ja maahanmuuttopolitiikan parantamisen pohtiminen tuomitaan usein suvaitsemattomuudeksi.

Mutta maailma ei ole mustavalkoinen. Maahanmuuttajat eivät myöskään ole yhtenäinen joukko, vaan sekalainen seurakunta, johon kuuluu niin oma äitini kuin Nokian insinööri ja pääkaupunkiseudun bussikuski sekä aikoinaan maahamme saapuneet Vietnamin venepakolaiset, thaimaalaiset vaimot sekä päätöstään odottavat turvapaikanhakijat ja kuntiin sijoitetut nälkää ja sotaa karkuun lähteneet pakolaiset.

Mikä sitten on SDP:n näkökulma? Suomi on edelleen maa, jossa ihmisellä on oikeus rakastua rajoista piittaamatta. Maahamme saa myös jatkossa tulla tekemään työtä suomalaisin työehdoin, mistä suuri vastuu lankeaa työnantajille, joiden ei pidä palkkoja polkemalla ja muita ulkomaalaisten työntekijöiden oikeuksia rikkomalla hakea epäreilua kilpailuetua. Myös ei-työperäisen maahanmuuton kautta Suomeen saapuvien työllistymiseen on kiinnitettävä selvästi nykyistä suurempi huomio. Maahanmuuttajalla on oikeus saada apua kotoutumisessa ja velvollisuus tehdä parhaansa kotoutuakseen. Hätää kärsiviä tulee jatkossakin auttaa. Tässä on SDP:n linja pähkinänkuoressa.

Puheenjohtaja Urpilaisen käyttämä toteamus "maassa maan tavalla" on vanhan kansan sananparsi. Tämä koskee niin oikeuksia kuin velvollisuuksia. Maahanmuuttajataustaisilla suomalaisilla on oltava sama oikeus työhön ja turvaverkkoihin kuin muilla suomalaisilla. Myös velvollisuuksien on oltava samat: lakeja ja työehtosopimuksia on noudatettava - niin ihmisten kuin yritysten.

Maahanmuuttajien kielikoulutus ja työhön pääsy ovat avainasemassa. Jos tarjolla ei ole tehokkaita välineitä maahanmuuttajien koulutukseen ja sopeutukseen, on riskinä syrjäytyminen, jonka ongelmat heijastuvat myös muuhun yhteiskuntaan. Tällaista kestämätöntä kehitystä ei saa päästää vallalle.

Nykyisessä maahanmuuttopolitiikassa on kehittämisen varaa. Vääristelevä, syyttävä tai leimaava keskustelu ei kuitenkaan edistä tätä päämäärää. Tasapainoinen asiakeskustelu sen sijaan tuottaa varmasti parhaan lopputuloksen.

Maria Guzenina-Richardson
SDP:n varapuheenjohtaja

_____________________________________________

Kai Pöntinen: Pöntinen vastaa Laturille viharyhmien toiminnasta

Vihreitten puoluesihteeri Panu Laturi osoitti kolumnissaan sormensa muun muassa kokoomusnuorten puheenjohtajaan Wille Rydmaniin ja minuun. Siksi on syytä hieman tarkastella hänen ajatuksiaan. Laturi tuomitsi aiheellisesti viharyhmien toiminnan maahanmuuttokysymyksissä, mutta jätti mainitsematta syyn, mistä viha johtuu.

Meillä vaiennettiin avoin ja kriittinen maahanmuuttokeskustelu ja keskustelijat leimattiin rasisteiksi. Siinä syy vihaan.

Viime EU-vaaleissa olin yksi niistä "rasisteista", jotka nostivat asian esiin ja sen johdosta sain tuntea, mitä viha tarkoittaa.

Mainittakoon tällaisista "viharyhmäläisistä" esimerkkeinä silloiset ehdokkaat Johanna Korhonen (kesk.) ja Umayya Abu-Hanna (vihr.). Onko niin että vain kritiikitön maahanmuuttokeskustelu on humaania?

Maassa maan tavalla -lause saa Laturilta täyslaidallisen tulta. Mielestäni se on ainut oikea tapa suhtautua uuteen kotimaahan. Kun suomalainen lähtee ulkomaille töihin tai opiskelemaan, ei hän ryhdy muuttamaan uuden oleskelumaan kulttuuria. Eikä monikulttuurisuus ole pelkkää onnea. Kuka meistä hyväksyy joidenkin maiden kulttuuriin kuuluvat naisten ihmisoikeuksien polkemiset, sukupuolielinten silpomiset tai kunniamurhat, joissa naisen kasvot on leikelty ja vatsalihakset katkottu murhaajan katsoessa vieressä tuskallista ja pitkää kuolemaa. Ruotsissa on jo kokemusta tästä ja Suomen vuoro tulee väistämättä.

Suvaitsevaisuus on tärkeää, mutta kuinka paljon kantasuomalaisten täytyy suvaita epäoikeudenmukaisuutta ja eriarvoista kohtelua joihinkin maahanmuuttajiin verrattuna. Me suomalaiset huolehdimme kyllä oman osamme kansainvälisistä sitoumuksista, autamme tuhansia ihmisiä joka vuosi ja se on pienelle maalle sekä kallista että jaloa.

Maahanmuuttojärjestelmämme kaipaa perusteellista remonttia. Suomen pitää lopettaa maksamasta maahanmuuttajille parempaa sosiaaliturvaa, kuin muut EU-maat.

Nykysysteemi tekee meistä Euroopan houkuttelevimman turvapaikanhakumaan. Sosiaaliturvan väärinkäyttäjät on pantava kuriin ja kerjäläiset lähetettävä takaisin lähtömaahan. Työn tekemisen pitää olla Suomessa aina kannattavampaa kuin sosiaaliturvan varassa elämisen.

Tämä koskee niin maahanmuuttajia ja turvapaikanhakijoita kuin kantasuomalaisiakin.

Kai Pöntinen (kok.)
Lapua