keskiviikko 24. maaliskuuta 2010

MTV3: Verkkorasismiin halutaan puuttua tehokkaammin

MTV3: Verkkorasismiin halutaan puuttua tehokkaammin 23.3.2010
MikroPC: Linkityskielto ja tappouhkaukset puhuttivat nettirasismiseminaarissa
Iltalehti/STT: Tunteet kävivät kuumana nettirasismin seminaarissa
Iltalehden netti-tv: Halla-aho: Meuhkaus nettiuhkailusta huvittavaa (video)
YLE TV1: Nettirasismi yleistyy Suomessa (video)
YLE News: Defining the Line Between Internet Racism and Free Speech 25.3.2010

HBL: Nätrasism hotar demokratin 24.3.2010
(sivun lopussa käännös HBL: Nettirasismi uhkaa demokratiaa)

Verkossa ilmenevään rasismiin halutaan puuttua nykyistä tehokkaammin keinoin. Ongelmaa pyritään lievittämään kehittämällä lainsäädäntöä ja lisäämällä nuorten verkkokasvatusta.

Helsingissä kokoonnuttiin tänään keskustelemaan nettirasismin hillinnästä. Asiantuntijoiden mukaan rasismista on tullut yhä poliittisempaa.

- Rasismilla tehdään politiikkaa tällä hetkellä pelottelemalla ihmisiä ja korostamalla maahanmuuttajaongelmia, tähän pitää vastata fiksusti ja faktoilla, toteaa rasismin vastaisen järjestön ENAR-Suomen puheenjohtaja Ali Qassim.

Poliisille verkon rasistinen materiaali ja kovat äänenpainot eivät ole uusi ilmiö.

- Poliisissa havaittiin jo 90-luvulla, että netissä asiat sanotaan toisin kuin kasvotusten. Törkeät tapaukset on helppo tunnistaa, mutta lievemmissä tapauksissa tulee vaikeuksia, kertoo poliisitarkastaja Timo Laine.

Yhteisöpalveluissa rasistista sisältöä hillitsee se, että palveluissa esiinnytään monesti omalla nimellä tai kuvalla. Pienissä nuorten suosimissa yhteisöissä valvonta onkin pitkälti sitoutuneiden käyttäjien vastuulla.

- Ylläpitäjille on helppo raportoida, vaikka ei tietäisikään, täyttääkö tapaus rikoksen tunnusmerkistöä, sanoo Pelastakaa Lapset -järjestön projektisuunnittelija Satu Kanninen.

Oikeusministeriö on pyytänyt eri tahoilta kannanottoja siitä, miten tapauksiin pystyttäisiin puuttumaan nykyistä paremmin lainsäädännöllä. Lakiuudistus yritetään saada hallituksen käsittelyyn ensi syksynä.

__________________________________________________

MikroPC: Linkityskielto ja tappouhkaukset puhuttivat nettirasismiseminaarissa

Euroopan rasismin vastaisen verkoston järjestämässä iltapäiväseminaarissa puitiin tänään sananvapauden rajoja ja lainsäädännön uudistamista.

Seminaarissa kuultiin niin vähemmistövaltuutetun, poliisin kuin maahanmuuttajaedustajankin puheenvuorot nettirasismista. Maahanmuuttokriitikoiden puheenvuorot kuultiin yleisön joukosta.

”Internet on laajennettu Esson vessan seinä”

Tilaisuuden avannut kulttuurikeskuksen johtaja muistutti puheenvuorossaan muun muassa maahanmuuttotutkijoiden ja poliitikkojen saamista tappouhkauksista ja piti asiaa huolestuttavana.

Maahanmuuttokriittisestä blogistaan tunnettu Jussi Halla-aho oli puolestaan sitä mieltä, että tappouhkaukset voi jättää omaan arvoonsa. ”Internet on laajennettu Esson vessan seinä. Jokainen julkisuuden henkilö löytää itsestään internetistä vaikka mitä. Minua on uhkailtu jatkuvasti, eikä jaksa kiinnostaa.” Halla-aho kritisoi myös sitä, että media on ollut kiinnostunut vain maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuvien saamista tappouhkauksista.

Rasistiseen materiaaliin linkittäminen pian rangaistavaa?

Keskustelu seminaarissa pyöri paljon lainsäädännöllisten keinojen ympärillä. Yleisökysymyksiä herätti lainsäädäntöneuvos Ilari Hannulan esitelmä suunnitteilla olevista tiukennuksista rasistisia rikoksia koskevaan lainsäädäntöön. Hannula toimi puheenjohtajana Rasistiset rikokset -työryhmässä, jonka mietinnössä ehdotetaan muun muassa rasistiseen materiaaliin linkittämisen kieltämistä.

