Helsingin Sanomat: Autettavien ihmiskaupan uhrien määrä kaksinkertaistui 9.11.2010
Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään on tänä vuonna otettu jo lähes kaksi kertaa enemmän ihmisiä kuin koko viime vuonna.
Auttamisjärjestelmässä on nyt 51 asiakasta, joista 36 on tämän vuoden aikana tulleita. Viime vuonna järjestelmään otettiin yhteensä 19 ihmistä.
Uhreista alaikäiset ohjataan Oulun vastaanottokeskukseen ja muut Joutsenon vastaanottokeskukseen.
Joutsenon vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Antti Jäppinen uskoo, että järjestelmään tulleiden määrän kasvua selittää se, että viranomaiset ja järjestöt tietävät järjestelmästä aiempaa paremmin.
"Uhrin ohjaa auttamisjärjestelmään käytännössä aina joku muu", Jäppinen sanoo.
Tietoa ihmiskaupan tunnistamisesta ja avun luo ohjaamisesta on jaettu tänä vuonna koulutustilaisuuksissa, joista viimeisin pidettiin tiistaina Helsingissä.
Koulutukset on järjestänyt työryhmä, jonka valtioneuvosto asetti puolitoista vuotta sitten parantamaan ihmiskaupan vastaista koulutusta ja ohjeistusta.
Tämän vuoden kesän ja syksyn aikana auttamisjärjestelmään on hakeutunut selvästi aiempaa enemmän ihmisiä, joilla on turvapaikanhakijatausta.
Toukokuuhun asti vain noin joka kahdeksas järjestelmään hakenut oli taustaltaan turvapaikanhakija. Tämän vuoden kesä–marraskuussa heidän osuutensa on ollut yli puolet.
Jäppisen mukaan kyse on suureksi osaksi niin sanotuista Dublin-tapauksista, jotka ovat ennen Suomea hakeneet turvapaikkaa toisesta EU-maasta.
"Valtaosa on afrikkalaistaustaisia nuoria naisia, jotka kertovat tulleensa uhreiksi ennen Suomeen tuloa esimerkiksi Italiassa tai Espanjassa", Jäppinen kertoo.
Jäppisen mukaan on mahdollista, että ilmiössä on osin kyse myös väärinkäytöksistä. Auttamisjärjestelmään pääsy saattaa vaikuttaa siihen, käännytetäänkö ihminen Dublin-asetuksen perusteella vai ei.
"Järjestelmään pääseminen ei takaa sitä, ettei voitaisi käännyttää", sanoo ylitarkastaja Venla Roth vähemmistövaltuutetun toimistosta.
Vähemmistövaltuutetun mielestä Dublin-tapausten käännyttämisessä tulisi olla varovainen etenkin silloin, kun kyse on ihmiskaupan uhriksi epäillystä alaikäisestä.