torstai 25. maaliskuuta 2010

HS/Husein Muhammed: Kotouttamisen pitää alkaa välittömästi

Helsingin Sanomat, mielipide/Husein Muhammed: Kotouttamisen pitää alkaa välittömästi 25.3.2010

Sisäasiainministeriön ylijohtaja Pentti Visanen antoi turhan ruusuisen kuvan Suomen turvapaikkaprosessista ja turvapaikanhakijoiden mahdollisuuksista kotoutua Suomeen (HS Mielipide 21. 3.)

Visanen väitti, että turvapaikanhakija asuu vastaanottokeskuksessa hakemuksen käsittelyajan eli "muutamasta kuukaudesta noin vuoteen". Maassamme asuu kuitenkin jopa vuonna 2007 Suomeen saapuneita turvapaikanhakijoita, joiden turvapaikka-asia on edelleen kesken, ja jotka joutuvat asumaan yhä vastaanottokeskuksissa. Lisäksi vastaanottokeskuksissa asuu jo satoja oleskeluluvan saaneita pakolaisia.

Prosessi ja pakkolaitostaminen ovat pakolaisille epäinhimillisen pitkiä ja tulevat yhteiskunnalle suunnattoman kalliiksi.

Visanen toteaa, ettei turvapaikkapäätöstä odotettaessa tueta kotoutumista suomalaiseen yhteiskuntaan, "sillä oleskelun jatkuminenhan on tuossa vaiheessa vielä epävarmaa".

Tämä käytäntö on erityisen valitettavaa, sillä suuri osa turvapaikanhakijoista jää loppujen lopuksi joka tapauksessa Suomeen. Heidän kielenopetuksensa, täydennyskoulutuksensa tai työhönvalmennuksensa pitäisi alkaa välittömästi. Näin estetään turvapaikanhakijoiden laitostuminen vastaanottokeskuksiin, passivoituminen, joutilaisuudesta johtuva masentuminen ja jopa ajautuminen rikollisuuteen.

Vaikka turvapaikkapäätös olisi lopulta kielteinen, yhteiskunnan tarjoamasta koulutuksesta tai ammatista ei olisi hakijalle eikä yhteiskunnalle haittaa. Henkilö voisi päästä Suomessa töihin ja saada siten työntekijän oleskeluluvan.

Vuosia Suomessa oleskelleista ja kieltä oppineista turvapaikanhakijoista saataisiin paljon helpommin ainakin Suomen kipeästi tarvitsemia lähihoitajia, bussikuskeja, tarjoilijoita tai siivoojia kuin värväämällä heitä kaukomailta kielitaidottomista, työperäisistä maahanmuuttajista.

Valitettavasti sisäasiainministeriössä on suunniteltu muutosta turvapaikanhakijoiden työntekokieltoon: nykyisten, kolmen ensimmäisen kuukauden sijaan kielto olisi voimassa eräissä tapauksissa kuuden kuukauden tai jopa vuoden ajan.

Husein Muhammed
oikeustieteen maisteri
Helsinki