Onko tulevaisuudessa kiellettyä myös rasistiseen materiaaliin linkittäminen, jos tarkoituksena on arvostella tai paheksua rasistista materiaalia? ”Työryhmän mietinnössä puhutaan linkin asettamisesta. Linkin asettajan motiivilla ei ole merkitystä”, toteaa Hannula.

Mutta entäpä jos linkin takana sisältö muuttuu linkittämisen jälkeen? ”No olennaista on se, mitä siellä on tekohetkellä.” Linkityskielto vaikuttaa juridisesti hyvin hankalalta asialta käsitellä. ”Asiaa vasta valmistellaan, ja todennäköisesti hallitus saa tästä syksyllä aikaan lakiesityksen. Nyt on oikea hetki antaa palautetta”, kertoo Hannula MikroPC:lle. ”Kansalaisjärjestöiltä on tullut lausuntoja esityksestä, mutta vielä on aikaa vaikuttaa.”

MikroPC kertoo myöhemmin lisää seminaarista.

___________________________________________

Iltalehti/STT: Tunteet kävivät kuumana nettirasismin seminaarissa

Maahanmuuttokriitikot ja -puolustajat leiriytyvät netissä omiin poteroihinsa. Nettirasismin kitkeminen vaatisi keskustelijoilta yhteistä kieltä.

Nettirasismia yritetään kitkeä tiukemman lainsäädännön ja sanktioiden avulla, mutta suurimpana haasteena tuntuu olevan se, miten omiin poteroihinsa lukkiutuneet keskustelijat saataisiin puhumaan samaa kieltä.

Tiistaina pidetyssä nettirasismia koskevassa seminaarissa rintamalinjojen välinen kuilu oli vahvasti aistittavissa. Internetissä esiintyvä rasismi tuomittiin, mutta sen määrittelystä käytiin kovaa vääntöä: mielipiteet, jotka toinen tulkitsee ylilyönniksi, mieltää toinen aiheelliseksi kritiikiksi.

Ilmapiiri kiristyi, kun maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin (r) erityisavustaja Thomas Bergman välitti Thorsin huolen tutkijoihin kohdistuvasta uhkailusta. Bergmanin mukaan on huolestuttavaa, että osa tutkijoista tuntuu tottuneen solvaamiseen ja välttävän sen takia tutkimustensa esittelyä tai vaikkapa oman nimen googlaamista netissä.

- Valistunut keskustelu tarvitsee asiantuntijoita, Bergman tähdensi.

Halla-aho: Solvaamiseen tottuu

Perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu Jussi Halla-aho (sit) nousi yleisön joukosta vastaamaan, että tutkijoiden solvaamisesta ja sananvapaudesta käytävä keskustelu on saanut säälittäviä piirteitä.

- Internet on kuin laajennettu Esson vessan seinä. Kuka tahansa pystyy tekemään itsestään uhrin tai marttyyrin googlaamalla itseään netistä.

Halla-aho huomautti, että on itse ollut uhkauksien ja haukkujen kohteena viimeiset viisi vuotta ja kertoi olevansa tottunut siihen.

Vastapuolen maihareihin vaikea hypätä

Kärkkäistä kannanotoista huolimatta yhteinen kieli vastakkaisten leirien välillä näytti hetkeksi löytyvän. Ilmapiirin murtajana toimi "mokuttajaksi" ja "kukkahattutädiksi" itseään kutsuva nainen, joka vaati keskustelijoita suoraa puhetta kasvotusten.

- Tiedän, että heti tämän tilaisuuden jälkeen Hommaforumilla alkaa vilkas keskustelu siitä, mikä täällä ärsytti. Se pitäisi voida sanoa ääneen jo täällä.

Hommaforum-keskustelupalstan perustajaksi esittäytyvä Matias Turkkila vastasi haasteeseen ja totesi, että oman porukan leiriytymistä pitäisi välttää. Hänen mukaansa "isoon vastapuolen kommuuniin" on vaikea hypätä.

