keskiviikko 10. marraskuuta 2010

Tamperelainen: Pimeä työvoima vie työt

Tamperelainen: Pimeä työvoima vie työt 10.11.2010

Työntekijöitä edustavan Rakennusliiton näkökulmasta hankalin asia harmaassa taloudessa on ulkomaisen työvoiman käyttäminen. Toimitsija Ari Wallenius ihmettelee, miksi Pirkanmaallekin tuodaan ”lahden takaa ja kauempaakin” työntekijöitä rakennustyömaille, kun omaa väkeä olisi kortistosta saatavana.

– Hommat lisääntyy, mutta ne tekee joku muu kuin oma väki. Meille on tullut yhteydenottoja pieniltä ja keskisuuriltakin rakennusyrityksiltä ja ihmetelty, miksi he eivät pärjää urakoissa. Mitä tästä voi päätellä?, kysyy Wallenius.

Eli hämäräyritykset palkkaavat rakentajia, joille ei todellisuudessa makseta työehtosopimuksen mukaisesti.

– Kun me työmaatarkastuksissa kyselemme palkkaa, niin päät vain kääntyvät. Paperilla voidaan esittää millaisia summia tahansa. Kukaan ei puhu eikä paljasta mitään, koska on helppo vaihtaa uudet miehet tilalle.

– Olemme vuosikausia yrittäneet puhua tästä, mutta ei Arkadianmäellä tunnu olevan mitään kiinnostusta rakennusalan harmaan talouden kitkemiseksi.

---

Tamperelainen: Rosvot vievät maakunnan rakentamisesta siivunsa

Sadat hämäräyritykset käärivät Pirkanmaan rakennustyömailta muhkeat miljoonavoitot. Rakentaminen pitäisi siksi saattaa luvanvaraiseksi.

Harmaa talous rehottaa edelleen rakennusalalla Pirkanmaallakin. Vilunkipeliä harrastavien rakennusyrittäjien taskuihin valuu jopa satoja miljoonia euroja vuodessa.

Rakennustoimisto Pohjola Oy:n toimitusjohtaja Juha Metsälä arvioi, että jos harmaan talouden arvo rakennuksilla on noin viisi prosenttia koko potista, se tekee koko maan mitassa jopa 1,2 miljardia euroa.

– Tästä Pirkanmaan osuus olisi jopa 200 miljoonaa euroa. Maakunnassa häärii satoja epärehellisiä rakentajia. Ne löytyvät Rakennusteollisuus RT ry:hyn kuulumattomien yritysten piiristä, sanoo Metsälä.

Metsälä kertoo kuulleensa tapauksesta, jossa rakennusyrittäjältä oli tiedusteltu, tulisiko hän RT:n jäseneksi. Vastaus oli että ”ei missään nimessä, koska sen jälkeen ei voisi enää tehdä urakoita näin halvalla”

Metsälän mukaan rakentaminen pitäisi saada luvanvaraiseksi, kuten esimerkiksi Norjassa, Saksassa ja Itävallassa. Asiasta on jo asianomaisen ministerin pöydällä esitys.

– Viranomaisvalvontaa pitäisi lisätä. Myös henkilökortin yhteyteen pitäisi saada henkilökohtainen veronumero tunnisteeksi. Nyt tietosuoja ei anna siihen vielä mahdollisuutta.


Kuittikaupalla peitetään jälkiä

RT:n aluepäällikkö Jari Lehtosen mukaan rakennusteollisuuden menetykset ovat Pirkanmaalla kymmeniä tai satoja miljoonia euroja, riippuen mitä mukaan lasketaan.

– Arviopeliä tämä on. Jos puhutaan järjestäytyneestä rikollisuudesta ja rahanpesusta alalla, niin kyllä niitäkin toimijoita tällä seudulla on, sanoo Lehtonen.

Valtaosa hämäristä rakentajista ovat Lehtosen mukaan sellaisia, jotka tahallaan tai tietämättömyyksissään jättävät yhteiskunnalliset vastuunsa hoitamatta – eivät siis maksa veroja tai eläkemaksuja tai eivät noudata työehtosopimuksia. Pitkän alihankintaketjun loppupäässä käy myös niin sanottu kuittikauppa, jossa epärehellinen yrittäjä ostaa tekaistuja kuitteja kirjanpitoonsa.

Kuittikaupan taustalla on usein järjestäytynyt rikollisuus. Kuittikaupan voitot ovat suuret ja riskit pienempiä kuin esimerkiksi huumekaupassa, kertoo Rakennusteollisuuden nettisivusto.

Keinoja ei ole tarpeeksi

Rakennuttajapäällikkö Tapio Rantala Hartela Oy:stä kertoo, että kahvipöydissä heilläkin on ihmetelty, miksi harmaa talous rehottaa, vaikka kaikki mahdollinen pyritään tekemään sen estämiseksi.

– Käytämme pääsääntöisesti tunnettuja urakoitsijoita. Ja kun uusia tulee, heiltä pyydetään tilaajavastuulain mukaiset ilmoitukset. Tietyllä tavalla keinot on vähissä. Olisi kaikkien etu, että harmaa talous saataisiin pois. Toivottavasti keväällä tuleva alv-muutos osaltaan parantaa tilannetta, sanoo Rantala.