- Pyytäisin teitäkin, että asettukaa toisiin maihareihin ja miettikää, onko kritiikissä jotain idean itua, vai onko se aina rasismia. Oikeaa rasismia on, mutta se on niin pieni osa kokonaisuutta, ja se on kyllä helposti havaittavissa.
______________________________________________

YLE News: Defining the Line Between Internet Racism and Free Speech

With the government considering proposals to fine-tune legislation on hate crimes and Internet racism, experts are debating how much you can criminalize and restrict Internet commentary without infringing on free speech. Laws are also trying to clarify who can be held accountable for criminally racist content on websites and chat rooms.

At the moment, one of the few clear-cut rules is that people who create web content intended to incite violence against a group of people can be charged under criminal legislation.

The debate gets much more complicated when lawmakers try to define who’s responsible for racist comments on chat rooms, or whether service providers and bloggers can be charged with distributing racist content if they did not create it, or even if they did not know it existed on their sites.

"At the moment, the service provider could theoretically get charged with incitement to racial hatred if they are not taking away racist material. But it's very unclear and we don't have any cases on this topic,” says Senior Officer Yrsa Nyman, from the Office of the Ombudsman for Minorities.

Can Government Legislate Away Racism?

This year, a working group at the Ministry of Justice wrote up a proposal to tighten and clarify laws on racism and particularly hate crimes on the Internet. The deadline has passed for the government to give its official feedback on the report.

At a seminar on net racism in Helsinki on Monday, the chairman of the steering group, Illari Hannula, outlined some of the basic changes they proposed.

“There would be the criminalisation of a public incitement to violence as well as the distribution of material that was racist or spread hatred of foreigners,” says Hannula. He specified that this would mean that simply posting a link to racist material would be a criminal act.

“But criminalisation cannot infringe on the constitutional right of free speech,” he notes.

Critics say anti-racism laws are already undermining free speech, and that their ambiguity means that people don’t even know if they are breaking the law.

Helsinki city councilman Jussi Halla-Aho, who’s drawn ire for his strong criticism of immigration, feels the discussion of net racism is absurd.

“Incitement to violence and libel are already criminalised in Finnish law. They are criminalised in the Internet and outside the Internet,” says Halla-Aho.

“We have a very lax definition of racist crime, which is not good. Anything can be criminal. No one knows in advance if what he’s about to do is criminal, and this is a very big problem.”

Legislation is Half the Solution

Ali Qasim, who is the Chairman of anti-racism organisation Enar-Finland, says the solution to Internet racism is both legislative and social.

"Legislative answer a little bit helps. You have a border which you cannot cross. And once you cross that border, you know that you face a problem,” he says “But the social answer is important too. A successful integration policy will help.”

Qasim himself has been the frequent target of racist hatred. He says he regularly receives threatening phone calls and emails when he publicly speaks out against racism.

“Racism has always been an issue, but you have to face it and tell the truth.”

Fighting Fire with Fire

Police say they treat Internet racism just like any other Internet crime. If it exceeds the threshold of a crime, they investigate. But the problem is the global scope of the Internet. If one racist site is kicked off a Finnish server, it may open up on a foreign one. When this happens, the police have to get the co-operation of foreign officials to pursue the matter.

Another option is to prevent, or at least mitigate, the spread of racist web content by combating it with equally powerful anti-racist content.

Racist groups abound on social media like Facebook, IRC Gallery and Habbo Hotel, where many youth spend time. But these are also excellent opportunities for anti-racist messages to gain a following.

“It’s important to note that anti-racists groups are also very popular on Facebook and IRC Galleria,” notes Satu Kanninen, from NoRa, the No Racism project run by Save the Children Finland.

NoRa runs successful monthly Internet chat sessions where youth can talk, under the direction of a moderator, about racism and prejudice.

Qasim also points to countries like Denmark, where there are strong anti-racists communities online.

______________________________________________

HBL: Nätrasism hotar demokratin

Genom att skrämma forskare, politiker och tjänstemän till tystnad hotar de agressiva nätrasisterna demokratin, ansåg deltagare på ett seminarium i Helsingfors på tisdagen.

Nej, inte heller denna gång kunde migrationsminister Astrid Thors (SFP) närvara. Enligt programmet skulle hon ha talat vid temaseminariet om nätrasism på kulturcentret Caisa på tisdagen.

I sista minuten kunde hennes medarbetare meddela att ministern är körd med budgetförhandlingar. I lördags missade hon temafesten mot rasism på Narinken, då på grund av sjukdomsfall.

Men det behövdes ingen mordhotad minister för att konstatera att den aggressiva rasism som exploderat på nätet gått över styr. Kulturcentrets chef Johanna Maula kunde återge samma sak som hon gjorde i Hbl i måndags: En lång rad människor som arbetar med invandrarfrågor är livrädda att tala med eget namn och egen bild, många har tvingats byta telefonnummer, de tiger för att inte bli trakasserade, anonyma hot på nätet och brevledes är vardag.

– När det går så långt att de de goda människorna börjar tiga är vi inne på en farlig väg. Det borde nazi-Tyskland stå som exempel på, säger Ali Qassim, ordförande för nätverket mot rasism, Enar.

Han är ytterst orolig över de hätska tongångarna.

– Själva migrationsministern har blivit mordhotad. Då kan du bara föreställa dig hur vanliga människor på gatan behandlas.

Det vet Mohamud Ahmed.

– Den senaste tiden har jag blivit rädd för att röra mig i stan. Det känns som om jag är i ett akvarium där folk stirrar på mig. Jag undrar vad jag ska säga till dem: Att jag är en invandrare som har jobb, att jag ska fara tillbaka till Somalia - om där bara var fred?

Qassim är mer pragmatisk.

– Det finns totalt 2,5 procent invandrare i Finland. Tycker någon intelligent människa på riktigt att de ens teoretiskt kan utgöra ett problem? Han, liksom många andra av gårdagens deltagare, betraktar den anonyma nätrasismen som ett reellt hot mot demokration. När människor med invandrarbakgrund skräms till tystnad genom direkta hot så har det gått för långt.

Polisen på nätet

Timo Laine vid polisen vet att många av debattforumen är rena rama kräkhinkarna för påhopp som lätt överskrider lagens gräns.

Men att ställa någon inför rätta är en svårare fråga.

– Lagen gäller på nätet och vi utreder nätbrott som vilket som helst brott. Är det en finländsk server lyder den under finsk lag och det är nog ganska klart vad som är straffbara påståenden och vad som inte är det. Problemet är att många nätdebatter finns på utländska servrar och då behöver vi samarbete med landet där de finns. Ibland går det, ibland inte.

Skärpta lagar

Att ansvarsfrågan är knepig vet också den arbetsgrupp vid Justitieministeriet som berett en lagändring som torde komma till regeringen i höst. Förslaget är att skärpa moderatorns ansvar så att den som upprätthåller sidan också åläggs ansvar för att rensa anonyma inlägg som bryter mot lagen.

– Men det är väldigt krånglig juridik att väga hur material sprids på nätet, vem som ansvarar för det i vilket skede och att väga uppsåtet mot materialdistributionen, säger lagstiftningsrådet Ilari Hannula.

Vid Minoritetsombudsmannens kansli kan överinspektör Yrsa Nyman åtminstone glädjas över att initiativet om en anonym tipslinje till polisen blivit verklighet denna månad.

– Ändå finns det mycket som måste utvecklas för att vi ska råda bot på nätrasismen: ansvarsfrågan måste klarläggas, övervakningsansvaret definieras och de fall som upptäcks måste föras vidare.

Vad de som simmar i grumliga vatten tycker? Stadsfullmäktigeledamot Jussi Halla-aho, dömd för hets mot folkgrupp och brott mot trosfrid på grund av sina bloggskriverier, tänker fortsätta på sin egen linje:

– Att uppvigla till våld eller brott är redan nu olagligt och ska så vara. Men visst måste man kunna föra en invandrarkritisk debatt utan att bli stämplad som rasist eller dömd för det.

(käännös)

HBL: Nettirasismi uhkaa demokratiaa

Pelottelemalla tutkijat, poliitikot ja virkamiehet hiljaisiksi aggressiiviset nettirasistit uhkaavat demokratiaa, katsoivat seminaariin osallistuneet tiistaina Helsingissä.

Ei, tälläkään kerralla maahanmuuttoministeri Astrid Thors(rkp) ei voinut olla paikalla. Ohjelman mukaan hän olisi puhunut rasismiteemaisessa seminaarissa kulttuurikeskus Caisassa tiistaina.

Viime hetkellä hänen työtoverinsa ilmoitti, että ministeri oli kiinni budjettineuvotteluissa. Lauantaina hän oli poissa rasismiteemaisesta juhlasta Narinkkatorilla sairaskohtauksen vuoksi.

Mutta ei tarvita murhalla uhattua ministeriä huomatakseen, että netissä räjähtänyt aggressiivinen rasismi on karannut hallinnasta. Kulttuurikeskuksen johtaja Johanna Maula saattoi todeta saman asian kuin Hufvudstadetissa maanantaina: suuri joukko maahanmuuttokysymysten parissa työskentelevistä ihmisistä pelkää henkensä edestä puhua omalla nimellään ja kuvallaan, monet on pakotettu vaihtamaan puhelinnumeronsa, he vaikenevat välttääkseen häirintää, nimetön uhkailu netissä ja kirjeitse on arkipäivää.

- Kun mennään niin pitkälle, että hyvät ihmiset joutuvat vaikenemaan, ollaan vaarallisella tiellä. Natsi-Saksan pitäisi olla esimerkki siitä, sanoo Ali Qassim, rasismin vastaisen verkoston Enarin puheenjohtaja.

Hän on erittäin huolissaan vihaisista äänistä.
- Itseään maahanmuuttoministeriä on uhkailtu. Silloin voit vain kuvitella miten tavallisia ihmisiä kohdellaan kaduilla.

Sen tietää Mohamud Ahmed.
- Viime aikoina olen pelännyt liikkua kaupungilla. Tuntuu kuin olisin akvaariossa, jossa ihmiset tuijottavat minua. En tiedä mitä sanoisin heille: Että olen työssäkäyvä maahanmuuttaja, että matkustan takaisin Somaliaan - jos siellä vain olisi rauha?

Qassim on käytännönläheisempi:
- Ulkomaalaisia on Suomessa yhteensä 2,5 prosenttia. Voiko kukaan älykäs ihminen ajatella, että he edes teoriassa voisivat olla ongelma? Hän, kuten monet muutkin eilisen osallistujista, pitävät nimetöntä nettirasismia todellisena uhkana demokratialle. Kun maahanmuuttajataustaisia ihmisiä pelotellaan hiljaisiksi suoraan uhkaamalla, on menty liian pitkälle.

Poliisi netissä

Timo Laine poliisista tietää, että monet keskustelupalstat ovat pelkkiä hyökkäysten oksennusämpäreitä, jotka helposti ylittävät lain rajat. Mutta jonkun saattaminen oikeuden eteen on vaikeampi kysymys.
- Laki koskee nettiä ja me tutkimme nettirikosta kuin mitä tahansa rikosta. Jos on kyseessä suomalainen palvelin, niin se on suomalaisen lain alainen ja silloin on aika selvää, mikä on rangaistava väite ja mikä ei. Ongelma on se, että monet nettikeskustelut käydään ulkomaisilla palvelimilla ja silloin tarvitsemme yhteistyötä sijaintimaan kanssa. Joskus se onnistuu, joskus ei.

Tiukemmat lait

Vastuukysymyksen mutkikkuuden tietää myös Oikeusministeriön työryhmä, joka laati lakimuutoksen, joka on tulossa eduskuntaan syksyllä. Esityksen mukaan tiukennetaan moderaattoreiden vastuuta siten, että sivuston ylläpitäjä ottaa vastuun nimettömien viestien poistamisesta, jos ne rikkovat lakia.
- Mutta on juridisesti varsin hankalaa arvioida kuinka materiaali liikkuu netissä, kuka on vastuussa missäkin vaiheessa ja arvioida materiaalin levittämisen tarkoituksellisuutta, sanoo lakityöryhmän puheenjohtaja Ilari Hannula.

Vähemmistövaltuutetun toimistossa voi ylitarkastaja Yrsa Nyman kuitenkin iloita, että aloite poliisin nimettömästä vihjepalvelusta toteutui tässä kuussa.
- On vielä paljon kehitettävää, jotta voitamme nettirasismin: täytyy selventää vastuukysymykset, määritellä valvontavastuu ja havaitut tapaukset täytyy viedä eteenpäin.

Entä mitä mieltä sameissa vesissä uivat itse ovat? Kaupunginvaltuutettu Jussi Halla-aho, tuomittu blogikirjoitustensa perusteella vihasta kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomisesta, aikoo jatkaa omalla linjallaan:

- Väkivaltaan tai rikokseen yllyttäminen on jo nyt laitonta ja niin pitääkin olla. Mutta tietysti pitäisi voida käydä maahanmuuttajakriittistä keskustelua ilman, että tulee leimatuksi rasistiksi tai tuomituksi siitä.

Kuvateksti (kuvassa etualalla Ali Qassim, taustalla Jussi Halla-aho):
Huolissaan. Ali Qassim vaatii poliitikkoja lopettamaan rasismilla politikoinnin ja tuomitsee keskusteluilmapiirin yksiselitteisesti. Jussi-Halla-aho (taustalla) ei kallista tälle korvaansa, vaan aikoo jatkaa valitsemallaan tiellä.